Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Toulky světem...

Krev mně proudila v těle touhou a horkostí.Ven.Vyjít a vyjet ven, nechat to zapráskané město doma za zády, být honákem v Texasu, či se dívat do tmavé, černé oblohy s tisíci hvězdami a pomalu zavírat oči až mě spánek přemůže na vzduchu jasném a čistém a potom vstát ráno spokojený jako zvíře z pelechu, v hlavě mít ještě otisky podivně krásných nočních zvuků a vydat se do nového dne za novým poznáním světa a lidí.

O Texasu jsem si mohl nechat jenom zdát v rozjitřené mysli, zrovna tak o neznámých pueblech indiánů, pralesích mého zamilovaného A.V.Friče, hospodách, kde teče tequila, o dívkách na které se usměju, nebo ony na mne, o dobrodružstvích, která by na mně čekala...stačí přece jenom vyjít z toho komunisticky zatuchlého Československa s kecy starých kožených papriků, otevřít oči a náruč dokořán, cítit vlastní sílu, cítit vlastní touhu a mít svět u nohou, prát se s ním, milovat ho, být vděčen za každou minutu, vteřinu toho mého mladého života, který je teď, který je teď v mém mládí, v mladém těle, svalech, v mozku, který se nebojí střetů s lidmi, věcmi, ničím.Všechno to příjmout s radostí a pokorou a touhou a díkem za to všechno poznání a poznávání...   žel mé ročníky musely hodně věcí a myšlenek redukovat, komunismem nám byla řádně přistřihnuta křídla.Ano, byl nám dovolen Balkán, Rumunsko a Bulharsko, tak tedy jet tam a v těchto zemích alespoň nakrátko prožívat své sny.

A teď po letech jsem i za to vděčen, protože mám vzpomínky, které v mé mysli nezmizí pokud budu živ, vzpomínky na noci v rumunských horách Bukoviny, kdy jsem spal pod celtou, zachumlán ve spacáku s nožem v ruce a byl probouzen štěbetavým ránem, sluncem deroucím se mohutnými kmeny stromů a větvemi sahajícími až na zem...

A pak zase ten raneček na záda a proškobrtat se mezi pařezy a stoletými pokřivenými borovicemi dolů do údolí, kde sedláci zrovna jedou na ta svá kamenitá a nicotná políčka, obejmout se u města Sučeava s chlapem vyžilým od chlastu, možná i z nedostatku jídla, který bojoval v rumunské armádě při osvobozování Brna, ohryzek mu lítal na vyhublém krku dojetím,

dát si s rybáři v deltě Dunaje jejich rybí polévku poskládanou z rybího masa delty a místního koření, požehnat se pravoslavným křížem, je to kříž široký a velký, tak velký jako je velká duše těchto Lipovanů...ano chtěl bych se ještě jednou chytit kolem ramen se staříkem z malinkého ostrůvku v deltě, kde jsme spolu stáli dívali se do rozlitého Dunaje za noci a měsícem zalité spousty dunajské vody, ponořit se znovu do zvuků skřehotání žab a mlaskavých plácnutí ryb a slyšet jeho přesvědčení existence Boha...

.“víš Bůh je, kdo by to řídil, měsíc je teď tady a zítra bude tady ve stejnou hodinu“......podělit se s pasteveckým psem mohutným jako stodola v bulharských horách o nějaké to uškudlené sousto z ruksaku a pomalu, pomaličku získávat jeho přátelství, vyškrábat se sám samoten v pustých horách Pirinu obtěžkán ruksakem a svými myšlenkami na Vichren a tam si zazpívat se skupinou Bulharů, která se tam jen Bůh ví jak dostala, znovu se ponořit do ledových vod Angary a pokoušet se o nebezpečnou nesmyslnost dostat se na druhou stranu té zatracené řeky, tak jak to udělal můj milovaný Richard Halliburton, když si umínil přeplavat Hellespont....Ovšem, jemu se to podařilo.

Znovu cítit a dýchat vůněmi prosycenou travnatou mongolskou step, nasedlat jejich malého vytrvalého koně,   napít se kyselého lahodného kumysu v jurtě...

Zvedne li se vítr dobrodružství je třeba za ním jít..

“Neplýtvejte zlatem svých dní, neposlouchejte nudné řeči, neobětujte život hloupému a obyčejnému...dobrodružství to je ono. Žijte, žijte ten nádherný život, který je ve vás. To jsou pravdivá slova amerického cestovatele Richarda Halliburtona...

Autor: Michael Pálka | neděle 23.11.2014 15:48 | karma článku: 8,30 | přečteno: 167x
  • Další články autora

Michael Pálka

Green Deal ?

Samozřejmě ano. Lidstvo rabovalo planetu Zemi už hodně dlouho. A dopřejme si ještě sto let v tomto tempu a myslím, a to nejenom já, že skončíme naši lidskou dlouhodobou pouť. Důvody jsou dostatečně dlouho známé.

8.5.2023 v 21:54 | Karma: 13,97 | Přečteno: 483x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

0sud-kismet....

Starý muž s duší dítěte kráčel po cestě vzhůru. Tmu pravidelně prořezávalo silné světlo vzdáleného majáku, které se jako přízrak objevovalo v temné lesnaté krajině vonících borovic a velkých vzrostlých středozemních travin.

18.4.2023 v 18:52 | Karma: 7,78 | Přečteno: 160x | Diskuse| Ostatní

Michael Pálka

Kalousek se "zlatým citronem" v televizi Barrandov...

Dva pánové vysokých postav, jeden z nich nositel negativní ceny "zlatý citron", majitel televize Barrandov a také majitel miliardy českých valut a jistě ostatních měn, jak píše občas pravdivě český tisk, Jaromír Soukup.

28.3.2023 v 18:30 | Karma: 24,10 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

New York, New York......

zpívá fascinujícím způsobem Liza Minnelli. Doporučuji všem, kteří New York hodlají navštívit, si tuto inspirující píseň poslechnout.

15.3.2023 v 2:44 | Karma: 5,80 | Přečteno: 161x | Diskuse| Ostatní

Michael Pálka

Jak u nás rezonuje Ukrajina...

Jak život jdou ta očka-hladce a obrace.... asi tak jde život každého z nás i život Ukrajinců u nás. Že ale Ukrajinci v současnosti to mají obvykle mnohem těžší, je skutečnost.

26.2.2023 v 13:24 | Karma: 18,04 | Přečteno: 465x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

V ODS plnil roli Klausova vlčáka. Kousl a nepustil, vzpomíná Vondra na Macka

1. května 2024  16:31

Miroslav Macek měl podle Alexandra Vondry (ODS) celou řadu kontroverzních názorů, se kterými on sám...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 318
  • Celková karma 13,32
  • Průměrná čtenost 945x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik