Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak můj táta sadil brambory

Zrovna nedávno jsem si vzpomněla na jednu úsměvnou historku, kterou zažil předloni na jaře můj otec. Vlastně všechno to má počátek u našeho čtyřnohého psího miláčka. Když jsme si totiž naši Bearded Kolii Benjiho před šesti lety pořídili, aktivně jsem si zakoupila brožuru Jak na výchovu psa – Kolie a Šeltie. No a v jedné kapitole se psalo, že kterou hračku si pes oblíbí jako štěně, tak tu bude mít rád celý život. A tak jsem tehdy koupila svému pejskovi první pískací míček, on se do něj zamiloval, a od té doby si nehraje s ničím jiným.

Kupodivu ještě nikdy žádný míček cíleně nezneškodnil tak, aby přestal pískat, protože právě to pískání se mu líbí. No a za těch šest let, co Benjiho máme, mu pískací balonky vesele přibývají. Navíc je náš pes pěkně mazaný, naučil se mít míčky strategicky rozmístěny všude po dvorku tak, aby když mu řeknete: „Kde máš míček?“, rozhlídne se na všechny strany a pohotově některý najde, ale většinou ho nepřinese, začne si s ním hrát nejprve sám a teprve potom si lehne a ledabyle šťouchne do míčku nosem a pošle ho ke mně, abych mu jej hodila. Je to taková naše mazaná potvora.

Ale nejen míčky jsou kulaté, a tak se jednou stalo tohle, a my se tomu dodnes smějeme.

Tenkrát na jaře sadil můj taťka v zahradě ručně brambory. Obvykle je sadíme strojově, ale vzadu u plotu mezi stromy, kde traktor neprojede, musel udělat taťka motykou dva řádky, dlouhé asi patnáct metrů a začal sadit. Benji, náš pes, byl v zahradě s ním, jako obvykle. Nejprve se motal kolem plotu a otravoval taťku, ale když pochopil, že páníček nemá na hraní čas, lehl si Benji pod strom a dal pokoj, teda aspoň si to můj taťka myslel, když se mu přestal pes motat pod rukama. Když se však táta skoro před koncem řádku narovnal a ohlédl se, nevěřil svým očím. Ten náš čtyřnohý nezbeda si se šťastným výrazem ležel pod stromem, vrtěl ocáskem a kolem sebe měl hromádku brambor, které vynosil z řádku, a tvářil se jako naprostý svatoušek. „No co, to nejsou balonky?“ jakoby říkal tím svým nevinným kukučem, naklonil hlavičku na stranu, jak to dělává, a taťka se musel smát. Benji mu z řádku poodnášel téměř všechny brambory na hromádku pod strom v domnění, že jsou to jen další míčky na hraní. A od té doby, když jde náš taťka náhodou zase ručně sadit brambory, říkáme mu, ať si nezapomene vzít s sebou svého pomocníka.  

Autor: Michaela Navrátilová | středa 13.6.2012 17:45 | karma článku: 14,85 | přečteno: 836x
  • Další články autora

Michaela Navrátilová

Skládka pod Pálavou: jak vypadala loni, a jak vypadá dnes?

Když jsem v loňském roce napsala článek, v němž jsem upozornila na rozrůstající se velkou skládku nedaleko Pálavy, u silnice 52 a hráze vedoucí k Dolním a Horním Věstonicím, měl článek nebývale velký ohlas. Dokonce i Břeclavský deník na můj popud na článek zareagoval a pokoušel se zjistit, kdo za tuto lokalitu, v níž černá skládka vznikla, zodpovídá. Doufala jsem, že zájem médií tuto rok od roku rostoucí skládku pomůže zastavit, popřípadě se najde způsob, jak to tady vyčistit. A přestože naprosto čisto tady dnes, po roce a dvou měsících od loňské článku, není, tak alespoň něco málo se opravdu změnilo...

8.9.2013 v 17:30 | Karma: 11,77 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Michaela Navrátilová

ATC Merkur Pasohlávky: něco nového, něco starého

Sportovní vyžití v jednom z největších kempů v České republice bylo vždycky velké. Šlo to tady s dobou, a lidí sem rok od roku jezdí více a více, vždyť proč také ne, když je tady tak krásně? Jenomže kemp Merkur není jen o koupání. Je potřeba lidi také nějak zabavit. Ale takový Paintball, windsurfing, mini golf, plážový volejbal, projížďka na člunu nebo šlapadle, tenis nebo ping pong je už trochu ohraný. Pro letošek to chtělo něco nového, trošku netradičního na naše české poměry, a tak v ATC od jara funguje Wake park.

1.9.2013 v 13:45 | Karma: 8,71 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Sport

Michaela Navrátilová

Grand Prix Brno 2013 - velká cena, velký zážitek

Musím se přiznat, že k velkým fanouškům motocyklových závodů nepatřím. Několikrát sem Velkou cenu viděla v televizi, většinou ne celý závod, spíše útržkovitě, no ale už nyní mohu říci, že vidět tuto strhující událost na vlastní oči, se přenosu v televizi nevyrovná.

26.8.2013 v 17:45 | Karma: 13,72 | Přečteno: 796x | Diskuse| Sport

Michaela Navrátilová

Mikulovský zámek pod peřinou... Krásný je i v zimě.

Mikulovský zámek zřejmě není třeba představovat. Krásná barokní stavba se tyčí na skále nad městem a je jednou z jeho nejkrásnějších dominant. Ze zámecké zahrady, zvláště z Vyhlídky, se Vám naskytne výhled na celé široké okolí, dohlédnete až do Rakouska. A když je vše zakryté sněhobílou peřinou, máte pocit, jakoby všechno spalo. Žádné davy lidí korzující zámeckou zahradou, jen pusto a klid. A všude kolem sníh. V létě je Mikulov a jeho zámecká dominanta nádherná, ale v zimě získává vše tajuplné kouzlo...

23.2.2013 v 15:50 | Karma: 13,38 | Přečteno: 456x | Diskuse| Fotoblogy

Michaela Navrátilová

Ztracené kouzlo Vánoc...

Myslete si co chcete, ale v posledních letech se z Vánoc stává jediné: komerční honba na dárkama, soutěž o to, kdo utratí více peněz za naprosto nesmyslné dárky, šílená tlačenice v přecpaných nákupních centrech, která se už většinou na konci října obléknou do vánoční výzdoby, výlohy obchodů jsou plné balíčků v lesklých papírech a všude, kam se podíváte, jsou naprosto nesmyslní Santa Clausové a sobi, a co je nejhorší, malé děti jsou už natolik popletené, že znají většinou jen Santa Clause a Ježíšek už jim mnohdy nic neříká. Tak taková je dnešní realita Vánoc.

20.12.2012 v 11:32 | Karma: 11,65 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1063x
Píšu, protože mě to prostě baví a snad moje práce někoho zaujme...

Seznam rubrik