Ivane, kamaráde, nedělej ramena a nech toho...

Řekl by možná někdo z těch padlých sovětských vojáků, kdyby viděl ty desítky silných motorek a mužů ruských Nočních vlků, oplácaných jako ve středověkém brnění.  

A nám starším přichází na mysl písnička z roku 1968 po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy : "Běž domů Ivane, čeká tě Nataša, tady tě holky nemaj rády "...atd
Ruští Noční vlci budí často nevoli, mnohdy obavy.Je to příliš nepřirozená demonstrace síly současného Ruska. A Rusko k tomu využívá svých mrtvých.Nikdo nezpochybňuje velké ztráty a výjimečnou zásluhu sovětské armády na porážce Němců na našem území a porážku Němců vůbec ,/139 000 mrtvých  400.000 zraněných/, ale už málo lidí ví o 33000 mrtvých a 33 000 raněných Rumunech, 1302 mrtvých a raněných vojácích Polska, 300 mrtvých generála Vlasova.A dodatek...Rumuni se nezúčastnili naší okupace v roce 1968 !
Někdy v sedmdesátých letech minulého století jsem se potuloval Rumunskem, kam jsme se mohli dostat bez souhlasu tehdejší KSČ a připitomělé doložky k vycestování.V městě Suceava jsem se zeptal rusky jednoho ošumělého staršího muže na cestu."Odkuda", řekl mi a ohryzek mu ve vyhublé tváři poskočil..."Českaja respublika-Brno. Chlapík polkl a ohryzek mu začal poskakovat nahoru a dolu."Osvobozoval jsem Brno v roce 1945". Byl dojat.Rozloučili jsme se objetím.

Proč každoročně probíhá velká sláva v jižních Čechách  připomínající  osvobození americkou armádou, za spontánního zájmu  našeho obyvatelstva ve srovnání s chladnou a rozporuplnou reakci na ruské Noční vlky ? 
Myslím, je to neoblíbenost čehokoliv ruského. Po mnoha letech glorifikace Sovětského svazu, a to ve všech směrech, od vojenské nepřemožitelnosti, vše ruské bylo nejlepší, přes průmysl a zemědělství, až po tkaničky od bot. "Se sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak", se nám vtloukalo do hlavy po léta , a při každé příležitosti. Sovětský občan byl pojímán jako nadčlověk.Byla to permanentní oslava Sovětského svazu a jeho dokonalosti ve všech směrech. A to se přejí. Ale to si ti mrtví nezaslouží.
Po příchodu Rusů do Brna mně, malinkého caparta, jeden ruský voják chytil a volal "malčik, malčik", nadšeně vyhazoval do vzduchu a slzel, že má takového klučinu doma.Doufám jenom, že se vrátil zdráv. Poněkud to prý gradovalo. Druhý seržant popadl vintovku a málem zastřelil bratra mé matky, který byl vysoký blonďák, se slovy "ty German"! 

 V naší paměti  negativně zasutá zůstává i role ruských poradců při politických procesech v padesátých letech 20. století, kdy za jejich velikého přispění došlo k politickým vraždám.

Okupace Československa je ve většině našich, především starších občanech,  jako hřebík v duši. Dalších dvacet let znásilňování naší mysli z východu za velikého přispění našich vládnoucích komunistů.

Nelze zapomínat také na to, že do jižních Čech přijíždějí američtí stařečkové, bývalí dosud žijící američtí vojáci, případně jejich synové a vnuci a atmosféra je velmi otevřená a přátelská, radostná.Působí to přirozeně a nehraně.Naopak Noční vlci s emblémem divoce vypadajícího, vzteklého vlka, působí vyzývavě a velikášsky.Nemyslím si, že je to dobrý počin z ruské strany, a to ani takticky.Je to škoda, už k vůli mnoha ztraceným životům sovětských vojáků.
Nebylo by lepší pozvat několik desítek žijících zbývajících  bývalých sovětských vojáků, či jejich synů do České republiky, a zrovna tak Rumunů, zaplatit jim u nás pobyt a cesty na památná místa ?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michael Pálka | pátek 17.5.2019 15:46 | karma článku: 18,65 | přečteno: 457x
  • Další články autora

Michael Pálka

Xaver Veselý a Pavel Novotný...

23.5.2024 v 19:08 | Karma: 20,55

Michael Pálka

Čepiga a ti druzí....

6.5.2024 v 22:42 | Karma: 12,42

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,71

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,34