Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Negativa se nosí.

Nějak v poslední době postrádám kladné zprávy. Zato ty záporné bych mohl vynášet po kýblech. Noviny se předhánějí s TV, kdo přinese větší „jobovku“, i-netové i blogové diskuse se drtivou většinou netýkají původního tématu, ale jsou přehlídkou vulgarit a osobních útoků. Rádoby zasvěcené komentáře sice volí formu slušnou, ale jinak velice často komentují místo vozu kozu, nebo slibují katastrofu. A dokonce i ti meteorologové nám slibují škaredé počasí. :-))  Jakoby padesátá či normalizační léta naruby. Tehdy existovaly jen klady a úspěchy a případná negativa byla zásadně pletichami agentů imperialismu či skutky chuligánů.

A dnešek? Je vše černé, nebo jenom rádi na vše nadáváme? Přikláním se k části druhé. Ono je to totiž snadné a laciné, nevyžaduje to znalosti ani myšlení. Prostě všechno je na …., pouze včely na med a ten je taky na …! Já vám to už dávno říkal, o tom jsme mluvili s panem okresním hejtmanem už před první světovou válkou.

Odkud tedy pramení ona vzrůstající nerudnost až agresivita? Obávám se silně, že z neúcty k právu, vychytralosti, podlosti, zlodějny, závisti, dezorientace, degradace přínosu jedince společnosti a dobrého bydla. A hlavně z obrovského úpadku morálních hodnot. Najednou máme demokracii a relativní svobodu, ale také hospodářský trh a trh práce. Najednou, zlomově a v tom je velký průšvih. Klasické západní demokracie se vyvíjely léta, která nám nyní zoufale chybí. Po štice první republiky přišla „Vetřelecká“ snaha přežít válečná léta za každou cenu a vzápětí následovala  „macarátovská“ léta komunistického marasmu. Proč macarátovská? On ten Macarát je slepý a po celý život zůstává ve stadiu neotenické larvy a z opatrnosti nikdy nedospěje, protože by musel změnit životní prostředí i styl. A tak to 50 let (včetně válečných) drilované držení huby a kroku i ta slepota je stále znát. Řada jedinců si příliš zvykla, že jsou neustále vedeni a že samostatnost, či nedej Bože, vlastní iniciativa, ta se trestá. A teď se najednou cítí zrazeni a ztraceni. Systém se zlomově změnil, ti z příliš neprofláklých aparátčíků bývalého režimu, jejichž IQ bylo vyšší, než aby stanuli v údivu nad tou změnou jako kůl v plotě, okamžitě pochopili, že z reálsocialismu máme reálkapitalismus, bleskurychle změnili mimikry a začali  jednat. Tedy „podnikat“. Samozřejmě se znalostí struktur a informací, o kterých si mohl řadový občan nechat jenom znát. Jánabráchysmus ve vrcholné formě. A pochopitelně věděli, že největší balík se dá urvat na začátku a také znali cestičky jak ho urvat, včetně nejtvrdších forem gründerského kapitalismu. Přesto jsme se přeci jen na počátek industrializace nevrátili.

Ale abych se vrátil ke svým vývodům. Neúcta k právu – nepoplácáme po rameni kámoše, co jel na finančák načerno a ještě ho očůral? Že šikovně odepsal z daní zařízení celého baráku? Vychytralost a podlost – třeba přimět obchodního partnera falešnou informací k určitému činu a čekat co to udělá. A když to projde, tak to udělám taky a ještě ho, až se to hodí, nabonzuju a zničím? No a když to neprojde, jeho věc. Zlodějna – zlodějna zlodějnou zůstane. Drobný rozdíl je v tom, že za „drobnou“ zlodějnu je kriminál a za tu velkou tak maximálně odvolání z funkce. Závist, to je hrozná emoce. To proč von jó a já ne a nic mi nekecejte vo tom, že von se snaží a já ne, to von za to může. Tak tohle dokáže totálně dezintegrovat charakter. Je to ještě horší než chorobná žárlivost. Dezorientace – co mi to ti novodobí páni a vládci provedli? Kde je můj svět státních jistot a jeho vedení mne? Degradace přínosu jedince společnosti - tady stačí snad jediný příklad. Myslíte si, že pan Leoš Mareš dal společnosti více než třeba pan prof. Holý(navržen na Nobelovu cenu), akademik prof. Wichterle (kontaktní čočky) a další, honorovaní zlomky honorářů pana Mareše? Ale to už vlastně říkal v jednom dialogu o Einsteinovi pan Werich - ono se v Čechách vždycky více platilo za muziku jak za fyziku. Dobré bydlo – tady předem vím, že řadu čtenářů popudím, ale přesto sem patří. Většina má co jíst i kde spát. Má své příjmy i majetek, prostě průměr. Ale všimli jste si jedné věci? Jakmile má dojít k šetření, které se jí dotkne, spustí kravál? Zatím jsem neslyšel, že by se svobodné matky samoživitelky, zdravotně postižení či třeba důchodci rozhodli k velké demonstraci. A je to zvláštní, protože právě tyto skupiny žijí skutečně na existenční hraně. A přitom možnosti mají. Co třeba zablokovat v Praze dopravu dětskými kočárky, invalidními vozíky i hůlčičkami důchodců. To by bylo žrádlo pro mediální štáby. Navíc by to vyšachovalo ze hry represivní složky, protože zákrok proti matkám, dětem, zdravotně postiženým a starcům, ten je neuskutečnitelný. (To jsem zvědav, kdo se této vize chytne!)

No a jsem u posledního bodu – úpadku morálních hodnot. Něco málo vyplývá již z předchozího textu, leč sluší se začít od starých Etrusků, Chaldejců a jak se vůbec ty pronárody jmenovaly, pokud o nich vůbec víme, tedy od začátku. On totiž ten úpadek nezačíná velkým Bum!!!, ale maličkostmi. Pokud jednou tolerujeme malé lumpárny a podrazy, pak neplačme nad těmi velkými. Morálně jde o stejný poklesek. To samé platí i pro mezilidské vztahy a tedy celou společnost. Neodsouzené drobné zhovadilosti plodí ty velké. Všimli jste si toho, jak málo se dnes navzájem cizí lidé pozdraví, i když se potkají na chodbě paneláku? A pokud vy, ač domácí, pozdravíte, kolikrát nedostanete odpověď? Přitom pozdravit je slušnost a odpovědět povinnost. To nemluvím o tom, že mladší má pozdravit staršího, spíše se místo pozdravu od výrostka dočkáte repliky: „uhni dědku“. Všimli jste si toho, že učitel je žákům pro srandu a jeho autorita díky rodinné nevýchově je nulová? Moje první učitelka, paní A. Macková, byla velice hodná a byla taky dobrá kantorka. Pokud jsem něco provedl, většinou to vyřešila místoručně a tak to bylo nejlepší. Nedej Bože, aby si postěžovala rodičům. To by následoval velmi nepříjemný Palawer a po něm vejplata. A že bych si já stěžoval na učitelku a rodič jí běžel do školy sprdnout, to ani náhodou. Jediné, co by následovalo, to již bylo uvedeno výše. Dnešní rodiče dětem věnují minimálně času, ale kupují si je drahými dárky a opičí láskou. Robátka si mohou dělat co chtějí, ale běda tomu, kdo by je pouze okřikl. V tu ránu po něm startuje rodičovské trestné komando. Mluvit o tom, že lhát a krást se nemá, nebo o tom, že mám mít lidskou úctu k ostatním, to mohu jít rovnou na casting do silvestrovské show a zaručeně uspěju jako hlavní srandista.

Jak praví přísloví – příklady táhnou. Jestliže naši zvolení zastupitelé na všech úrovních, včetně představitelů státní moci, hovoří a gestikulují často jako pohůnci, lžou a kradou, a ještě jsou navíc nedotknutelní, není to pro mladé skvěle táhnoucí příklad? To je veliký problém. Ono se totiž všechno to výše uvedené zlo jaksi v psychice sčítá. Ne vědomě, ale v podvědomí. Či ve svědomí. To svědomí je takový hajzlík, že hlodá i na charakteru jedinců zcela bez svědomí. A to hlodání způsobuje jejich další frustraci a tak ovlivňuje jejich jednání. A svým jednáním zase oni ovlivňují své potomky. V tom má Bible pravdu, že hříchy otců se přenášejí na jejich syny (jenom nevím proč se nezmiňuje i o dcerách).

Zatím nejdéle trvajícím známým státním útvarem byla Říše Římská a stejně skončila v troskách. A to nikoliv díky nájezdům barbarů – Římané měli daleko lepší vojenskou techniku i organizaci, ale proto, že se rozpadla zevnitř. Díky obrovské korupci, zlodějnám a jánabráchysmu. Přesto vydržela 2000 let. My máme zatím tu demokratůru 21 let, tak snad máme ještě dost času.

A tak se stále mohu těšit, že se zítra dočtu o tom, že se začala stavět velkoryse pojatá nová národní knihovna, parlament zrušil všechny komise a zavedl jen jednu a to s právem veta proti ustanovování jiných komisí. Třeba se dočtu i o tom, že pan policejní rada škrtnul všechny návrhy na nesmyslné audity a poslal pány Boušeho a Brůžka, aby mrknuli na ty zlodějny na ministerstvech a ty lumpy aby přivedl v klepítkách. A taky o tom, že v Kongresovém paláci proběhla soutěž mladých básníků a Pražané jim uspořádali ovace. Na další stránce o tom, že Ústí nad Labem je normálně průjezdné díky dokončení uzavírek na jediné spojnici s Lovosicemi a veškerá kamionová doprava jezdí po dokončené D8. V důsledku čehož je v Ústí tak zdravý vzduch, že mohlo být zmodernizováno a znovu vráceno svému původnímu účelu plicní sanatorium, které  r. 1916 nechal postavit za své peníze kapitalistický vydřiduch a navíc ještě ke všemu Žid J. Weinmann. A pak už se budu přímo tetelit nad zprávičkou, že od příštího roku bude první jarní den státním svátkem a bude oslavován dle místních zvyklostí házením Mařen do nejbližší vodoteče a tak.

Také máte rádi Sci-fi a Fantasy, pokud nejsou násilné?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Slavíček | úterý 14.9.2010 8:07 | karma článku: 12,12 | přečteno: 630x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Sesuvy půdy v Papui-Nové Guineji zasypaly nejméně dva tisíce lidí

27. května 2024  7:51

Aktualizujeme Páteční sesuvy půdy v Papui-Nové Guineji zasypaly nejméně 2000 lidí. Podle AFP to v pondělí vedení...

Česko čekají teplé dny, budou pokračovat přeháňky i bouřky

27. května 2024  6:01

Přímý přenos Česko čekají v tomto týdnu teplé dny, ale také bouřky a přeháňky. Na některých místech země...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy