Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Papu pro důchodce, aneb dnes vaří penzista.

Víte, celkem spolehlivě mne vytočí jak magazínové recepty, tak profesionální guruové kuchyně, ať již mluví vysoce kultivovaně, nebo jako druhdy příslovečný dlaždič.A to jako proč? Buď jsou ty recepty notoricky známé, nebo vyžadují  x nesehnatelných ingrediencí. Výjimky jsou vzácností. No a ti guruové nešetří ani exotickými přísadami, ani dobrými radami, které jsou na tentoc. A ještě nás sprdnou, že neumíme jíst, používámé nekvalitní suroviny a takové ty blablabla.

Jenže domácnost důchodce není vybavena kuchyní na úrovni čtyřhvězdičkové restaurace.
Má tak nějaký sporák, troubu, možná mixer a dnes snad i mikrovlnku. Pár kastrolů a hrnců a něco toho železa, co ke kuchyni patří. Třeba cedník. A teď má chuť uvařit si něco dobrého. Řekněme jehněčí kotlety na rozmarýnu, flambované Armagnacem. S  artyčoky, chřestem a kopečkem kaviárového dipu. I vezme důchod, nákupní tašku a dobelhá se do místního superhyperultramarketu. Teda normálně by zašel nejprve k řezníkovi, ale pokud má stejnou smůlu jako já, že se na desetitisícovém sídlišti, v celé městské čtvrti, nevyskytuje ani jeden, podrandí tam, kam už jsem napsal. Při prvém pohledu do pultu s masem zjistí, že je tam jehněčích kotlet jako uranu v pískovci. No dobře, brblá, změníme jídelníček. Takový řízek, dozlatova osmažený, též není k zahození. No jo, jenže v balení je jich tři a více. Očičkama šmejdí, už by se smířil i s mletou na karbanátky, jenže co proboha bude dělat s minimálně půl kilem? No nic, budu žít zdravě a stravovat se racionálně, zvedá si v myšlenkách sebevědomí. I zamíří k pultu s mraženými surovinami. Dám si rybu. A sakra, nedám, přece ji nebudu žrát třikrát za sebou. Smuten děda zamíří k pultu s konzervami, koupí „Vepřové ve vlastní šťávě“ a vedle přibere šišku knedlíku, o kterém předem ví, že ho víc než dvě třetiny vyhodí. I když ho dá do ledničky, pozítří bude plesnivej. Dojda domů, jme se kuchtit. Otevře konzervu a zjistí, že místo proklamované vepřové obsahuje cosi mezi paštikou a lančmítem. Kolem je rosol, představující šťávu. Ale ten nevábný rosol je vlastně to nejlepší. Když se celá ta věc ohřeje, změní se v celkem poživatelnou kapalinu, kterou se dají omastit ta tři kolečka knedlíku, která mu k zasycení stačí. Zbytek dostane jeho parťák pes a jsou po obědě. Pes si pochutnal. Snad.
Možná jsem trochu nadsadil, ale opravdu jen trochu. Vařit umím a myslím, že dobře. Jen je najednou problém uvařit pro jednoho. Stejný problém je nakoupit. Vezměte tak jednoduché jídlo, jako je rajská omáčka s vařeným hovězím a rýží. Potřebujeme pěkný kousek žebra na vývar, tak tři hodiny táhnout, k vlastnímu jídlu pak třeba květovou špičku. No, šlo by i hrudí. Samozřejmě byste to vařili spolu, ale maso k jídlu vyjmuli, jakmile by bylo měkké. Srandičky, že jó? Nakonec máte dva kousky žebra, které uvaříte do měkka. Vývar nic moc, tak šup tam kostku masoxu. Jen s omáčkou se můžete polaskat. Drobně nasekat cibulku, osmahnout na másle do pískové barvy, přidat mouku a vymíchat zlatavou jíšku. A teď honem na to protlak, pohonit na dně hrnce, nesmíte to připálit a šup, zalít STUDENÝM vývarem. Jinak tam budete mít žmolky. Teď přidejte koření dle své chuti, ale skořice a hřebíček jsou složky povinné. Někdo přidá ocet, jiný cukr, jak komu libo. No a celou tu věc teď musíte nechat alespoň dvacet minut bublat a míchat a míchat. Pokud majdu připálíte, vylijte ji do h.., však víte kam a dejte si zbylé hovězí se strouhaným křenem. Recept na nelepivou a chutnou rejži třeba zase příště.
Tak, to by bylo. Jen mi nejde na rozum, proč se v prodejnách potravin prodávající věci zcela nepoživatelné. Kaučukové rohlíky a housky, knedlíky houskové z vaty a knedlíky bramborové ze zcela záhadné poloplastické hmoty. Proč je v konzervě, deklarované jako vepřové maso ve vlastní šťávě podivná, paštice podobná věc? A hotová chlazená jídla? Na obalu stojí „Hovězí guláš s houskovým knedlíkem“ a ve vaničkách je místo guláše cosi na způsob leča prohnaného mixérem a ve vaničce s houskovým knedlíkem je knedlík. Ten vatový. Proč se u nás stále tak neskutečně na žrádle (ale i jinde) krade a šidí? Hergot sakra, tak ať si výrobce přisadí u rohlíku kačku, u chlazeného jídla třeba i tu pětku, ať nežeru. Ale ať je to k žrádlu, vlastně k pochutnání. Vždyť to není žádná láce. Chlazené jídlo stoji začasté přes padesát kaček a za šedesát máte běžně v lidové restauraci polední menu. A kdyby mi pingl přinesl něco takového, měl by to nejspíš na hlavě. Ale dost, už jsem se rozvášnil až běda, ještě bych mohl začít nadávat třeba na politiku. Už brzdím a končím. Moje závěrečná otázka je tentokrát směřována jen na pamětníky, zato bude dvojná.

Pamatujete na chuť křupavoučkých housek a rohlíků, sypaných hrubou solí, mákem a kmínem? Co jeden cestou domů minimálně dvě sežral?

Autor: Michal Slavíček | pondělí 3.10.2011 8:37 | karma článku: 20,35 | přečteno: 1070x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Prokletí zdravotníci, čert je vem!

Nenažranci, kteří nemají nikdy dost. Třicet kaček poplatku v ordinaci, stovku za den ve špitále. A furt je jim to málo. A těch tisíc, co berou. Třicet tisíc, sto tisíc a někteří milióny. Nebylo to už tady? Nějak mi v paměti straší Hrádek (nebo hrád, kde strášá?), jména Jakeš a paní Zagorová, kůl v plotě a tak. Ale možná slyším duchy, nebo mi prostě hrabe.

26.8.2012 v 21:03 | Karma: 18,27 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Hej pane králi, nebuď líný,

vem’ hadry a jdi mezi lid.... Tedy nějak takhle to kdysi zpívali V+W, pokud mne vynechávající paměť neklame. Nuž, kdybychom měli krále a jeho hadry by byly ze sekáče či kontejneru, mohlo by mu to projít. Tomu hypotetickému králi.

9.8.2012 v 8:12 | Karma: 14,95 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Nevstupovat – střílí se bez vyzvání!

Tedy zákaz vstupu rozumu. Vášním vstup povolen. Pusťte emoce ze řetězu. Vaše vlasy mají Schwarzkopfovský objem a zářivou barvu, Vaše spojení s partnerem bude ještě dokonalejší díky půlmikronovému Durexu a Vaše zadnice si bude libovat díky toaletnímu hajzlpapíru napuštěnému výtažkem z Aloe vera a rafinované vůni, kombinované z loštických tvarůžků a největšího květu na světe, Rafflesie. Obojí smrdí božsky. A na obojí lítaj ty největší mouchy v dosahu vůně.

30.7.2012 v 8:07 | Karma: 10,82 | Přečteno: 1180x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Evoluce?

Vlastně to spustil papá Darwin, už je tomu drahně let. Pokud se nemýlím, jeho původní práce vyšla r. 1859, což už je nějaký pátek. Brilantní práce vytříbeného intelektu perfektního pozorovatele. Ostatně, moderní evoluční biologie na ní spočívá dodnes. Na tom by nebylo nic divného, kdyby....

26.7.2012 v 8:17 | Karma: 10,58 | Přečteno: 793x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Kdo neskáče není Čech?

Nevím, co by na tento pitomý slogan řekl pan Čech, potažmo jeho rodiče. Jak daleko je od těchto hesel třeba k následujícím: „Kdo nejde s námi, je proti nám!“, „Jsme na jedné straně barikády“, „Proletáři všech zemí...“ atd. A za tím masážní příspěvek vo zlech imperialistech pro ty „pobloudilé“.

17.6.2012 v 9:25 | Karma: 6,68 | Přečteno: 476x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy