Když se pes a kočka mají rádi

Když o někom řeknete: ti dva se mají rádi jako pes a kočka, obvykle tím chcete říct, že se ti dva zrovna „nemusí“ , nesnášejí se, hádají atd. No prostě se mají rádi asi jako pes a kočka. Proč ale zrovna jako pes a kočka? Je to asi tím, že odedávna se o těchto dvou zástupcích zvířecí říše říká, že se prostě nesnesou. Pes kočku prožene, kočka má ze psa respekt, bojí se ho, drží se od psa stranou, atd.  Jo, říká se to tak, a mám dost známých, u jejichž domácích mazlíčků toto pravidlo zákonitě platí. Jedna známá si dokonce kvůli psovi nemůže kočku v žádném případě pořídit, protože s kočkou by to patrně nedopadlo dobře. Ale musí to tak vždycky být?

Pes: "Spím, tak mi vlez na záda." Kočka: "Tak jo, přece nebudu ležet na zemi."Foto: Michaela Navrátilová

U nás na dvorku se rozhodně něco takového stát nemůže. Náš pes je hodnej bambula, jak já říkám, s kočkami se podělí i o žrádlo, protože ty naše dvě dámy si vždycky myslí, že on dostal něco lepšího k snědku než ony, nehledě na to, že je nechá klidně spát nejenom ve své boudě, ale klidně si mu vlezou i na záda, a to myslím doslova. Naše stará kočka „matka“ Elina si od svého mládí navíc zvykla, že v Benjiho psí boudě může v klidu a pohodlí porodit 2x až 3x do roka koťata, a když si odskočí od koťat pryč, může se spolehnout, že „strejda“ Benji se jí o koťátka nijak špatně ,nepostará´ – když už nakoukne do boudy, maximálně koťata očuchá a bez zájmu odkráčí pryč, bere je totiž jako samozřejmost, a myšlenka, že by jim měl nějak ublížit, je mu zkrátka cizí. Takový ten drobný detail, že něco takového ale obvykle psi nedělají, mu totiž jaksi uniká. No prostě asi proto, že ten náš pes a kočky se mají rádi. Problém je akorát v tom, že Benji jaksi přestal rozeznávat, která kočka je naše, a která k nám naopak jen sem tam zaskočí a přiživuje se u misek se žrádlem, zatímco on si klidně leží, většinou nedaleko, cizí kočku vidí, ale ani to s ním nehne. Vždyť, proč by se namáhal? Kočka jako kočka.

Jasně, je to patrně výchovou, protože jako štěňátko náš pes vyrůstal na dvorku spolu s kotětem, ale mě přesto vždycky potěší reakce mých známých, kteří dodnes nad naší spořádanou zvířecí rodinkou žasnou a kroutí hlavou, jak že je něco takového vůbec možné? Vždyť ten pes by je měl správně prohnat, kdykoliv se některá z koček objeví u jeho misky, a spát s ním v boudě? No kde že to jsme? No prostě u nás, a ten můj Benji je prostě takový náš dobrák od kosti, a my ho za to máme rádi.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michaela Navrátilová | středa 6.6.2012 8:29 | karma článku: 18,47 | přečteno: 921x