Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsem potenciální vrah, ba přímo zrůda.

Varování případným čtenářům – je to dlouhé, vůbec ne senzační a zábavné a s nadpisem to vlastně nemá skoro co dělat!                                                                                                                                              Ale nějak tak mi to vychází, podívám-li se na článek: http://zpravy.idnes.cz/komentar-cesky-ridic-vrazdici-monstrum-fcs-/krimi.asp?c=A100708_104217_krimi_jba.  Mám totiž také řidičák. A jezdím od roku 1969, zaplať Bůh, zatím bez nehody. Jako amatér a těch km mám za hrbem hodně přes 200 000. Takže již něco na silnicích pamatuji a tak snad mohu trochu porovnávat. Co je pro mne největší změnou? Dříve jsem jezdil rád a s potěšením, bohužel, poslední léta jen z nutné potřeby. Nechci nijak napadat autorku článku, ale pro tak kategorický nadpis by měla mít daleko podstatnější argumenty, krom citového výlevu, co vše zažila během (nejspíš hypotetických) tří hodin jízdy od svých kolegů, sama jsa bez viny.

Zkusme se zamyslet hlouběji nad stávajícím stavem na českých silnicích a vzorcem chování „českého“ řidiče. Je nepochybné, že agresivita na silnicích vzrůstá. Jenže to není jev primární, ale sekundární. Ta agresivita totiž stoupá v celé české společnosti. Ano, stoupá, ale proč? Domnívám se, že celý proces je daleko delší a starší, než se nám nyní navenek jeví. A jedním z důvodů je chybějící výchova lidského jedince v jeho vlastní rodině. Strašně In, kchůl a vůbec módní jsou vyjádření zejména „VIP“ rodičů: „U dětí praktikujeme volnou výchovu“. Což je třeba chápat jako: „Nemáme na ně čas a tak ať si dělají co chtějí, mi na to máme!“. K tomu se přidají různé „sociálně-psychologické“ poradny i magazínové „vševědny“ a jejich vědmy. Asi budu napaden ze sexismu, ale račte se, prosím, podívat na autory. Na „vědmáka“ jsem zatím nějak nenarazil.

Dát dnes dítku osvědčený recept proti nevhodnému chování, tj. „jednu přes prdel“, hraničí s kriminálním chováním. Vůbec tím nemám na mysli zavrženíhodné brutální týrání dětí, ale pouze jeden z výchovných prostředků. Dítěti můžete tisíckrát zdůrazňovat, že nemá sahat na rozpálený předmět, ale je to o ničem, dokud se samo nespálí a nezíská tak zkušenost. A až se spálí, pak není na místě trest, ale pofoukání bebí s tichým podtextem „já jsem ti to říkal(a)“. Ale pokud samo a ze své vůle zkouší, a to velice často, kam až může proti jiným zákazům a poučením zajít, tam je třeba důsledně vymezit hranice včetně jejich „ostrahy“ i použití restriktivních prostředků. Dítěti musíte dát hlavně lásku, ne tu propagovanou opičí a konzumní, s cereáliemi a Montem od babičky a hadry, vypranými Azuritem. Musíte s ním stavět jeho svět, pomalu, pracně a dlouho. Svět důvěry mezi dítětem a rodiči, i když víte, že se v podstatě zřítí s pubertou. Jestliže je ale postaven na dobrých základech, pak ejhle, oni ti ex-puberťáci sami začnou asanační práce.

Jednou stranou zbožňovaný a druhou zatracovaný prof. T. G. Masaryk propagoval heslo „ Měj úctu k duši dítěte“. Ano, úctu jako ke každému jinému lidskému jedinci, k jeho duchovním projevům. Ale zároveň zdůrazňoval nutnost výchovy i s tou fyzickou „jednou přes prdel“, kterou musel také sám několikrát vychutnat. "Nebát se a nekrást" bylo další z jeho hesel, která stále platí. Ale rozhodně nebylo jeho heslem „Urvi co můžeš urvat všem ostatním“. Ale to jsem se dostal až příliš daleko.

Prostě systematická výchova v rodině ke slušnosti, nikoliv k podlézavosti, vyčůranosti a agresivitě, ta je nenahraditelná. Moje babička (jsem z jazykově smíšené rodiny – rodiče Češi, babička „česká“ C.K. Rakušanka, jak sama šikala, Mein Lieber) tomu říkala krátce a jedním slovem „Kinderstube“. Výchova k uznávání základních hodnot, jakými jsou např. víra, právo, jazyk, světový názor a, v neposlední řadě, k toleranci k ostatním lidským jedincům s názory jinými, pokud totéž právo přiznávají oni mně. A také k tomu slušně pozdravit, na pozdrav ze zásady odpovědět, neflusat na veřejnosti a vůbec se nechovat jako hovado.

Člověk, jako živočišný druh, je druhem společenským, smečkovým, ale nikoliv stádním. V tom je obrovský rozdíl. Organizace a psychologie stáda je na výsost odlišná od smečky.  A hierarchie smečky je stále stejná a stále v nás přežívá. Mladí jedinci se snaží dosáhnout vyšších postavení ve smečce svou agresivitou. A dostanou co proto. Třebaže pro smečku například získají více potravy. Teprve s jistým věkem a zkušenostmi mají šanci ve společenském žebříčku postoupit (tím nenarážím na komunistickou legrácku „mládí vpřed a staří do funkcí“). Mezitím se museli hodně poučit o společenských pravidlech života ve smečce. O jejích principech, hodnotách a fungování. A chceme-li jako inteligentní druh nadále přežít a rozvíjet se, pak nějaké hodnoty, alespoň dle mého názoru, musíme uznávat a ctít. Můžeme rozvíjet poznání a vědy, můžeme mnoho. Ale jakmile ztratíme své lidství a morálku jen v zájmu racionality a "požadavků trhu", náš druh zanikne a uvolní místo druhu jinému. Třeba novému druhu Homo causalis vychcanusii.

Leč vraťme se ke stávajícímu fungování lidské smečky našeho kulturního typu. Samozřejmě nám již nestačí se navzájem oňuchat a cenit zuby (ač se o to mnozí jedinci stále znovu a znovu snaží) a tak jsme si těch pravidel vymysleli spoustu. Máme vládu, právo, předpisy a zákoníky, instituce pro instituce a instituce pro likvidaci institucí a tak vůbec. Ale nějak se v tom začínáme sami ztrácet. Jaksi podvědomě toužíme po dobách, kdy předpisů bylo méně a zdravý chrup (nebo delší klacek) a jistá dávka drzosti mohla znamenat cestu k úspěchu. Tedy spíše kulturní než generační problém. Máme a umíme toho hodně, jenom se s tím nedokážeme vyrovnat. Tak se vracíme ke stereotypům chování ostatních živočišných druhů, která mají pouze dvě řešení. Útok nebo útěk. První je heroické a píše se o něm v dějinách, tedy pokud vyjde, druhé je pragmatické, spějící k zachování druhu. Tak si vyberte. A tady je jádro pudla, jak říkají Němci. Jenže člověk má, krom velice silných instinktů, ještě jednu, i když daleko slabší schopnost, kterou je intelekt. A ten není český, německý nebo mašukulumbský. Jenom lidský. Ovšem jeho používání je hluboce ve stínu instinktů, tradic a osvědčených vzorců chování vlastní smečky. To vlastní podtrhuji. Jiná smečka téhož lidského druhu může, narozdíl od smeček ostaních živočišných druhů, mít vzorce chování zcela odlišné. Co jedna zavrhuje, druhá chválí. A to nám, lidským smečkám, poskytuje ten nádherný důvod, proč si dát navzájem do držky, aniž bychom přiznali důvod pravý, tedy zájem ukrást protivníkovi to málo, co má.

Teď jste možná zvědaví, zda, jak,a jestli vůbec se vrátím k nadpisu svého článku. Tak já to zkusím. Máme mnoho technologií a všechny mohou být zabijácké. Jde jen o jejich použití. Koně, vlak, automobil a i ten klacek mohou být zabijákem stejně tak jako dobrým služebníkem. Jde jen o to, jak s nimi naložíme. Jde jen o to, jak se budeme chovat sami k sobě. Jde jen o to, zda najdeme cesty sami k sobě i druhým. Jde jen o to, zda zvolíme slušnost a toleranci, nebo cestu vzájemné likvidace. Ať už na silnici, nebo řízenou střelou. Jenže tou řízenou střelou může být i mnou řízený auťák. Jsem tedy coby jeho řidič zároveň potenciální vrah. A pokud způsobím velký karambol, pak mohu být titulován zrůdou za volantem! Jde jen o to najít cestu a úměru k .....

Ale tu cestu sami k sobě i cestu, jak na to ve vlastní smečce, tu najít musíme, jinak nemáme šanci. A pokud jsme na té cestě náhodou za volantem, snažme se býti tím zabijáckým monstrem co nejméně, potlačit instinkty a použít intelekt. Ať jsme Češi, nebo jakákoliv jiná národnost. A co si nemohu odpustit, je opět otázka:

 Dá se ztotožňovat "prasácké" chování za volantem s národní povahou?

A pro dobrodruhy, kteří dočetli až sem - zdá se Vám, že jaksi schází pointa? Ale ta je přece v celém článku. Je-li někdo hovado (ač za to třeba nemůže) v životě občanském, na silnici se bude chovat stejně. Problém je v tom, jak tato hovada nevyrábět. Což není problém oněch hovad, ale jejich producentů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Slavíček | pátek 9.7.2010 8:47 | karma článku: 8,94 | přečteno: 687x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy