Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svéráz národní autoškoly,

aneb propadák „Need For Speed Cz“. Něco takového mi přišlo na mysl nad mohutně propagovaným pořadem „Autoškola národa“. Naivně jsem se totiž domníval, že pořad má přispět k vyšší bezpečnosti silničního provozu. To, co bylo nakonec prezentováno, byl jakýsi podivný hybrid testu znalostí pravidel spojený s jakoby „praktickým testem jízdy“ na velmi nepovedeném grafickém simulátoru.

Nediskutuji o znalostním testu pravidel – prostě přes železniční přejezd s neblikajícím červeným (potažmo jiným) světlem  se jezdí 30 a fertigšlus. Co se ale těžce nepovedlo, to je již zmíněný grafický simulátor. Každá slušnější počítačová hra „na autíčka“ má lepší a s danými pravidly. Vzdálenosti se náhle nelogicky nezkracují, dopravní značení se blíží reálu, k dispozici máte zpětná zrcátka, možnost pohledu vlevo i vpravo atd. Ale hlavní chybu vidím jinde. Skutečnou jízdu totiž nelze „kvantovat“ na sekundové (zvolte si sami časový úsek) úseky, jde o proces kontinuální. Vezměme to nejjednodušší – ony známé malované křižovatky. Tak tedy: křižovatka nerozlišená dopravním značením, zprava přijíždí vozidlo. Správná odpověď – zpomalím či zastavím a dám přednost vozidlu přijíždějícímu zprava, pak mohu pokračovat v jízdě. Ale teď přijde ta legrace – podle tvůrců již zmíněného simulátoru už z místa neodjedete. Proč? Protože musíte počítat s tím, že než se rozjedete, přifrčí zprava vozidlo další.

Abychom si rozuměli. Vůbec nic nemám proti malovaným křižovatkám. Jde o učební pomůcku, která má adeptům na řidičák převést suchou mluvu pravidel do daleko srozumitelnější grafické formy. Nic víc, nic míň. Jenže provoz nejsou omalovánky a čerstvý řidičák je jen vstupenkou do džungle. A pokud v ní chci přežít a stát se „bushmanem“, musím začít hezky při zemi a sbírat zkušenosti. Vypěstovat si patřičné reflexy a návyky. Myslím, že mi dáte za pravdu, že jen trochu „vyježděnější“ řidič si neplete pedály, ani nebádá nad řazením. Mechanické úkony s ovládáním svého „oře“ provádí podvědomě na základě vyhodnocení provozní situace. A taky by měl mít pro toho svého oře cit a pochopení, prostě zpětnou vazbu. S pivovarským valachem nepojede Velkou pardubickou, stejně jako s plnokrevníkem nebude orat. Jó řidič tvrdej chleba má. Ale než do něj vůbec zakrojí, měl by mít na mysli to nejzákladnější – bezpečnost a ohleduplnost. Znalost konstrukce spojky, diferenciálu či „elektronických hejblat“ patří servisákům, nikoliv řidiči. Tomu patří co nejlepší znalost kočírování!

Nápad to nebyl špatný, leč provedením zabitý. Představte si místo nepovedené grafiky záběry ze skutečného provozu. Pro demonstrativní účely třeba upravené, to při dnešním stavu techniky není problém. Upravené špatně i správně. Tak, milý řidiči, teď jsi to viděl na vlastní oči a bylo to za A, za B, za C. Tak a teď může přijít ke slovu grafický simulátor a dokreslit důsledky všech řešení. Z toho, co bylo předvedeno, mi pak maně přijde na mysl přísloví: „Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde“. A výsledková statistika mi dává za pravdu. Pokud při testech propadá skoro celá třída, pak je problém někde jinde. Buď nestojí za nic kantor, nebo autor testu.

Také Vás napadlo něco podobného?

Autor: Michal Slavíček | pondělí 30.8.2010 14:58 | karma článku: 41,09 | přečteno: 10319x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy