Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Národ a Kanimůra.

Tak jak to vlastně s tím národem máme a co je to vlastně národ? Stále si ještě myslím, že jsme občanská společnost a onen „národ“ skončil s třetí říší. Na slova "Ein Reich, ein Volk, ein Führer" už snad neslyší nikdo. Gott sei Dank.Nyní se omlouvám panu Okamurovi, jehož jméno jsem v parafrázi nadpisu zdánlivě zneužil.Ale ono Kanimůra je staršího data. I ve Švejkovi najdete popěvek: „Z Port Artura jede fůra, na ní sedí Kanimůra.“ Hloubavci nechť si najdou historické prameny o tomto japonském vojevůdci.

Ale o to mi nejde. O čem chci hovořit, to je stav naší společnosti. Pan Okamura řekl velmi jasně, i když poněkud nešťastnou češtinou, kde je jádro pudla. Naše společnost je občanská a pokud se zde někdo narodil a přijal naše občanství, pak je občanem této republiky. Barva pleti, tvar očí, víra rodičů etc. na tom nic nemění. Je prostě občanem této republiky se všemi jeho právy i povinnostmi. Něco jiného je jeho národnostní cítění. Tady se pan Okamura mýlí. Ale nemějme mu to zlé. Evropské poměry jsou složité pro Evropany, natož pro Japonce. Zda se cítí být Čechem, Němcem, Polákem či Papuáncem je osobní volba každého jedince. Náš problém, a tím myslím Evropanů vůbec, je v tom, že příliš lpíme na středověkých přežitcích. Já jsem Čech, Francouz, Angličan. Málem kmenové členění. Co na tom, že moje prapraprabába počala mého předka s kumánským vojclem a prapraprabába sira XY s vikingským nájezdníkem? Ať se vám to líbí nebo ne, jsme všichni pěkná genetická směska. Takoví voříšci, co vesnice dala. A zaplať Bůh za to. Zřejmě to přináší odolnost. Evropská populace přežila a zatím přežívá. I když se žere navzájem. Alespoň obrazně.Teď máme Unii, protože jsme už chytřejší a neperem se klacky, ale stejně takovou nějakou unii po Evropsku. Každý by jí bral, pokud bude mít rozhodující slovo. Ale ponechme stranou i toto a vraťme se k pojmu národ a domů do naší zemičky. A přímo k pojmu národ. Já osobně se cítím Čechem jako poleno. Ale hodně naprasklé. Narodil jsem se v Praze, žil tam 34 let a od té doby žiji v Ústí. Jsem tedy Pražák? Necítím se jím být. Jsem tedy Ústečák? Tak trochu, lokálpatriot zajímající se o kraj, ve kterém žiji. Jenže doma tu nejsem. Doma jsem v jižních Čechách, ve vesničce o 40ti číslech, kde mí předci žili, pokud se mi zatím podařilo vysledovat, již od roku 1672. Nikdy jsem tam nebydlel, jezdil jsem tam jen o prázdninách a nic mi tam nepatří. Jen jsem tam v přízni, jak se u nás říká širší rodině. Jenše můj babička, also die Mutter meiner Mutter, ta byla Rakušanka, co si fsala Čecha a tak máma byla Češka a měla šecký vychování i škole. Babička se do smrti nenaučila řádně česky ale i bez toho rodinou ctěna a milována zemřela v požehnaném věku 93 let. Ale pošád mi šikala, še člověk má být chlavně slušný člověk. Paradoxem je, že jí Němci popravili dědečka za odbojovou činnost v PVVZ, ale v rodinných národnostních půtkách, zejména s tátou, obhajovala tvrdě německé pozice. Jako dítě jsem to nesl velmi těžce. Měl jsem rád všechny a tyhle hádky mi rozbolavěly srdíčko i dušičku. Jenže teď jsem starej, zlej, fousatej a pragmatickém dědek. Jenom nevím, jestli jsem echt českej starej, zlej, fousatej a pragmatickém dědek
Holé lebky řvoucí „Nic než národ“ bych spolu s multikulturisty odkázal do vyčleněného omezeného území, nechť tam spolu vyžijí. Třeba by si nakonec založili Kibuc, až by zjistili, že maj pouze jednu díru do řiti, tak jako ostatní. A taky to, že multikultura založená na ústupcích většiny menšině nemůže fungovat. Buď se obě strany poctivě, a to poctivě podtrhuji, dohodnou na pravidlech společné koexistence, nebo jedna strana podlehne druhé a vítězem povětšinou nebude kulturnější majorita. O tom nás historie učí, leč jsme civilizačně(kulturně) nepoučitelní.
Všimněte si jedné věci. Jakmile vycestujete do vzdálenější ciziny, stačí třeba Turecko, pak na dotaz, co jste vlastně zač, odpovíte Čech! A né Moravák od Kroměříža, Pražák či Valach od Polívky. Najednou vám přijdou tyto legrácky směšné, jenom jako domácí „štengrování“.
Taky jsem neviděl amíka, který by na tento dotaz odpověděl třeba Idaho. Stejně odpoví Angličan Uk i Frantík France, aniž by prvý předeslal Wales a druhý Bretaň. A navíc všichni mohou být různé barvy pleti.

Jsem stár a senilen, přesto mám jednu vizi. O tom, že když se dva potkají, tak si podají ruce a první řekne Antabuba (po našem Jarda) a druhý Mabodai (Venca), plácnou se po zádech a půjdou na frťana. Přeci jsme všichni lidé žijící na jedné malé a ještě nedokonalé spláclé  kuličce.

No, nejsem naivní dědek?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Slavíček | neděle 5.6.2011 9:27 | karma článku: 13,61 | přečteno: 1203x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5 6:16

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy