Budiž nám odpuštěno - 4. kapitola

Čtvrtá kapitola je tady, děkuji, že čtete dál. Matyáše pronásledují jeho dluhy, kam až ho jeho beznadějná situace dovede? Bude si půjčovat dál, nebo se konečně vzpamatuje?  Čtěte :-)  

Kapitola IV.

Matyáš

Matyáš přecházel po kamenném mostku, po němž se kdysi před více než stoletím přicházelo z pevniny na ostrůvek, na němž stál lovecký zámeček, a nervózně pohlížel směrem k cestě, která vedla lesem k zámečku.

Ve tváři měl pobledlý výraz a oči roztěkané. Cítil se pod psa, nebo možná ještě hůř, pokud to vůbec bylo možné.

Konečně zaslechl blížící se zvuky a na prašné cestě se vynořil na koni jedoucí vysoký statný muž, jen o pár let mladší než sám Matyáš. Oděn byl v typicky rakouském kompletu s vysokými jezdeckými holínkami a na hlavě mu trůnil zelený lovecký klobouk, zpod něj mu vykukovaly krátce střižené mírně prošedivělé světle kaštanové vlasy. Ve tváři měl kamenný výraz, a když zatáhl za opratě a zastavil stěží dva kroky od Matyáše, oči se mu zaleskly.

„Zdravím Vás, Matyáši,“ pozdravil hlubokým hlasem a především perfektní češtinou, ale s přeci jen patrným rakouským dialektem. Josef Bauman měl sice českou matku, a také jeho otec se narodil v napůl českém a napůl rakouském manželství, ale u nich doma se mluvilo česky i německy. Skutečně doma byl však tady v pohraničí, vlastnil největší statek v celém okresu i celém blízkém okolí, patřily mu rozsáhlé vinice, pole, louky, i lesy. Zděděný majetek po smrti otce mnohonásobně pozvedl a hlavně rozmnožil, a vykládalo se, že peníze půjčoval kdejakým vysoce postaveným pánům. A krom toho i Matyášovi.

„Také zdravím, Josefe,“ Matyáš měl co dělat, aby neuhýbal před Baumanem bojácným pohledem, před velkostatkářem si vždycky připadal jako malinkatý trpaslík, zvláště když si uvědomil, kolik Baumanovi dluží. „Jedete přesně jako vždy…“ přešlápl z nohy na nohu a poškrábal se na hlavě.

„A doufám, že tentokrát nejedu zbytečně,“ Josef Bauman s přimhouřenýma očima zalétl k loveckému zámečku, jakoby někoho hledal, a rychle se pohledem zase vrátil k Matyášovi, který se snad na místě zmenšoval.

„No…“ polkl Annin otec, „po pravdě řečeno já…“

Ani nemusel svoji větu dokončit a Baumanovi bylo jasné, co se mu Matyáš chystal koktavě sdělit. „Nemáš ty peníze.“

Nemělo cenu cokoliv zbytečně zamlouvat, stejně neměl jinou možnost, než přikývnou a přiznat: „Ne, nemám, ale…“

„To tvoje věčné ale mě Matyáši začíná unavovat,“ přerušil ho ostře Bauman a ani nesesedl z koně, když jezdeckým bičíkem ukázal nejprve na Matyáše a pak důrazně na celé okolí loveckého zámečku. „A teď vážně! Tvůj dluh je pro mě zanedbatelný, pro mě jsou to jenom drobné v kapsičce mého kabátu, ale ty dlužíš kam se podíváš,“ na to jen Matyáš zalapal po dechu, napadlo ho, jak to ksakru Bauman ví, komu všemu dluží, ale Josef Bauman ho nepustil vůbec ke slovu, jen důrazně mávl rukou a vedl si dál svou: „A zřejmě si vůbec neuvědomuješ, že ne každý je jako já a netlačí na vrácení dluhu. Neříkám, že já nechci své peníze zpět, chci je zpět, ale tentokrát jsem tě přijel varovat! Jestli brzo nezačneš svoje dluhy platit, mohl bys přijít o střechu nad hlavou, a tím bys zřejmě Annu Marii velice zklamal…“

Matyáš ohromeně otevřel a zavřel ústa a najednou by se nejraději neviděl.

„Zaplatil jsi daně?“

Odpovědí mu bylo pouze Matyášovo němé zavrtění hlavou.

„To jsem si mohl myslet… Máš dluhy, kam se podíváš! Prodej nějaké víno, hostinský Matuška od tebe koupí padesát litrů vína, hned zítra si pro něj přijede, domluvil jsem to, zaplatí ti na ruku a ty ty peníze okamžitě použiješ na splacení dluhu za opravu střechy, protože starej Jura už začíná zuřit, a tady,“ vytáhl obálku s penězi a podal je překvapenému Matyášovi, „jsou peníze, kterými okamžitě zítra zaplatíš dlužné daně! A už se konečně hleď vzpamatovat!“

„To přece nemůžu přijmout,“ Matyášovi div srdce nevyskočilo z hrudi, hleděl rozšířenýma očima na podávaný žlutý papír obálky a nedokázal na ni vztáhnout ruku.

