Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ztracené kouzlo Vánoc...

Myslete si co chcete, ale v posledních letech se z Vánoc stává jediné: komerční honba na dárkama, soutěž o to, kdo utratí více peněz za naprosto nesmyslné dárky, šílená tlačenice v přecpaných nákupních centrech, která se už většinou na konci října obléknou do vánoční výzdoby, výlohy obchodů jsou plné balíčků v lesklých papírech a všude, kam se podíváte, jsou naprosto nesmyslní Santa Clausové a sobi, a co je nejhorší, malé děti jsou už natolik popletené, že znají většinou jen Santa Clause a Ježíšek už jim mnohdy nic neříká. Tak taková je dnešní realita Vánoc.

Obchodníci se bezesporu na toto období těší, Vánoce jsou pro ně žně, doslova zlatý důl. Děti sledují o víkendech televizní reklamy mezi pohádkami a vybírají si předražené dárky, které prostě musejí mít, jinak budou zklamané. Jenomže jeden takový dárek stojí moc peněz a rodičům je jasné, že jedním dárkem svým dětem Vánoce neudělají, a tak kupují hromady drahých hraček, které mnohdy nepřežijí déle než pár dnů, a nebo o ně stejně děti brzy ztratí zájem, protože za chvíli je v kurzu zase jiná úžasná hračka. Taková je většina dnešních dětí.

A dospělí, ti neustále nestíhají, takže chvála bohu za internet, kde stačí kliknout a dárky už máte na cestě domů. Tak si užíváme předvánoční čas - ve spěchu, v nervozitě a v neustálém časovém presu, kdy doufáme v jediné: ať už je po Vánocích!

Nákupní centra jsou hlavně od počátku adventního času přelidněná a vyrazit třeba o stříbrné, nedej bože zlaté neděli na nákupy, to je skutečně jen pro otrlé povahy, protože hon za dárky je nelítostný a davy lidí v přecpaných obchodech umí některým z nás pokazit náladu. Například můj přítel by toto takzvaně nevydýchal.

Kam se ztratilo to pravé kouzlo Vánoc? Kde je ta atmosféra klidu, kdy si pustíte vánoční kolegy, upečete pár druhů cukroví, nešílíte z povinného úklidu, který kvůli pracovnímu zaneprázdnění nestíháte, a prostě jednoduše vypnete a těšíte se z pohody v rodinném kruhu? Pod stromeček si dáte pár dárků, které vymýšlíte a vybíráte s radostí, ne z povinnosti, a máte upřímnou radost z toho, že svým blízkým vykouzlíte skvělým dárkem, který mohl stát jen pár korun, úsměv na rtech.

Vánoce jsou stále více komerční, v televizi na nás už od října křičí reklamy na parfémy, léky na klouby a vitamíny nejrůznějšího druhu, které nám obchodníci vnucují jako skvělé tipy na dárky pro naše blízké, a lidé z toho blbnou. A když nemáte peníze na dárky, jste z toho nervózní, protože máte strach, že neuděláte své rodině radost, a přitom stačí tak málo!

Lidi, zastavte se! Vždyť Vánoce nejsou přeci o těch dárcích, ale o setkání rodiny, o tom, že jste jednoduše spolu, protože to je to nejcennější - mít kolem sebe lidi, které máte rádi, podívat se v klidu na štědrovečerní pohádky, dát si k večeři bramborový salát, kapra nebo i ten řízek a připít si sklenkou vína na to, abyste se sešli spolu zase za rok. A pár maličkostí pod stromkem, které jste vybrali pro své blízké z lásky a z radosti, to je to pravé překvapení a obdarování.

Takto vidím Vánoce já a doufám, že mým dětem, které doufám jednou budu mít, vštípím do hlavy to samé- že nejsou nejdůležitější hromady drahých dárků, ale rodina, která se sejde u štedrovečerního stolu a všichni jsou šťastní a spokojení, a k tomu hraje u večeře z rádia Tichá noc.

Takže všem přeji šťastné a veselé Vánoce plné klidu a pohody bez stresu a honby po vánočních nákupec

   

 

Autor: Michaela Navrátilová | čtvrtek 20.12.2012 11:32 | karma článku: 11,65 | přečteno: 840x
  • Další články autora

Michaela Navrátilová

Skládka pod Pálavou: jak vypadala loni, a jak vypadá dnes?

Když jsem v loňském roce napsala článek, v němž jsem upozornila na rozrůstající se velkou skládku nedaleko Pálavy, u silnice 52 a hráze vedoucí k Dolním a Horním Věstonicím, měl článek nebývale velký ohlas. Dokonce i Břeclavský deník na můj popud na článek zareagoval a pokoušel se zjistit, kdo za tuto lokalitu, v níž černá skládka vznikla, zodpovídá. Doufala jsem, že zájem médií tuto rok od roku rostoucí skládku pomůže zastavit, popřípadě se najde způsob, jak to tady vyčistit. A přestože naprosto čisto tady dnes, po roce a dvou měsících od loňské článku, není, tak alespoň něco málo se opravdu změnilo...

8.9.2013 v 17:30 | Karma: 11,77 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Michaela Navrátilová

ATC Merkur Pasohlávky: něco nového, něco starého

Sportovní vyžití v jednom z největších kempů v České republice bylo vždycky velké. Šlo to tady s dobou, a lidí sem rok od roku jezdí více a více, vždyť proč také ne, když je tady tak krásně? Jenomže kemp Merkur není jen o koupání. Je potřeba lidi také nějak zabavit. Ale takový Paintball, windsurfing, mini golf, plážový volejbal, projížďka na člunu nebo šlapadle, tenis nebo ping pong je už trochu ohraný. Pro letošek to chtělo něco nového, trošku netradičního na naše české poměry, a tak v ATC od jara funguje Wake park.

1.9.2013 v 13:45 | Karma: 8,71 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Sport

Michaela Navrátilová

Grand Prix Brno 2013 - velká cena, velký zážitek

Musím se přiznat, že k velkým fanouškům motocyklových závodů nepatřím. Několikrát sem Velkou cenu viděla v televizi, většinou ne celý závod, spíše útržkovitě, no ale už nyní mohu říci, že vidět tuto strhující událost na vlastní oči, se přenosu v televizi nevyrovná.

26.8.2013 v 17:45 | Karma: 13,72 | Přečteno: 796x | Diskuse| Sport

Michaela Navrátilová

Mikulovský zámek pod peřinou... Krásný je i v zimě.

Mikulovský zámek zřejmě není třeba představovat. Krásná barokní stavba se tyčí na skále nad městem a je jednou z jeho nejkrásnějších dominant. Ze zámecké zahrady, zvláště z Vyhlídky, se Vám naskytne výhled na celé široké okolí, dohlédnete až do Rakouska. A když je vše zakryté sněhobílou peřinou, máte pocit, jakoby všechno spalo. Žádné davy lidí korzující zámeckou zahradou, jen pusto a klid. A všude kolem sníh. V létě je Mikulov a jeho zámecká dominanta nádherná, ale v zimě získává vše tajuplné kouzlo...

23.2.2013 v 15:50 | Karma: 13,38 | Přečteno: 456x | Diskuse| Fotoblogy

Michaela Navrátilová

Ostrov protkaný legendami ležící v náruči průzračného moře - Kréta

Není nic lepšího, než si za sychravých prosincových dnů zavzpomínat na horké léto a prázdninové zážitky v cizích krajích. Druhého září jsme odlétali na Krétu, jakoby to bylo včera...

16.12.2012 v 19:31 | Karma: 13,56 | Přečteno: 1046x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1063x
Píšu, protože mě to prostě baví a snad moje práce někoho zaujme...

Seznam rubrik