Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Papáte rádi nebo radši Eurostravu?

Hned úvodem přiznávám, že mám rád něco dobrého do zobáku i na splávek. A nemusí to být zrovna koňská vejce, slavičí jazýčky nebo kaviár. Pro začátek by mi stačila dobrá, křupavá houska, sypaná hrubou solí a kmínem nebo mákem. Ne taková ta vatovitá věc z malých pekáren nebo ta gumová z těch velkých, prodávaná v hypersuperultrakšeftech.A k ní hrnek mléka, toho od krávy, poctivého. Toho od české stračeny a žádné fialové zrůdy. Hrnek mléka, nikoliv z krabice ani  plastu x-krát zfalšované podivné kapaliny, prodávané pod jeho jménem. To by bylo pošušňání.

O chlebu raději nemluvím, neboť je jedlý jen v den zakoupení, pokud chytnete čerstvý. Pak se z něj stane jakési indiferentní pečivo bez vůně, chuti i zápachu a v den třetí většinou i naplesniví. Tak jsem to zkusil v domácí pekárně. Výsledný produkt je jedlý, vydrží a neplesniví, ale poctivý chleba to není. Jen jeho odrůda, pečivo chlebového typu. Prostě všechno chce své. Ale pojďme dále. Jako požírač masa mám rád dršťkovou polévku i gulášek. Je to paradox, ale nejchutnější bývaly tyto poživatiny v hospodách  IV cenové skupiny. Faktem je, že dobrý gulášek uvaříte i doma. S dobrou dršťkovou je to horší, tedy pokud vám jí nedá vaše životní družka. Vtip je v tom, že něco se prostě musí uležet a něco se zase nedá vařit v malém ( a nejen pokrmy). Žádné 3 hodiny, ale pěkně do druhého dne i déle, má-li to mít tu pravou chuť a šmrnc. A co teprve královny kuchyně čili omáčky. Pomalu se nám česká kuchyně vytrácí do ztracena. Rozhodně nejsem člověk typu „co neznám, to nežeru“, spíše naopak. Do huby strčím leccos, co tam právě strkají ostatní a buď mi to chutná, nebo ne. To ale ještě neznamená, že padnu na znak a ode dneška tam nic jiného nestrčím. A že nejsem „In“, na to kašlu a s chutí pojím opět výtvory české kuchyně. Tak si říkám, zda ty kulinářské výstřelky nepocházejí z naší velmi malé národní hrdosti na vlastní tradice včetně kuchyně. Vezměte si takové Francouze. A co Francouze, ale Angličany! Skoro v každé knížce anglosaského autora dojde na vychvalování lahodných produktů domácí kuchyně a přitom vůbec Angličani vařit neuměj! A Irčani taky ne. A Američani (ti z USA) nemají vlastně kuchyni žádnou.

S chutí pojím při vhodné příležitosti cizozemská jídla, občas je i uvařím, ale stejně tak s chutí sbaštím dobrý špekáček, vulgo buřt. Zaplať Bůh, že ty odporné sójové již skoro zase zmizely (nedělám nikomu reklamu, leč kupujte jen ty s provázkem). Co mne však bere, to je české zparchanťění jiných národních kuchyní včetně zhůvěřilých  „českých“ názvů jejich surovin. Vezměte ono strašné: „Cos vařil, resp. jedl?“ „Čínu“. Čímž je označen jakýsi „Eintopf“ z drobně nakrájeného masa, zeleniny, koření „co dům dal, to tam vrazím“ a sójové omáčky, resp. její náhrady. Celé se to pak rychle orestuje a je uvařeno. Tedy naprostá degradace velmi bohaté a nápadité čínské kuchyně a vlastně i šlapání po kulturních hodnotách jiného národa. Už jste zkoušeli uvařit Česko? Docela by mne zajímal recept. Čtu-li někde pršut, buď se mi vybaví plynný produkt zažívání, hustý déšť nebo Vašut (pan Marek promine, to není invektiva vůči němu). Chcete-li sushi, prosím, nic proti tomu. Možná to někomu přijde legrační, ale rádoby vtipný název s pompou otvíraného podniku Susharna mne až tak nerozveselí. Daleko vtipnější mi přišel majitel podniku s názvem Picárna. Tam bych se i zastavil, ač pizzu zrovna nemusím. Ale stejně bych daleko raději zašel ke „Kulatý bábě“ nebo „Šroubkovi“. Páni, ten uměl vařit.

Vůbec nic nemám proti cizokrajním restauračním podnikům, tedy krom těch Macburgů čikin kentucky drajv in fiš a čips, jen zachovat smysl pro míru a zdravý rozum. Nevím, kolik je v Tokiu či Pekingu českých restaurací. Vím jen, že v Paříži fungovala po jistou dobu česká, pokud to jejího 80ti letého majitele nepřestalo bavit a podnik nezavřel. A také vím, že Francouzi (a možná i Japonci a Číňané, pokud tam takový podnik vůbec existuje) to brali jako zajímavost, ale rozhodně z toho nevytvořili až hysterický módní trend a kult.

No a k pivu, které upřednostňuji před vínem, k tomu se neodvážím vůbec vyjádřit, nejsa pan starý. Jen mám takový dojem, zejména u lehkých piv, že je úplně jedno, které si koupíte. Liší se jen nálepkami a cenou, tekutý obsah je „Europivo“ . Ale nechci být jen škarohlíd. Mezi námi páňaty, dneska jsem si udělal špekové knedlíky. To vezmete nejlépe domácí prorostlou slaninu… A dost. Tohle není místo pro kuchařku. Ale stejně si zítra, pokud budu mít náladu a chuť, udělám pro změnu ty chlupaté, omaštěné sádlem se škvarkama. Nebo bramborák, pěkně zlatý, po krajích křupavý. Nebo škubánky s mákem, pěkně omaštěné máslem? No, uvidím.

A moje nezbytná otázka: Neračte slinit jako ten čokl, když Pavlov zvonil?

P.S.

Pro skalní vyznavače biopotravin: „Víte jaký je rozdíl mezi normálním a biozemědělcem? Ten normální postřikuje ve dne a ten bio v noci. A rozdíl cen jejich produktů dělá ten poplatek za noční vstávání.“

Autor: Michal Slavíček | úterý 8.6.2010 9:00 | karma článku: 37,56 | přečteno: 4520x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy