Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výměna bubáků.

Je pro ní ten pravý a nejvyšší čas. Z obrazovek i monitorů na nás bafají (či blafají) hejkalové, kolem poskakují jezinky, ale s námi to nehne. A duchové díky digitalizaci TV prakticky zmizeli. Čeho se budeme za zimních večerů či sychravých podzimních nocí bát? Ani ta meluzína v komíně nezakvílí díky dálkovému topení a absenci výše uvedených kouřovodů.

Ale už se na tom pracuje. Bubáci se rekvalifikují, potažmo se metamorfují ve zcela nové druhy. A můžeme si zvolit, jakému soudku dáme přednost. Celosvětové konspiraci a Velkému Bratrovi, zatajeným vědeckým objevům a vědeckým strašidlům vůbec, spirituálním jevům, Ufounům či jakému novodobému čertu. Výběr je opravdu pestrý, každý si může vybrat bubáka dle svého gusta. A nemusíte se až tolik snažit, nabídka přijde za vámi sama. A to nejen z bulváru, ale i z jindy relativně solidních pramenů. Je ovšem zajímavé, jak se nabídka záhad a bubáků zvyšuje v okurkové sezóně se stejnou pravidelností jako výprodeje. Člověk asi má podvědomou potřebu nějakého bubáka mít, možná jenom proto, aby se mohl hezky bát a navíc vášnivě obhajovat jeho existenci. Tak jak to říkal pan Werich coby Rudolf II. : "My se bojíme rádi, ale jenom aby nebyla bouřka, té se bojíme neradi."

Všimněte si jednoho. Základem bubáka musí být tajemný, respektive dosud neobjasněný fenomén, pokud ovšem nejde rovnou o čistou fikci. Čím tajemnější, tím lépe. Tím více se totiž dá kolem něj nadělat humbuku. Třeba takové obrazce v obilí. Jasně, to je vzkaz mimozemšťanů. Jen mne zaráží, že přestože jim musí být jasno, že jej jaksi nechápeme, přesto ho jen stupidně opakují. Spíše bych očekával grafické vyjádření třeba Pythágorovy věty o tom čtverci za oponou nebo před oponou nebo před čím vlastně, ale graficky se to vyjádří snadno. Pravoúhlý trojúhelník, tři čtverce a je vykukáno. Číslo Pí či E (jejda, takhle napsané to vypadá hrozně, ale to nebyl záměr, sám čumím, co jsem to napsal), tam by to šlo hůře, ale jde to, jen trochu snahy. Pokud nad tím uvažuji dále, dospívám k názoru, že z neznámého důvodu dávají přednost letním měsícům. Vždyť čerstvě zasněžené velké plochy by byly ideálním grafickým podkladem, jenže nic, obrazce se nekonají. Asi jsou teplomilní. Teda ti mimozemšťané.

Ale daleko větší možnosti poskytují bubácké teorie konspirační, nejlépe pak vědecko-konspirační či vědecko-katastrofické. To je pole tak obrovské, že nám vydrží hodně dlouho. Jen tak namátkou, také vám unikla mise Apollo 20? A nejen vám, ale i  armádám, sledovacím službám, radioamatérům, prostě všem? Tedy krom zasvěcených účastníků? No vidíte a přitom se vydala na Měsíc prozkoumat vesmírnou loď mimozemské civilizace. A žádnou takovou nějakou minisondu, ale pořádný kousek. Tři kilometry délky, to už je sousto, ne? A navíc je stará miliardu let! Nevěříte? Tak si zadejte do vyhledávače Apollo 20 a budete zírat. Taky jsem zíral. Tedy na to, čemu je někdo ochoten věřit a potom na to, že si dá někdo práci vytvářet takováto dílka. Ale ten pocuc, že mu někdo skočil na špek, ten za to asi stojí. Srandovní na tom je to, že jsou zcela volně ke stažení snímky měsíčního povrchu, pořízených sondami, s rozlišením detailů pod 10m. (Zkuste třeba Virtual Moon Atlas a stáhněte si všechny doplňky. Nebudete litovat, je to krásné podívání.) Jen ten raketový drobeček se jaksi nějak nekoná. Asi ho cenzor vystřihl. A vrchol naivnosti je domnívat se, že kvůli tomuto objevu byl projekt Apollo zastaven. Jsem ochoten připustit, že by byl takovýto objev co nejdéle držen pod pokličkou, ale šrumec by naopak narostl. Když ten zázrak přežil miliardu let, jaké technologie skrývá? Vojáci a rozvědka by skákali jako vopice na gumičce, penízky by se jen sypaly a expedice by stíhala expedici, i kdyby tam měli jet na kole.

Co takhle UFO? Také vděčné téma pro letní měsíce. A prosím, i fotodokumentace je k dispozici. Jenom se z ní nedá nic poznat. Přestože fotografie, včetně té digitální, má obrovské možnosti, nějak jaksi neexistuje jediný ostrý snímek! Ale o to přeci jde, ne? A to nemluvím o tom, že ti zatrachtilí ufouni zachytili a přeprogramovali sondu Vojager, která vysílá náhle jinak. Co na tom, že NASA hovoří o chybě vzniklé v programu, když "UFO-expert" to vidí jinak a argumentuje nepřekonatelnou logikou: "Když všechny ostatní systémy fungují normálně, jak mohlo dojít k chybě v jednom programu?" Jednomu se chce skoro plakat. Vám ještě nespadnul na vašem elektronickém miláčkovi program? A to tak, že pomohla jenom odinstalace? A pro nepočítačovou veřejnost - je dost průšvih, když vám v autě odejdou brzdy, přestože ostatní systémy fungují normálně. No a pro skutečné znalce - nám je to přece jasné ze Star Treku. Vídžr se vrací ke stvořiteli.

Ale nechme E.T. být. Stačíme si sami. V CERNU postavili šílení a věci neznalí vědci urychlovač, zatím ten největší. A až ho spustí, vznikne černá díra a ta nás sežere i s matičkou Zemí. Spustili. Porouchal se. Opravili a spustili znovu. Proběhly první experimenty, jen ta díra se jaksi nekonala. Tak asi příště.

Záměrně vynechávám bubáky (para)psychologické, či jak je nazvat. Prostě všechny ty vibrace, síly a energie. Ono těch sil neznáme až tak moc, vlastně čtyři. A energie? Schválně, kolik jich vyjmenujete, aniž by to byla synonyma? To je jich sakra málo, co? Alespoň já jsem napočítal pouze mechanickou, chemickou (veškeré spalování) a jadernou. Zbytek je od nich odvozen.  Jenom ti psychici, či jak je nazvat, ti jich mají přehršel. A co se vibrací týče, tak ty jsou krom hudby, sexuálních pomůcek a ostatních strojů právě k tomuto účelu postaveným, převážně škodlivým a většinou dokonce destruktivním jevem. No a v poltergaisty a jim podobné nevěřím. I když mi právě, zatímco toto píší, spadla z odpadkového koše lopatka i se smetáčkem. Mýrnixdýrnix, sama od sebe. Jen je ten koš krapet vrchovatej a tak mi to dalo pouze jedno znamení a sice to, že ho mám jít vysypat do příslušné sběrné nádoby na odpad.

A máme tu bubáky další.Třeba konec světa. Měl být roku 2000, ale chybička se vloudila. Někam do výpočtů, tedy těch našich katastrofologů. Ale staří Mayové, ti to věděli už dávno a přesně. Konec světa nastane roku 2012 v prosinci. Přesněji někdy v jeho druhé půlce. Ještě že tak, důchod mi chodí kolem desátého. Já vám nevím. Skoro se přikláním k tézi vyjádřené autorem, na jehož jméno si teď zaboha nevzpomenu. Ale onen moudrý muž napsal, že konec světa skutečně nastal 31.12. 2000 ve 24.00, ale všichni byli tak vožralý, že si toho nikdo nevšim. Ale celkem jsem rád a v tomto se asi shodnu s infanterákem Josefem Švejkem, že mám taky moc rád, když lidi blbnou na kvadrát. Jenom jedno mi kazí shodu absolutní. Právě ten můj bubák. To jako že aby toho blbnutí nebylo moc, páč čeho je moc, toho je příliš.

 Dnes bych svoji obvyklou otázku rád uvedl dalším citátem pana Wericha:  „Milostpaní má taky ráda srandu?“ Takže: „Jste také pro každou srandu, bojíte se rádi svých oblíbených bubáků a s chutí je obhajujete?“

P.S. Možná, že by lidská potřeba bubáků a strašáků všeho druhu stála za vážnou pozornost a  výzkum psychology i psychiatry. Ale asi by byl problém s metodikou, na kanapi jsem prostě v pohodě a odmítám se bát.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Slavíček | středa 18.8.2010 8:48 | karma článku: 7,40 | přečteno: 741x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Tel Avivu se po týdnech rozezněly sirény. Hamás ohlásil rozsáhlý raketový útok

26. května 2024  13:55

V Tel Avivu se po mnoha týdnech po 13. hodině rozezněly sirény, které varují před raketovým úderem....

Češi jsou nafoukaní, Západ nás vidí jako komunistický skanzen, řekl Topolánek

26. května 2024  13:15

Podle bývalého premiéra Mirka Topolánka vnímají západní státy Česko stále jako postkomunistický...

Registr predátorů hned tak nebude. Není shoda, jak staré činy by se evidovaly

26. května 2024  13:13

Zákon, jenž by měl chránit děti před predátory, který zavádí takzvaný dětský certifikát, nabírá...

Češi se chystají na boj o zlato. Staromák zaplní davy, metro pojede déle

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  13:12

Česko v neděli čeká hokejový svátek. Fanoušci vyrazí sledovat finále mistrovství světa na náměstí,...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy