Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

majklblog@volny.cz

12. 6. 2010 14:45
Děkuji za diskusi.

Jen mi dovolte pár poznámek: mým předpokladem bylo, že článek se čte od začátku. Pak nevím, proč se mi podsouvá, že propaguji guláš jako typický produkt české kuchyně. O té hovořím až po omáčkách. Naproti tomu ta dršťková, ta je pro českou kuchyni typická. Občas jí ještě zřídka vaří Němci pod názvem Kuttelflecksuppe (nikoliv pod mými dětmi vytvořený název Gesichtsuppe). Je mi líto znalce, který pod typickým českým jídlem zná jen svíčkovou (v němcích Sauerbraten). Víte, lidičkové, ona ta česká kuchyně nebyla rozežraná. Maso bývalo v neděli, nebo třeba jen o svátcích. Teď by mohl následovat seznam typicky českých pokrmů, ale to by bylo příliš dlouhé. Zkuste si přečíst nějakou starou kuchařku. Jen namátkou:  kuba, kyselo, nebo vdolky na drátě s kapajdou.

0 0
možnosti
M

majklblog@volny.cz

12. 6. 2010 14:51
Re: Děkuji za diskusi.

Jen dokončení předchozího, neboť počet znaků je neúprosný:  

Celkem legrační je popírání českého knedlíku německým (či spíše bavorským) Knoedlem. Ona řada těch kuchařinek byla právě z Čech (typicky viz Vídeň), nehledě k tomu, že v příhraničí se mísili nejen lid, ale i jejich kuchyně.

 A speciálně pro Alenu1 - možná vím prd, ale na rozdíl od Vás asi umím vařit.;-D

Přeji čtenářům i diskutujícím hezký den M. Slavíček

0 0
možnosti
AF

Alena1.

8. 6. 2010 23:21
někde o něco níže

mi někdo vyčítá chybějící národní hrdost.

Tak vám nevím, ale zakládat hrdost národa na polévce maďarských pasáků dobytka mi opravdu připadá trochu nedůstojné.

Jestlipak víte, co vlastně slovo guláš původně znamená ?  

0 0
možnosti

Tramp_007

8. 6. 2010 17:35
Nejprve si zjistěte jak to je

s uchováváním potravin v restauraci. Samozřejmě, že podle EU norme se může jídlo uchovat do druhého dne - ovšem v chladu. Ta 3 hodinová lhůta se týká pouze potravin k požití. Polopaticky - pokud je do 3 hodin nespotřebujete, musíte je uložit v chladu. Takže se se stížností obraťte na vaše hostinské, EU za to, že není dobrý guláš opravdu nemůže.

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

8. 6. 2010 18:45
Re: Nejprve si zjistěte jak to je

nejsem si jisty v predpisech, ale neni nahodou podminka, ze je jidlo zmrazene rpipadne hlobokozmrazene? Coz je neco jineho, nez "v chladu" a tam se to uplne nerozlezi ;-).

0 0
možnosti
N

neníkoncebezzačátku

8. 6. 2010 16:44
Jojo

Sice mi je jenom 22 let, ale musím souhlasit :) Jídlo, které se tu poslední dobou vaří mi způsobuje žaludeční problémy, kožní problémy, únavu, špatnou náladu atp. Ihned jak si dám něco od rodičů nebo zaběhnu do své oblíbené restaurace, kde vaří pán se kterým se osobně znám, tak je všechno v pořádku. No a od té doby jsem se naučil pár jídel vařit, občas dostanu něco od chlebodárců a párkrát do měsíce si skočím za svým kuchařem :)) spokojenost na všech frontách.

0 0
možnosti
V

VKZ

8. 6. 2010 16:38
No myslim si , ze evropske normy jsou celkem

prisne a v CR kvalitne doplnovane a vymahane. Ale  je proste logicke , ze kdyz si nekdo koupi kilo burtu za 30 kc, nemuze cekat 80% vyberoveho masa. To je v jine cenove hladine.

Pro mne je podstatny, ze se na etiketach clovek docte to co se docist ma a podle toho se muzu rozhodnout.

Nebudu kupovat bio kure za 800 kc, ale koupim treba Selske kure, ktere je chovano o 14- 21 dni dele nez , 18 deni klasika co je vsu de k dostatni..

A v hospodach uz davno nejim(v tech kde by se clovech opravdu posusnal by nechal 10 000 za veceri.) , ani nekupuji polotovary, proste suroviny, a doma si clovek muze udelat na co ma chut a dodrzi kvalitu jakou chce. Priprava pokrmu neni zadna mega veda, a opakovanim se clovek i polepsi.

Zeleninu, ovoce, maso lze koupit primo od lokalnich producentu. Pokud clovek chce nejakou specialitku musi vyrazit na nejakou trznici. Proste v CR se clovek muze mit jako kral, za relativne skromne penize. Stravovat se chutne a kvalitne a stejne tak i pit.

0 0
možnosti
ML

marlow

8. 6. 2010 16:44
Re: No myslim si , ze evropske normy jsou celkem

R^

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

8. 6. 2010 15:48
hezky clanek

ale nemuzu souhlasit se vsim. Me treba chutna vic italska a nebo i cinska kuchyne, nez ceska. A neni to o nacionalismu a tak, proste mi to chutna.

S cim ale souhlasim, ze se tu rozleza mraky fast foodu, tech pizzerii a cin je tu neumerne moc. Kdyby alespon byly vsechny kvalitni, ale casto se pod to schova ruzny odpad.

A rozhdone souhlasim, ze se cim dal vic prodava nahrazet potravin misto skutecnych potravin

0 0
možnosti
AF

Alena1.

8. 6. 2010 16:42
Re: hezky clanek

napsat, že vám chutná "čínská" kuchyně je asi tak vypovídající, jako kdybyste napsal, že vám chutná evropská kuchyně a myslel tím, že jíte rád jak švédsky, tak i balkánsky.

Čínská kuchyně jako taková neexistuje, rozdíly mezi jednotlivými regionálními kuchyněmi je daleko větší, než sever a jih Evropy. Pokud tedy tímto pojmem "čínská kuchyně" nechcete vyjádřit skutečnost, že pokrm konzumujete hůlkami. Pak by to zřejmě souhlasilo.  

0 0
možnosti
MP

zly.previt

8. 6. 2010 15:44
autor

dělá chutě - špekové knedlíky atd :-P. Jinak já občas kupuju škvarkový chleba, taky mňamka. Ovšem k namazání medem se nehodí ;-D

0 0
možnosti
JM

J i ř í

8. 6. 2010 15:07
Eurostrava?

S článkem bych souhlasil, ale ne s tím pojmem "eurostrava". Ve většině evropských zemí nabízejí v restauracích regionální jídla podstatně vyšší kvality než české pochybné "minutky" z chemizovaného křehčeného kuřecího masa na přepáleném oleji s přidaným kečupem a nivou. Takže "eurostravu" - to, co nabízejí restaurace od Německa po Portugalsko - bych si dal docela rád.

0 0
možnosti

Tramp_007

8. 6. 2010 17:37
Re: Eurostrava?

Přesně tak. Že se šidí v českých hospodách, za to EU opravdu nemůže.

0 0
možnosti
ZK

Graetar

8. 6. 2010 15:03
Souhlas

S jídlem to v současnosti v našich obchodech vypadá všelijak, ale na druhou stranu musím říci, že se blýská na lepší časy, alespoň mám ten pocit. Objevují se na kvalitu zaměřené menší obchody, tržnice nabízející "speciální" (tedy normální) potraviny, pro suroviny lze dojet přímo na statek, lidé začínají více holdovat pořádným džusům, moštům, pivům.

V poslední době tak nemám větší problém koupit potraviny v požadované kvalitě (a kupodivu ani nejsou o mnoho dražší), s jednou výjimkou: chleba. Normální bochník šumavy, který voní, vydrží týden a máslo se na něj dá namazat, protože se vnitřek nedrolí. Ať se na mě Rizo o kousek níž v diskusi nezlobí, ale domácí pekárna jej nenahradí, stejně jako různé speciální chleby (kovářské, kořenové), které sice bývají vynikající, ale TEN chleba to prostě není. Občas na nějaký obstojný kousek natrefím, ale musím mít štěstí.

0 0
možnosti
R

Rizo

8. 6. 2010 15:16
Re: Souhlas

ja nevim, sumavu sem prvne jedl v praze, tam odkud pochazim se pekl obycejny a podmaslovy chleb, zadna sumava, ten rozdil v trvanlivosti a vuni je ale porad stejny, zitny kvasek, takze pokud upecou sumavu z nej, bude urcite lepsi a vydrzi dele nez z drozdi, take ale dele trva priprava

0 0
možnosti
M

mira787

8. 6. 2010 14:34
a co je

podle vas typicky ceska kuchyne? ja takovou neznam. nedavno jsem cetl ze jediny typicky cesky jidlo je svickova.

0 0
možnosti
R

Rizo

8. 6. 2010 14:42
Re: a co je

ptas se na recepty puvodem z cech a nebo na kuchyni jako celek? do typicke ceske kuchyne patri jiste gulas, ale puvodne to ceske jidlo neni

0 0
možnosti