Budiž nám odpuštěno - 3. kapitola

Pokud Vás zaujaly první dvě kapitoly příběhu Budiž nám odpuštěno, pak čtěte dál... Taky je třetí kapitola.

Kapitola III.

Frank

„Polez dolů, Anno,“ volal Frank na Annu Marii, na voze dole pod kopcem měl naloženo dřevo, většinou polámané větve stromů, které nevydržely pod tíhou sněhu, a bylo potřeba je posbírat. Chodíval se svým strýcem takto často do Pálavských lesů a čistili spolu ještě s dalšími lidmi po zimě lesní cesty od spadaných větví.

Koně zaržali a neklidně popošli, až kola vozu táhle zaskřípala. 

Frank vyběhl nahoru nad vyšlapanou pěšinu, vyskočil na bělostný kámen a zahleděl se proti slunci vzhůru. Nad ním se ve výšce na vápencové skále vypínala vznešená zřícenina Sirotčího hrádku a tam nahoře seděla v pozůstatku hradního okna Anna Marie a zadumaně hleděla do dálky, takže Frankovo volání zprvu ani nevnímala. Až teprve potom, kdy doběhl pod hrad, ohlédla se za jeho voláním a neochotně vstala.

„Anno, slyšíš mě, musíme už jet, i tak než se vrátíme do vesnice, bude pomalu tma,“ zvolal znovu, ale to už viděl, že se dala Anna konečně do pohybu a začala opatrně slézat po strmé skalní cestičce dolů z hradu.

„Vždyť už jdu, Franku,“ usmála se na něj, a když se objevila kousíček od něj, neubránila se nápadu rozběhnout se z kopce dolů a nadšeně mu vlétla do náruče, kterou automaticky rozevřel a se zvoláním: „Hlavně opatrně!“ zachytil Annu ve své náruči a slyšel, jak jí splašeně buší srdce. Nebo bušilo to jeho?

 Ještě nikdy takto Annu nedržel, a skoro se dalo říct, že ho tento nový prožitek vyděsil. Jistě, ne zase tak úplně poprvé ji měl v náruči, vždyť kolikrát ji chytal, když jako malá holka skočila ze stromu a on ji zachytil, aby si nenatloukla ten svůj zvědavý nos. Ale tohle bylo cosi jiného. Frank cítil, že je něco jinak.

Ti dva se přátelili od dětství, vlastně od prvních krůčků, kočkovali se mnohdy jako kočka a pes, ale věrné přátelství mezi nimi přetrvávalo od prvních okamžiků, jenomže Frank se cítil v poslední době v Annině přítomnosti nějak jinak. A z jejího zářivého smějícího se pohledu v tuto chvíli vycítil to samé. Nebo se snad mýlil?

Jak ji tak držel blízko u sebe, neodolal a napadlo ho, že by ji mohl políbit. Sám nevěděl, kde na takovou bláhovou myšlenku vůbec přišel, připadal si najednou i trochu hloupě, že nad tím tolik přemýšlí namísto toho, aby jednal, ale sotva se odhodlal svůj nápad zrealizovat, Anna se smíchem řekla: „Promiň, ale stojíš mi na noze…“

„Jé, ty promiň mě,“ rychle ucouvl a pustil ji z náruče, vůbec si neuvědomil, že jí celou svojí vahou došlápl na špičku boty, a přestože se tomu teď oba zasmáli, Frank se snažil nečervenat. Bože, snad si Anna nevšimla, že jsem se ji chystal políbit, napadlo ho v mžiku a najednou nevěděl co s rukama, a tak vrazil ruce do kapes kabátu a rychle prohodil, „Tak honem, jdeme, strýc už na nás určitě čeká dole u cesty a nejspíš bude zase nadávat, kde jsme tak dlouho…“ a šel napřed, s Annou v patách. „Co jsi tam vlastně celou tu dobu dělala? Připadala´s mi taková jakoby duchem nepřítomná.“

Pomohl Anně Marii na sedátko na voze, posadil se vedle ní, vzal opratě do rukou a přitom kývl pohledem k hradní zřícenině, kolem níž pluly po modré obloze oblaka bělostných mraků a celá scenerie vypadala jako namalovaný obraz. „Nebo tě snad něco trápí, Anno?“

Anna Marie mu toho odpoledne nejprve nějakou dobu pomáhala házet posbírané a nahromaděné větve na vůz, ale potom se vzdálila a vylezla si na zříceninu, odkud byl báječný výhled, ale Frank i bez vysvětlování pochopil, že chtěla být především sama. Celý den z ní vyzařoval zvláštní smutek a neklid, proto dál nevydržel předstírat, že si ničeho nevšiml, a zeptal se jí na rovinu co se děje, s pohledem na okamžik upřeným ke kouzelné zřícenině.

Nejprve se podívala stejným směrem, pak stočila pohled zpět k Frankovi a trochu posmutněla. „Co mě trápí? No… přemýšlela jsem o otci. Ale nechce se mi o tom moc mluvit, je to složité.“

„Pořád pije?“ vyjeli na cestu a směřovali z mýtiny do lesa, kde na ně měl čekat Frankův strýc.

Přestože se jí moc mluvit nechtělo, s Frankem po boku jí šla slova z úst nějak snadněji. „Čím dál víc, nevím co se s ním děje, včera byl ve sklípku zase až pomalu do půlnoci, skoro se mnou nemluví, připadá mi, že má velké starosti, ale když se ho zeptám, co se děje, tak se prostě zvedne a odejde. Třeba jako včera, to utekl od večeře…“ Oči se jí zaleskly a odvrátila pohled pryč od Franka. Neměla ráda, když někdo viděl její slzy.

„Mám s ním zkusit promluvit já?“ navrhl starostlivě, ale okamžitě poznal, že to rozhodně nechtěla.

„Ne, to ne, ale děkuji ti za tvoji starostlivost. Víš, táta by se akorát naštval, ne snad ani kvůli tomu, že si o něj dělám starosti, podle něj přehnané, ale hlavně proto, že jsem se ti svěřila. Nemá to rád. Vůbec je v poslední době jiný, než býval.“

Chápal ji, ale přesto přikývl poněkud váhavě. „Jak myslíš, Anno…“

„Díky, Franku.“

Autor: Michaela Navrátilová | úterý 5.6.2012 18:20 | karma článku: 11,51 | přečteno: 642x
  • Další články autora

Michaela Navrátilová

Skládka pod Pálavou: jak vypadala loni, a jak vypadá dnes?

Když jsem v loňském roce napsala článek, v němž jsem upozornila na rozrůstající se velkou skládku nedaleko Pálavy, u silnice 52 a hráze vedoucí k Dolním a Horním Věstonicím, měl článek nebývale velký ohlas. Dokonce i Břeclavský deník na můj popud na článek zareagoval a pokoušel se zjistit, kdo za tuto lokalitu, v níž černá skládka vznikla, zodpovídá. Doufala jsem, že zájem médií tuto rok od roku rostoucí skládku pomůže zastavit, popřípadě se najde způsob, jak to tady vyčistit. A přestože naprosto čisto tady dnes, po roce a dvou měsících od loňské článku, není, tak alespoň něco málo se opravdu změnilo...

8.9.2013 v 17:30 | Karma: 11,77 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Michaela Navrátilová

ATC Merkur Pasohlávky: něco nového, něco starého

Sportovní vyžití v jednom z největších kempů v České republice bylo vždycky velké. Šlo to tady s dobou, a lidí sem rok od roku jezdí více a více, vždyť proč také ne, když je tady tak krásně? Jenomže kemp Merkur není jen o koupání. Je potřeba lidi také nějak zabavit. Ale takový Paintball, windsurfing, mini golf, plážový volejbal, projížďka na člunu nebo šlapadle, tenis nebo ping pong je už trochu ohraný. Pro letošek to chtělo něco nového, trošku netradičního na naše české poměry, a tak v ATC od jara funguje Wake park.

1.9.2013 v 13:45 | Karma: 8,71 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Sport

Michaela Navrátilová

Grand Prix Brno 2013 - velká cena, velký zážitek

Musím se přiznat, že k velkým fanouškům motocyklových závodů nepatřím. Několikrát sem Velkou cenu viděla v televizi, většinou ne celý závod, spíše útržkovitě, no ale už nyní mohu říci, že vidět tuto strhující událost na vlastní oči, se přenosu v televizi nevyrovná.

26.8.2013 v 17:45 | Karma: 13,72 | Přečteno: 796x | Diskuse| Sport

Michaela Navrátilová

Mikulovský zámek pod peřinou... Krásný je i v zimě.

Mikulovský zámek zřejmě není třeba představovat. Krásná barokní stavba se tyčí na skále nad městem a je jednou z jeho nejkrásnějších dominant. Ze zámecké zahrady, zvláště z Vyhlídky, se Vám naskytne výhled na celé široké okolí, dohlédnete až do Rakouska. A když je vše zakryté sněhobílou peřinou, máte pocit, jakoby všechno spalo. Žádné davy lidí korzující zámeckou zahradou, jen pusto a klid. A všude kolem sníh. V létě je Mikulov a jeho zámecká dominanta nádherná, ale v zimě získává vše tajuplné kouzlo...

23.2.2013 v 15:50 | Karma: 13,38 | Přečteno: 456x | Diskuse| Fotoblogy

Michaela Navrátilová

Ztracené kouzlo Vánoc...

Myslete si co chcete, ale v posledních letech se z Vánoc stává jediné: komerční honba na dárkama, soutěž o to, kdo utratí více peněz za naprosto nesmyslné dárky, šílená tlačenice v přecpaných nákupních centrech, která se už většinou na konci října obléknou do vánoční výzdoby, výlohy obchodů jsou plné balíčků v lesklých papírech a všude, kam se podíváte, jsou naprosto nesmyslní Santa Clausové a sobi, a co je nejhorší, malé děti jsou už natolik popletené, že znají většinou jen Santa Clause a Ježíšek už jim mnohdy nic neříká. Tak taková je dnešní realita Vánoc.

20.12.2012 v 11:32 | Karma: 11,65 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1063x
Píšu, protože mě to prostě baví a snad moje práce někoho zaujme...

Seznam rubrik