Josef Bauman nehnul ani brvou, jeho tvář zůstala chladná a neústupná, oči doslova jako led. „Ber, tvůj dluh si od tebe vyberu později, hlavně zítra zaplať daně a Jurovi dluh za střechu, nebo o tu svoji střechu nad hlavou přijdeš, a to přece nechceš, ne? Už kvůli Anně Marii.“

Matyáš chvějící se rukou sevřel obálku v dlani a jakoby ho pálila, zastrčil ji rychle do kapsy omšelého kabátu a vzhlédl k Baumanovi. „Nevím, co říct, Josefe…“

„Díky stačí, a koukej se vzpamatovat, Matyáši, nebo mi dojde trpělivost!“

„Já vím, já vím, díky, Josefe, všechno ti to zaplatím,“ kýval Matyáš divoce hlavou a cítil se prabídně, obálka s penězi ho pálila v kapse a táhla ho k zemi jako kus skály, nehledě na to, že si připadal jako ubožák. Proto byl rád, že mu jen Bauman pokynul na pozdrav a bez dalších slov se rozjel pryč.

 

Autor: Michaela Navrátilová | čtvrtek 7.6.2012 8:50 | karma článku: 9,80 | přečteno: 588x
  • Další články autora

Michaela Navrátilová

Skládka pod Pálavou: jak vypadala loni, a jak vypadá dnes?

Když jsem v loňském roce napsala článek, v němž jsem upozornila na rozrůstající se velkou skládku nedaleko Pálavy, u silnice 52 a hráze vedoucí k Dolním a Horním Věstonicím, měl článek nebývale velký ohlas. Dokonce i Břeclavský deník na můj popud na článek zareagoval a pokoušel se zjistit, kdo za tuto lokalitu, v níž černá skládka vznikla, zodpovídá. Doufala jsem, že zájem médií tuto rok od roku rostoucí skládku pomůže zastavit, popřípadě se najde způsob, jak to tady vyčistit. A přestože naprosto čisto tady dnes, po roce a dvou měsících od loňské článku, není, tak alespoň něco málo se opravdu změnilo...

8.9.2013 v 17:30 | Karma: 11,77 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Michaela Navrátilová

ATC Merkur Pasohlávky: něco nového, něco starého

Sportovní vyžití v jednom z největších kempů v České republice bylo vždycky velké. Šlo to tady s dobou, a lidí sem rok od roku jezdí více a více, vždyť proč také ne, když je tady tak krásně? Jenomže kemp Merkur není jen o koupání. Je potřeba lidi také nějak zabavit. Ale takový Paintball, windsurfing, mini golf, plážový volejbal, projížďka na člunu nebo šlapadle, tenis nebo ping pong je už trochu ohraný. Pro letošek to chtělo něco nového, trošku netradičního na naše české poměry, a tak v ATC od jara funguje Wake park.

1.9.2013 v 13:45 | Karma: 8,71 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Sport

Michaela Navrátilová

Grand Prix Brno 2013 - velká cena, velký zážitek

Musím se přiznat, že k velkým fanouškům motocyklových závodů nepatřím. Několikrát sem Velkou cenu viděla v televizi, většinou ne celý závod, spíše útržkovitě, no ale už nyní mohu říci, že vidět tuto strhující událost na vlastní oči, se přenosu v televizi nevyrovná.

26.8.2013 v 17:45 | Karma: 13,72 | Přečteno: 796x | Diskuse| Sport

Michaela Navrátilová

Mikulovský zámek pod peřinou... Krásný je i v zimě.

Mikulovský zámek zřejmě není třeba představovat. Krásná barokní stavba se tyčí na skále nad městem a je jednou z jeho nejkrásnějších dominant. Ze zámecké zahrady, zvláště z Vyhlídky, se Vám naskytne výhled na celé široké okolí, dohlédnete až do Rakouska. A když je vše zakryté sněhobílou peřinou, máte pocit, jakoby všechno spalo. Žádné davy lidí korzující zámeckou zahradou, jen pusto a klid. A všude kolem sníh. V létě je Mikulov a jeho zámecká dominanta nádherná, ale v zimě získává vše tajuplné kouzlo...

23.2.2013 v 15:50 | Karma: 13,38 | Přečteno: 456x | Diskuse| Fotoblogy

Michaela Navrátilová

Ztracené kouzlo Vánoc...

Myslete si co chcete, ale v posledních letech se z Vánoc stává jediné: komerční honba na dárkama, soutěž o to, kdo utratí více peněz za naprosto nesmyslné dárky, šílená tlačenice v přecpaných nákupních centrech, která se už většinou na konci října obléknou do vánoční výzdoby, výlohy obchodů jsou plné balíčků v lesklých papírech a všude, kam se podíváte, jsou naprosto nesmyslní Santa Clausové a sobi, a co je nejhorší, malé děti jsou už natolik popletené, že znají většinou jen Santa Clause a Ježíšek už jim mnohdy nic neříká. Tak taková je dnešní realita Vánoc.

20.12.2012 v 11:32 | Karma: 11,65 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Kvůli změnám klimatu nepřibývá tornád, jen se více dokumentují, říká expert

5. května 2024  9:17

Tornáda jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1063x
Píšu, protože mě to prostě baví a snad moje práce někoho zaujme...

Seznam rubrik