Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čip kosmodoga 1.

Historie některých převratných objevů je svou podstatou velice směšná. Tak tomu bylo i při mém nálezu. Rozhodně jsem nic nehledal, natož abych archeologicky bádal. Táta mi prostě přikázal přerýt, vyhnojit a zkultivovat záhon, na kterém chtěl zasázet kedlubny, květák a růžičkovou kapustu.

Brblaje potichu cosi nepříliš uctivého, dal jsem se s nevelkou chutí do díla. Zhruba v polovině záhonu jsem vyryl tlustou dešťovku a její pohyb upoutal moji pozornost k vyrýpnuté hlíně. A hele. Spolu s žížalou jsem vyryl i jakousi kostičku, připomínající velikostí kostku cukru. Tvar byl příliš dokonalý a pravidelný, než aby šlo o kamínek a tak jsem se pro ni shýbl. Překvapila mne její váha, jako by byla z kovu. Zaujalo mne to natolik, že jsem šel kostku omýt do sudu s vodou. Po omytí jsem držel v ruce cosi, co připomínalo jakousi elektronickou součástku. Vzhledem k tomu, že jsem předloni podobným způsobem z jiného záhonu exhumoval torzo elektronické hry Nu pogodi, usoudil jsem, že jde o podobný nález a kostičku dal do kapsy pro pozdější průzkum. Pochybuji, že byste jevili zájem o další popis mého agrotechnického snažení a tak se vrátím ke kostičce.
Doma jsem ji podrobil další očistě za pomoci zubního kartáčku a kombinace pracích prášků. Výsledek mne utvrdil v mé domněnce, leč na kostce stále ještě zůstávaly minerální povlaky. Chce to razantnější postup, tak zněl můj závěr. Šup tedy s kostkou do 8% kvasného lihového octa (osvědčený postup na zanešená sítka perlátoru) a den macerovat. Opláchnout vodou, osušit a modelářskou frézkou s filcovým kotoučkem leštící pastou vyleštit. Výsledek předčil očekávání. Držel jsem v ruce poloprůhlednou kostku barvy zeleného lahvového skla a materiál i sklo připomínal. Na jedné hraně kostky pak bylo šest evidentně kovových plošek v řadě, zřejmě kontaktů. Obě krajní měly proti ostatním dvojnásobnou plochu. Co bylo fascinující, to byl pohled pod lupou. Složitá trojrozměrná struktura jako řez pišingrem v pohledu ze čtyř bočních stran. Strana s kontakty a ta protilehlá připomínaly letecký snímek přísně pravoúhlého tábora či sídliště. Něco mi to připomínalo, ale co? No jasně, tahle nějak přeci vypadá architektura mikroprocesoru. To už mi bylo jasné, že jde o složitou elektronickou součástku, jenže čeho? Rozhodně to nemohlo být něco moc placatého, vzhledem k rozměrům kostky. Určitě to nebylo z rádia ani televize, tam se nic podobného nevyskytuje. Z mobilů první generace? Ale kde by se to vzalo na zahrádce, kterou vlastníme přes pětadvacet let? A navíc, kontaktní plochy kostky určitě nebyly určeny k připájení vodičů, ale pro kontakt dotykem, jako třeba u paměťových karet. Čert to vem, z čeho ten krám může být? Ani z počítače ne, už jsem jich pár rozebral i naopak poskládal, ale takovouhle součástku jsem ještě neviděl. A co víc, ač se jako amatér zabývám elektronikou přes patnáct let a mám dobrou vizuální paměť, určitě jsem něco takového neviděl ani v katalozích součástek.
Budu se muset uchýlit k empírii a začít bádat. Nejdřív ze všeho jsem musel zbastlit kontaktní destičku. Na to stačil kousek kuprextitu s vyleptaným motivem a šest pružných kontaktů ze starého konektoru. Mechanický přítlak jsem vyřešil nejjednodušším možným způsobem – kapkou sekundového lepidla. Prostě jsem ho kápl na součástku a tu přitlačil k destičce tak, aby kontakty dolehly na kontaktní plošky. Během odpoledne bylo hotovo. Tak už večer jsem mohl začít bádat. Z analogiíí jsem usoudil, že širší kontaktní plošky jsou napájecí. Ovšem kde je plus a kde mínus, to bylo nutno zjistit pokusem. Vycházel jsem z toho, že nejnižší napájecí napětí nejspíš nebude nižší než 1,5 V a víry, že přepólování nebude u takto složité součástky a takto nízkém napětí katastrofální. Tak jsem začal zkoušet. Přes mikroampérmetr připojil zdroj napětí 1,5 V, odběr byl nulový. Přepóloval jsem zdroj a ejhle, odběr ukázal pár mikroampér. To bylo opravdu málo a tak jsem napětí zvýšil na 3 V a znovu přes mikroampérmetr připojil.
Zablesklo se a vypadl jistič. A nastala tma.

Zajímá vás, co bylo dál? Pak čtěte zítra touto dobou pokračování.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Slavíček | středa 5.1.2011 9:09 | karma článku: 5,51 | přečteno: 528x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy