Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Máte páru?

Či lépe řečeno, máte rádi páru? Tedy nikoliv být pod parou, pařit či  dokonce býti pařanem. Mám na mysli páru jaksi „An sich“, abych se vyjádřil správně česky. Ten bílý praporec, co vám milosrdně zamlží brejle, by tak zůstala světu skryta slzička v očním koutku. Ten bílý praporec z válce parního stroje.

To už je všechno dávno a táta pod zemí. No pod zemí, vlastně v urně (neplést si prosím s URNou) a ta je pod zemí. Ale dokud byl ještě jůra a já špunt, chodívali jsme se na páru koukat. A to táta nebyl prosím ajznboňák. A taky to nebyla jen dráha, byly lokomobily, parní válce, sentinely, parníky. Řekněte dnes mladým třeba: cukr, kafe, cukr, kafe, cukr kafe, už nemůžu, už nemůžu. Nebo: už se sypu, už se sypu, už se sypu. Poťukají si na čelo a prohodí něco o demenci. Přitom to byl krásný zvukomalebný příklad akustického projevu starých mašinek. Ty prvé vydávala lokálka a ty druhé rychlík. Jen si to vy starší párkrát nahlas přeříkejte a dáte mi za pravdu.

No a kolesový parník, třeba Děvín, ten se zase projevoval takto: čak cak cak cak, čak cak cak cak. Oproti tomu parní válec neměl typické zvukomalebné projevy, leč i necvičené ucho zaregistrovalo jeho řinčící a funící přítomnost. Lokomobila měla také celkem omezený slovník na: pfffuj už už. Zato Sentinel, to se skoro nedá popsat. Kakofonie řinčení řetězů, syčení a škroukání všeho druhu. Každému bylo jasné, že jede sentinel a že tak za deset minut bude i k vidění.

Ale málo platné, královnami byly lokomotivy. Ty pyšné rychlíkové až po tu poslední posunovací mašinku. Však si jich taky páni strojvůdci vážili a skoro bych se odvážil tvrdit, že je milovali více než svou starou, ale stejně určitě. Jen vlak zastavil a šup, už byl pan mašinfíra dole a kusem pucvole leštil. Tedy leštil – on tu svou mašinku vlastně hladil a práci jenom předstíral. Ale to už je taky dávno, jeden lidský věk. To se tenkrát na nádražích prodávalo pííívo, limonádá, horký páárky a zhusta s nimi prodejce vhupsnul i do vlaku. A stihl prodej, než vlak zase odjel. A tento přijel i odjel na čas. A tak krásně zasmrděl. Kouřem jak z pantátovy fajfky, železným horkem (a pokud nevíte, co je železný horko, pak jste u mašiny v životě nestáli), spáleným olejem, vazelínou a tak.

Nevím proč, ale vůbec si nemohu vzpomenout na parní remorkéry, ač některé sloužily i za dob, kdy jsem se již mohl nazývati dospělým. Zato pražské osobní parníky jsem znal snad všechny. A dokonce kdysi za dob svého studentského mládí na jednom přespal. O děkanském dnu se na jeho závěr pravidelně podnikala, jako zlatý hřeb, večerní plavba do Štěchovic a zpět, samozřejmě spojená s požíváním a jinými veselicemi. Už nevím jak k tomu došlo, ale s kamarádem jsme požívali v družném hovoru s kapitánem a náhle byl parník prázden a pust. Nu což, řeči se vedly, kapitán se pochlubil, coby správný mořský vlk, lodními modýlky v láhvi, vycpaným lidožravým sumcem a když už nebylo co požívat, nabídl nám k přespání kajuty posádky. Tak jsme přespali na parníku, heč.

A ještě něco, já jsem jako kluk páru měl. Kotlík byl z měděného plechu, mělo to pojistný ventil i píšťalu a hlavně parní stroj. Geniálně jednoduché řešení, kde funkci šoupátka zajišťoval výkyvný vlastní válec. Zatopilo se pod tím lihem a když se ozvala píšťala, byl čas tuto uzavřít a lehce drbnout do setrvačníku. Celá ta věc se potom rozběhla s tichým pst, pst, pst, pst a já byl zároveň strojník i kapitán, kapitalistický vydřiduch i osvětový pracovník. Prostě na co jsem měl právě chuť. Mohl jsem pohánět transmise i dynamo, pilu i buchar. Lidičky, to vám byla krása!

Tak máte (rádi) páru nebo ne?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Slavíček | pátek 22.10.2010 18:25 | karma článku: 6,65 | přečteno: 555x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy