Budiž nám odpuštěno - 5. kapitola

A je tady pátá kapitola. Vztah Matyáše s dcerou se na krátko vrací do správných kolejí, ale Matyáš opět brzy podléhá démonu alkoholu, zatímco pouto mezi Annou Marií a Frankem se stále více prohlubuje...

Kaptola V.

Polibek

Anna Marie nerozuměla otcově tak náhle veselejší náladě, ale na druhou stranu to byla příjemná změna po vší té jeho nevrlosti.

Druhého dne brzy z rána se u nich na zámečku objevil syn hospodského Matušky a šel rovnou s Matyášem do vinného sklípku, koupil od nich padesát litrů vína a hned si ho také odvezl, a téměř okamžitě se pak Matyáš vydal do městečka. Anna jela do Mikulova s ním, otec tam zaplatil daně, a na zpáteční cestě se stavili u pokrývače Jury, který se divil jako hrom, když mu Matyáš zaplatil peníze za opravu střechy nad kůlnou. Na Anninu zvídavou otázku: „To jsi mu teprve teď platil za opravu té střechy?“ Matyáš jen stroze odvětil: „Lepší až teď, než nikdy, ne?“

Zavrtěla hlavou a raději to pustila z hlavy, nechtěla se s otcem dohadovat, měla radost z toho, že se otec toho dne nezavřel do sklepa a nestrávil tam opět celou noc, což bylo za celé poslední měsíce snad poprvé. Dokonce spolu u večeře prohodili pár slov, ačkoli Anna Marie velmi pečlivě volila každé slovo, takže nakonec se spíše bavili o počasí a o tom, co měla Anna v plánu příštího dne uvařit k obědu. I z tohoto pokroku však měla radost a Matyáš vlastně také, po dlouhé době totiž cítil trochu úlevy, ale když večer uléhal na slamník, přemýšlel, jak splatí ty ostatní dluhy. A že jich stále bylo požehnaně…

Ale můžu si za to sám, kam jsem to dopracoval, plísnil se v duchu a mnul si spánky bolavé spíše duševní únavou než bolestí hlavy. Cítil výčitky svědomí, které ho sžíraly jako červi mršinu. 

Josef měl pravdu, je načase se vzpamatovat, uvažoval Matyáš, ale zároveň věděl, jak nelehký to bude úkol, a co teprve cíl. Ale snad na něco přijdu, rozhodl se a s přesvědčením, že všechno už musí být jen lepší a lepší, toho večera usnul.

 

⃰⃰⃰

Pole, lesy, louky, všechno se konečně zazelenalo, jak se jaro rozvinulo v plném květu a celý svět byl najednou krásnější. Stromy, v jejichž korunách bzučely včelky, rozkvetly, a vzduch voněl teplem a příslibem krásných dnů. A také šťastných dnů, doufala Anna Marie.

Jaro přešlo toho roku velmi rychle v léto, slunce pálilo a podvečery a rána byly bohaté na rosu, v níž Anna Marie běhávala bosa dolů k rybníku, kde za letních podvečerů sedávala s Frankem na břehu, chytali spolu ryby, nebo si opékali chleba nad ohněm a povídali si a smáli se dlouho do noci.

Ale ne všechno zůstávalo krásné a spokojené…

Sekat dobrotu Matyášovi moc dlouho nevydrželo, svěřila se Anna, když si s Frankem zase jednou večer vyprávěla u rybníka. Sice se do vinného sklepa kradl potají ve snaze nebýt dcerou spatřen, ale Anna Marie ho brzy odhalila, když otce jednoho večera zahlédla, jak se tajně po tmě plíží k vinnému sklípku a zůstal tam opět do pozdní noci. Zamrzelo ji to, ale rozhodla se nechat ho být, stejně nemělo smysl tohle s otcem nějakým způsobem řešit, jen by se mezi nimi dobrá nálada opět vytratila, uzamknul by se opět do sebe a přestal by s Annou mluvit, jako tomu bylo donedávna. A tak předstírala, že o otcově návratu k pitkám nic neví a všechno se zdálo být alespoň na oko v pořádku. Uvnitř se ovšem Anna trápila a přemýšlela, zda si o tom s otcem promluvit, nebo raději ne.

Frank ji mnohokrát ochotně a rád vyslechl, stávali se čím dál bližšími přáteli, mohla mu říci cokoliv a on ji vždy trpělivě poslouchal a poradil, a rozhodně zastával názor, aby si Anna Marie s otcem tento problém vyřešila. „Měla bys mu říct, co cítíš. Předstírat, že nevidíš, jak se vkrádá do sklepa a pije tam do rána, noc co noc, to není dobré pro tebe ani pro Matyáše. Vždyť se na něj podívej, vypadá den ode dne hůř, nebo snad nevidíš, jak se na něm alkohol podepisuje?“

Anna Marie se nadzvedla na lokti a přemýšlivě naklonila hlavu k Frankovi.

Leželi té vlahé červencové noci vedle sebe v trávě u břehu rybníka, kolem nich vyváděli cvrčci a v rákosí spustily žáby svůj strhující koncert, nebe poseté miliony hvězd nad nimi zářilo jako němý ohňostroj a Anna byla ráda, že má Franka tak blízko u sebe. Bylo to jako vždy, mohla se na něj spolehnout, ochotně poradil a byl tu s ní, a přitom se dnes cítila jinak než kdykoliv dřív. „Já vím, měla bych si s ním promluvit,“ připustila a zachytila Frankův planoucí pohled, „ale…“ Bože, cítí to samé co já, nebo si to jen namlouvám? ptala se náhle sama sebe a na otce v tu ránu skoro zapomněla. V krku jí rostl knedlík a tajil se jí dech při pohledu do Frankových tmavých očí. Čas ztratil svůj smysl…

Ježkovy oči, políbím ji, rozechvěl se Frank a připadal si skoro jako malý kluk. Když se k němu Anna Marie před chvílí naklonila a rozpovídala se, začal se zcela omámeně soustředit jen a jen na její pohybující se růžové rty, byly jako dva plátky růží, doslova ho uhranuly a její slova k němu doléhala z nesmírné dálky, ale najednou se mu zahleděla do očí, řekla jen to „ale…“ a Frank si v ten okamžik uvědomil, že pokud ji nepolíbí teď, pak už asi nikdy nenajde tu správnou odvahu. A radši ať se do země propadnu, jestli si tuhle šanci nechám zase ujít, pomyslel si, uchopil Anninu tvář do dlaní a s pohledem upřeným do jejích náhle překvapených očí, ji konečně poprvé políbil.

 Jejich rty splynuly nejprve v dlouhý váhavý polibek a Anna si teprve po několika vteřinách uvědomila, jak Franka pěvně objala kolem krku a že i on ji najednou svírá mnohem pevněji kolem útlého pasu, jako by ji měl ztratit.

Polibek se prohloubil.

Klečeli v objetí v trávě pod zářící oblohou a jen hvězdy, cvrčci a žáby v rybníce byli svědky jejich vášnivého polibku, při němž jakoby se zastavil čas.

Autor: Michaela Navrátilová | pátek 8.6.2012 17:30 | karma článku: 10,11 | přečteno: 561x
  • Další články autora

Michaela Navrátilová

Skládka pod Pálavou: jak vypadala loni, a jak vypadá dnes?

Když jsem v loňském roce napsala článek, v němž jsem upozornila na rozrůstající se velkou skládku nedaleko Pálavy, u silnice 52 a hráze vedoucí k Dolním a Horním Věstonicím, měl článek nebývale velký ohlas. Dokonce i Břeclavský deník na můj popud na článek zareagoval a pokoušel se zjistit, kdo za tuto lokalitu, v níž černá skládka vznikla, zodpovídá. Doufala jsem, že zájem médií tuto rok od roku rostoucí skládku pomůže zastavit, popřípadě se najde způsob, jak to tady vyčistit. A přestože naprosto čisto tady dnes, po roce a dvou měsících od loňské článku, není, tak alespoň něco málo se opravdu změnilo...

8.9.2013 v 17:30 | Karma: 11,77 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Michaela Navrátilová

ATC Merkur Pasohlávky: něco nového, něco starého

Sportovní vyžití v jednom z největších kempů v České republice bylo vždycky velké. Šlo to tady s dobou, a lidí sem rok od roku jezdí více a více, vždyť proč také ne, když je tady tak krásně? Jenomže kemp Merkur není jen o koupání. Je potřeba lidi také nějak zabavit. Ale takový Paintball, windsurfing, mini golf, plážový volejbal, projížďka na člunu nebo šlapadle, tenis nebo ping pong je už trochu ohraný. Pro letošek to chtělo něco nového, trošku netradičního na naše české poměry, a tak v ATC od jara funguje Wake park.

1.9.2013 v 13:45 | Karma: 8,71 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Sport

Michaela Navrátilová

Grand Prix Brno 2013 - velká cena, velký zážitek

Musím se přiznat, že k velkým fanouškům motocyklových závodů nepatřím. Několikrát sem Velkou cenu viděla v televizi, většinou ne celý závod, spíše útržkovitě, no ale už nyní mohu říci, že vidět tuto strhující událost na vlastní oči, se přenosu v televizi nevyrovná.

26.8.2013 v 17:45 | Karma: 13,72 | Přečteno: 796x | Diskuse| Sport

Michaela Navrátilová

Mikulovský zámek pod peřinou... Krásný je i v zimě.

Mikulovský zámek zřejmě není třeba představovat. Krásná barokní stavba se tyčí na skále nad městem a je jednou z jeho nejkrásnějších dominant. Ze zámecké zahrady, zvláště z Vyhlídky, se Vám naskytne výhled na celé široké okolí, dohlédnete až do Rakouska. A když je vše zakryté sněhobílou peřinou, máte pocit, jakoby všechno spalo. Žádné davy lidí korzující zámeckou zahradou, jen pusto a klid. A všude kolem sníh. V létě je Mikulov a jeho zámecká dominanta nádherná, ale v zimě získává vše tajuplné kouzlo...

23.2.2013 v 15:50 | Karma: 13,38 | Přečteno: 456x | Diskuse| Fotoblogy

Michaela Navrátilová

Ztracené kouzlo Vánoc...

Myslete si co chcete, ale v posledních letech se z Vánoc stává jediné: komerční honba na dárkama, soutěž o to, kdo utratí více peněz za naprosto nesmyslné dárky, šílená tlačenice v přecpaných nákupních centrech, která se už většinou na konci října obléknou do vánoční výzdoby, výlohy obchodů jsou plné balíčků v lesklých papírech a všude, kam se podíváte, jsou naprosto nesmyslní Santa Clausové a sobi, a co je nejhorší, malé děti jsou už natolik popletené, že znají většinou jen Santa Clause a Ježíšek už jim mnohdy nic neříká. Tak taková je dnešní realita Vánoc.

20.12.2012 v 11:32 | Karma: 11,65 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1063x
Píšu, protože mě to prostě baví a snad moje práce někoho zaujme...

Seznam rubrik