Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem se nepoučil.

Aneb reakce na blogový článek http://brezova.blog.idnes.cz/c/158565/Bionafta-z-zivocisnych-tuku.html . Po přečtení úvodních řádek jsem se těšil, že se dovím něco nového, ale potěcha i úsměv mne záhy přešly.

Stačilo přečíst druhý a třetí odstavec. No dobře, řekl jsem si, maximální a poněkud zavádějící zjednodušení (ta kyselina s louhem mne dostala), v uvedených odkazech se dovím více. Nedozvěděl, račte si přečíst.
O profesoru Kolomazníkovi a jeho patentované technologii ani slova.

Prostě zase jeden článek rádoby zeleného typu, který spíše škodí, než pomáhá. I s obvyklými triky typu  „mezinárodní studie“ – o které posléze zjistíte, že vlastně jde složitější početní úkon kohosi ze skoro neznámé univerzity v USA, ostatně pro komerční účely.

A k té bionaftě - porovnejte normy bionafty a té minerální. Třeba http://kfch.upce.cz/htmls/vedecka_cinnost_bionafta_norma.htm z prvého odkazu a http://www.g7.cz/cz/velkoobchod_norma-EN590.php. Klobouk dolů před pardubičáky, kteří přiznali, že vám oslavovaná bionafta časem sežere palivový systém (ten motor už zatloukli).

Ještě že ti Němci mají rozum a svoje kafilérky si nezruší. Převážet nahnilý a vysoce infekční odpad, natož jej jako žádanou obchodovatelnou surovinu nabízet, to je přece jenom trochu přes. Ona stačí ta řepka. Za chvíli nebude kde pěstovat potravinářské obilniny, všude bude řepka. Pak se nepostačíme divit, za jak velké peníze budeme tyto obilniny dovážet od uvážlivějších producentů, kteří na podobné zeleno-eko špeky neskočili.

Abychom si rozuměli, nemám nic proti využití alternativních zdrojů energie (paliv). Jen je to třeba činit s rozumem, rozmyslem a tam, kde je to vhodné. Kolik zaniklo malých vodních elektráren? Místo těch klapálků u každého většího potoka máme velkomlýny, poháněné samozřejmě elektřinou. Ač jsme se kdysi učili, že vodní doprava je nejlevnější, co z ní zbývá? Zejména té říční? Jen maličký příklad – říční přístav v Ústí nad Labem měl před 1. sv. válkou větší objem přepravovaného zboží než nejvýznamnější námořní přístav celé monarchie Terst.
To není staromilství. Prostě dnešní doba miluje spěch, centralizaci a veleprojekty. Jenomže bohužel i tam, kde to není vůbec nutné. A ještě navíc lenost. Občas se nějaký návrat objeví u těch malých lidiček. Třeba návrat k topení dřevem. A neotloukejte mi o hlavu, že tím nevytopíte sídliště pro 20 000 lidí, to vím taky. Ale račte se podívat do lesa, zejména tam, kde se těžilo. Tam, kde se dříve nepovalovala ani větvička (a žádný středověk, 1950-60 min.), tam dnes najdete topení pro několik baráků na celou zimu.

Ale alespoň jedno mi článek dal. Teď už vím, proč na smažené kotletě v trojobalu chybí ten půlcentimetrový proužek tuku, který byl na ní vlastně to nejlepší!

Také Vám u podobných článků schází větší serióznost?

Autor: Michal Slavíček | čtvrtek 7.10.2010 20:25 | karma článku: 10,23 | přečteno: 1005x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy