Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jezte vuřty a pijte vodu, jezděte na kole a nekuřte.

Sice jsem sám sobě slíbil, že až do voleb už nebudu dění na domácích luzích komentovat, nakonec mi to přeci jen nedalo. Co všechno je na poslední chvíli cpáno voličům do hlavy, to už přesahuje meze soudnosti. Jak vylákat hlasy závistivců a rozdávačů z cizího. Poslední hit – vysoce zdaňme požírače kaviáru. Ač je to očividný nesmysl, ono to přeci tak krásně zní a zároveň rozdmýchává nevoli vůči spoluobčanům s vyššími příjmy. Chybí již jenom obrázek tlusťocha s cylindrem, konzumujícího kaviár zapíjený pravým šampaňským, kterýžto volnou rukou pevně svírá pytel naditý penězi. A když jsou vášně vybuzeny, přihodí se poznámka o zvýšení daně u alkoholu a tabáku. Benzín tentokráte vypadl. Tak takhle nějak se tvoří později nenapadnutelná malá domů.

Kupodivu se skoro všechny partaje shodnou na nutnosti omezit počet státních úředníků. Také to zní uchu voličovu dobře. Jenže řekneme-li A, musíme říci i B. A najednou tu máme nerudovský problém – kam s nimi? Totalitní režim to řeší snadno – x tisíc (číslo x si dosaďte sami) do výroby státem řízené a vlastněné. Jenže v tržním hospodářství tento princip jaksi nelze použít. Ergo x tisíc propuštěných představuje x-n nezaměstnaných, přičemž x>>n. Tedy x-n lidí na podpoře. To už tak dobře nevypadá. Naštěstí ale existuje fígl, o kterém se nemluví zejména před voliči, ale zato se pilně provádí. Zruší se úřad A a propustí se tím x úředníků, což se mnohokráte zveřejní. Vzápětí se tiše vytvoří úřad B, který vytvoří y úřednických míst, přičemž y:(x-n) >2  Takže vznikne navíc alespoň y/2 pracovních míst, což se opět halasně vytroubí do světa. Prostě na podobné výkřiky a řešení již neslyším.

Vážení páni poslanci item ostatní zastupitelé, pokud skutečně chcete vytáhnou stát ze svrabu a neštovic, zkuste jít příkladem a uzákoňte (i když vím, že by na to nestačil ani Copperfield s Merlinem a Gandalfem Bílým dohromady) třeba následující:

  1. Poslanecký plat činí bez výjimek trojnásobek aktuálního průměrného platu, vypočítává se ročně.
  2. Poslanec má právo na úhradu nákladů prokazatelně spojených s výkonem jeho funkce, řádně doložených a vyúčtovaných.
  3. Před nástupem funkce a při jejím ukončením musí poslanec podat veřejně přístupné podrobné majetkové přiznání.
  4. Ode dne nástupu do funkce nesmí poslanec vykonávat žádnou jinou výdělečnou činnost. Zároveň je mu zaručen návrat na původní pracovní pozici (se samozřejmou výjimkou předchozích pozic poslaneckých a z této funkce pocházejících), kterou zastával před svým zvolením.
  5. Ode dne nástupu do funkce nesmí poslanec zastávat žádnou jinou další funkci, krom funkcí parlamentních či vládních, ve veškerých jiných správních orgánech.
  6. Veškeré hmotné dary, které poslanec obdrží z titulu své funkce, kromě vysloveně osobních drobností, se stávají vlastnictvím státu.
  7. Poslanecká imunita se vztahuje pouze na činnost spojenou s výkonem poslanecké funkce, nikoliv kriminální delikty. Lidsky řečeno: poslanec nemůže být postihován za slovní projevy včetně návrhů zákonů, za které by byl popotahován běžný občan, ale tím to více méně končí.
  8. Sněmovna je jedním z pracovišť poslance, tedy místem, kde se nesmí v celém objektu kouřit, být požíván a prodáván alkohol ani omamné látky a poslanec nesmí být pod jejich vlivem. Budou prováděny namátkové kontroly se stejnými důsledky jako u řidičů, jen místo odejmutí řidičského průkazu bude následovat odejmutí poslanecké funkce (samozřejmě bez náhrady). Pracovní doba poslance činí denně 8,5 hodin a jako vedoucí pracovník nemá nárok na proplácení přesčasových hodin. Sněmovna může v případě zájmu nabídnout stravování za smluvní ceny obvyklé v této části Prahy, ale restaurační činnost nesmí sama ani dotovat, ani provozovat.
  9. Dnem ukončení funkce má poslanec nárok na jeden další měsíční plat, pokud svoji funkci vykonával po celé funkční období (od voleb do voleb).
  10. Politik smí kandidovat pouze v tom místě či kraji, kde byl poslední 3 roky před volbami trvale hlášen. 

Jestliže byste dokázali prosadit alespoň polovinu, pak věřte, že vám celý národ zatleská tak, že ve Vladivostoku budou zavírat okna v domnění, že se blíží bouře. Ale co je víc, získali byste důvěru svých voličů!!!

Nu a pro vás ostatní, kteří jste dočetli až sem - pokud nechcete pracovat většinu roku na stát, vydělávejte maximálně dvojnásobek průměrné mzdy a dodržujte pravidla nadpisu tohoto článku. Pokud se vám můj závěr nelíbí, pak uvažujte, komu dáte svůj hlas.

A jak už je mým zvykem, samým závěrem se ptám: odkudpak se bude brát, až to ti movitější tady zabalí? Kdo přijde na řadu? Konzumenti svíčkové nebo řízků?

P.S.                                                                                                                                                                  Ať dělám co dělám, bod 10 se stále vydává za bod 0. Správně se zobrazuje v původní Wordovské podobě i v blogovém editoru, leč v samotném článku se stane nulou. Asi mi chce naznačit, že nula nemá do věcí vznešených kecat!  :-))

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Slavíček | čtvrtek 27.5.2010 7:30 | karma článku: 21,79 | přečteno: 1058x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Každé osmé dětské skupině hrozí konec. Kvůli novince v požární vyhlášce

25. května 2024

Premium Až sedmdesát tisíc dětí mladších pěti let nemá zajištěnou předškolní péči. Buď jsou na mateřskou...

KOMENTÁŘ: Putin jako šéf korporátu. Neorealisté to tak popsali už dávno

25. května 2024

Premium Vladimir Putin se chová jako generální ředitel někdejší gigantické firmy, která ztratila část trhu,...

Putinovy výroky o mně? Nudné, to on je nelegitimní prezident, říká Zelenskyj

25. května 2024  19:45

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil zpochybnění své současné legitimity v čele země...

Zachrání Costner francouzské Keviny? Smějí se jim v práci i na seznamkách

25. května 2024  18:50

Návrat Kevina Costnera na filmový festival v Cannes vzbudil naději pro více než 150 tisíc...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy