Ahoj lidi...

V době koronavirového šoku patrně jenom málo lidí zaznamenalo prohlášení pana premiéra k našemu prohranému sporu s Evropskou unií ohledně nepřijetí uprchlíků a nenaplnění uprchlických kvót.

Cituji pana Babiše. "My jsme sice spor prohráli, ale to není důležité.Důležité je, že nemáme nic platit.Podstatné je, že kvóty skončily, a to díky nám hlavně".

Já tuto větu považuji za ostudnou.Podle  premiéra není důležite, že Česká republika, Polsko a Maďarsko, nesplnily jeden z článků Evrpské unie, to k čemu se vstupem do Evropské unie zavázaly.Česká republika, Polsko a Maďarsko  byly v roce 2015 přehlasovány v otázce přijímání uprchlíků a podle pravidel EU se měly tyto státy většinovému názoru podřídit.Nestalo se tak.Nehledě na tento fakt, tyto státy nepomohly v té době těžce zkoušeným ostatním unijním státům, neprojevily základní stupěň kolegiality a humanity ani k Eu ani k imigrantům.Jenom v roce 2015 požádalo o asyl v Eu 1.255 000 imigrantů.

V roce 2015 a 2016 si měly státy EU rozdělit celkem 106 000 uprchlíků, kteří byli v utečeneckých táborech Řecka a Itálie. Na ˇČeskou republiku připadalo celkem 2691 lidí plus několik stovek imigrantů z Jordánska. Tehdejší premiér Sobotka přislíbil  přijmout 1 100 lidí.Z různých důvodů k tomu nedošlo.Ano připusťme, že utečenecká krize hlavně v letech 2015-2017 byla z hlediska EU nekoordinovaná, a příliš otevřená náruč  paní Merkelové se neosvědčila.Ale my jsme si mohli případné imigranty sami vybrat, stanovit kriteria a priority.

Nejásejme nad naší "chytrostí" a nedívejme se škodolibě na státy západní Evropy, kteří mají s některými imigranty problémy.Samozřejmě, že ostatní státy EU, které pomohly a přijaly imigranty především z těžce postižených zemí Iráku, Syrie, Afganistanu, věděly dobře, že to nebude jenom procházka růžovým sadem, ale učinily tento čin v chápáni lidskosti a pomoci člověku.

U nás se tehdejší ministr vnitra Chovanec oblékl do neprůstřené vesty a s vintovkou přes rameno se hodlal postavit na hranice s odhodlaným výrazem ."Neprojdou"!

Jestli premiér považuje to,  že" nemáme nic platit" , když jsme prohráli spor, za nejdůležitější v této věci, je to ukázka jak se dívá na EU. Ne otázka humanity, spravedlnosti, spolupráce, pomoci, ale otázka peněz je prioritní.Myslím si, že pokud někdy nastane doba, že budeme muset platit do Eu více peněz než dostaneme, abychom pomohli některým chudším státům v EU, pak odejdeme.

Naše námitky u Evropského soudu v odvolání rozsudku,  že jsme bránili svou bezpečnost, že soud nezohlednil naše jiné aktivity, které Česká republika dělala pro zvládnutí krize, /Jurečka/, rozsudek je překonaný , /Filip/, dokonce, že Česká republika se stala vazalskou kolonií, /Okamura/, nebo,. že se jedná o diktát mocných /polský premiér Duda/, nemají co dělat s meritem věci. Jednoduše.Nesplnili jsme povinnost , ke které jsme se zavázali a roli nespolehlivého člena s důrazem na vlastní výhody jsme potvrdili.

 

Autor: Michael Pálka | pátek 17.4.2020 21:30 | karma článku: 11,55 | přečteno: 724x
  • Další články autora

Michael Pálka

Čepiga a ti druzí....

6.5.2024 v 22:42 | Karma: 12,07

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,71

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06