Budiž nám odpuštěno - 11. kapitola

V 10 kapitole dostal Matyáš ultimátum od Josefa Baumana. Dokáže přiznat Anně Marii pravdu? Asi to nebude tak jednoduché jak si představoval...

Kapitola XI.

Matyáš nenachází odvahu

Anna Marie na otce s večeří nečekala, sama se najedla a potom sklidila ze stolu. Jistě, dělalo jí starosti, že se už dávno setmělo a Matyáš stále nepřicházel. Sice dokázala opomenout, že otec nepřišel na oběd a ani na večeři, ale ráda by alespoň věděla, že je v pořádku. Ostatně, napomenula se rychle, co by se mu mělo stát, byl přeci nejspíš na vinici, do práce se zahloubal natolik, až mu zabrala celý den, a pravděpodobně už je na cestě domů, přesvědčovala samu sebe v duchu. Vždyť, co by kde dělat za tmy?

            Ale podobně jako každá jiná žena, měla v sobě i Anna Marie zakořeněnou starostlivost a obavy, a dost bujnou fantazii na to, aby si představovala, že Matyáše mohl někdo cestou domů přepadnout, nebo se mu mohlo udělat špatně a někde teď leží, neschopen se hnout a čeká na pomoc. Ženy už to tak asi v sobě mají, zbytečně se strachují, předem si představují rovnou to nejhorší, a většinou tím svým malováním čerta na zeď muže jen vytáčejí. Vždyť už nesčetněkrát se Matyáš vrátil domů za tmy a Anna Marie šílela strachy. Jejím vyřčeným obavám se potom vždy Matyáš jen vysmál a nechápal, proč se dcera tak zbytečně strachuje.

Zatraceně, pochodovala kolem dokola v kuchyni, celá nesvá a otec stále nikde. Alespoň mohl ráno říct, kam jde, zlobila se víc a víc a z rozčilení cítila, jak rudne ve tvářích.

A dost! Zarazila proud svých starostlivých myšlenek a umínila si, že tady na toho starého umíněnce rozhodně nebude čekat jako uzlíček nervů.

Jak si poručila, tak také udělala, sic ji to stálo hodně odhodlávání, ale konečně popadla svícen a odešla nahoru do svého pokoje, kde zůstala zavřená i poté, co zaslechla otce přicházet.

Spadl jí však kámen ze srdce.

Výborně, je v pořádku, řekla si v duchu a dál už neměla důvod se o otce strachovat. Kde najde večeři, ví, já za ním nepůjdu, abych mu předvedla, jaký jsem o něho měla strach, umínila si v duchu, lehla si do postele a po horkém únavném dni brzy usnula, zatímco dole v kuchyni se Matyáš posadil ke stolu a nejraději by se neviděl. Na jídlo neměl ani pomyšlení, protože hlavou mi vířila Josefova slova a vlastně celý ten rozhovor, jenž se odehrál tam nahoře na vinici.

Jak to mám Anně Marii říct? Copak vůbec můžu?

Zoufale složil hlavu do dlaní a toužil jít spát a na všechno zapomenout, ale věděl, že dnes v noci nejspíš neusne. Snad zítra bude moudřejší a nalezne odvahu a způsob jak s Annou promluvit.

*

Ráno vešel Matyáš do kuchyně a první co spatřil, byla Anna Marie v zástěrce a v těch nových krásných šatech, pobíhající kolem kredence. Ani na něj nepohlédla, místo pozdravu jen cosi zamumlala a Matyáše si nevšímala.

Usedl na židli ke stolu a podíval se na bochánek chleba v ošatce a kousek másla na talířku, a přitáhl si solničku. „Ty někam jdeš, že máš na sobě tyhle šaty?“ zeptal se jakoby nic a začal si mazat máslo na chléb a trochu ho posypal solí.

Prve nereagovala na jeho otázku vůbec, točila se kolem vaření a statečně otce ignorovala. Nadzvedla pokličku nad hrncem, nabrala na vařečku hrachovou kaši a ochutnala ji, zdála se jí už akorát, a tak sundala kastrolek z kamen, utřela si ruce do utěrky, a zatímco se vydala ke dveřím, začala si rozvazovat zástěrku. U dveří se však nečekaně zastavila a pohlédla na otce.

Tvářila se přísně a přitom jakoby si teprve nyní všimla jeho přítomnosti, avšak nevšímavost jen statečně předstírala, což bylo součástí jejího nemluvení s Matyášem. Vlastně neměla ani chuť mu cokoliv říkat, ale jakýsi vnitřní hlas v ní zvítězil a chladným tónem v hlase otci odpověděla: „Jdu na trhy do města, Hana tam bude mít stánek se svými výrobky a poprosila mě, jestli bych jí pomohla. A protože Frank nám na vinici a na poli pomáhá v jednom kuse a nikdy za to nic nechce,“ na důraze těchto slov si dala patřičně záležet, aby otci uštědřila lekci za to, jak Franka vyhnal, a to, že udeřila hřebíček na hlavičku, poznala podle toho, jak Matyáš pokorně sklopil zrak a zbledl, „tak Haně samozřejmě velmi ráda pomohu, je to to nejmenší, co pro ni můžu udělat.“

Odhodila zástěrku na vedlejší židli a užuž chtěla sáhnout po klice dveří, ale otočila se a střetla se náhle s Matyášovým pohledem. Vypadalo to, že snad chce něco říct, ale předběhla ho. „Mimochodem, včera tě tady hledal Josef Bauman, zdálo se, že ti chce něco důležitého, ale neřekl mi nic, co bych ti měla vzkázat, takže bych řekla, že se tady za tebou zastaví znovu.“  

Matyáš polkl. Je teď ta správná chvíle? „No, já… Chci říct, on…“ Jak mám začít, proboha? Matyáše neposlouchal hlas natož rozum, nedokázal zformulovat souvislou větu. V hlavě měl vymeteno, jakoby propil celou noc a hlas se mu třásl. Nejraději by se neviděl. Tahle zpropadená situace mu drásala nervy. Cítil, jak se mu ruce začínají nebezpečně chvět.

„Aha, takže nejsi překvapený z Baumanovy návštěvy?“ skočila mu Anna Marie do řeči a štvalo ji otcovo koktání. Vlastně už chtěla být odtud pryč, nechápala, proč se s ním vlastně dává do řeči? „Jen chci říct, že mě jeho příjezd sem k nám dost překvapil.“

„No, víš, já totiž mám…“

„S Baumanem nějaké obchody?“

Matyáš polkl. Nedokázal pořádně na Annu Marii ani pohlédnout. „No…“

To jeho věčné ,no´ jí začínalo lézt na nervy. „No,“ zopakovala po něm a obrátila otráveně oči v sloup, „tak si to s ním nějak vyřeš. Já jdu,“ zvolala najednou celá rozčilená a jediným trhnutím otevřela dveře, a dřív než se Matyáš stačil vzpamatovat, dveře za ní s bouchnutím zapadly a Anna Marie byla ta tam.

„No, tak to se mi opravdu povedlo,“ zamumlal už jen sám pro sebe Matyáš a nedokázal ani udeřit pěstí do stolu. Nyní ale pochopil, že říci vše Anně Marii bude těžší, než si prve myslel.

Dva týdny…

Bože, večer si s ní musím promluvit, rozhodl se a jakoby celé dny nejedl, zakousl se do chleba s máslem k snídani.

Sůl ho pálila v krku stejně jako černé svědomí na duši…

 

Autor: Michaela Navrátilová | pátek 27.7.2012 10:01 | karma článku: 6,46 | přečteno: 635x
  • Další články autora

Michaela Navrátilová

Skládka pod Pálavou: jak vypadala loni, a jak vypadá dnes?

Když jsem v loňském roce napsala článek, v němž jsem upozornila na rozrůstající se velkou skládku nedaleko Pálavy, u silnice 52 a hráze vedoucí k Dolním a Horním Věstonicím, měl článek nebývale velký ohlas. Dokonce i Břeclavský deník na můj popud na článek zareagoval a pokoušel se zjistit, kdo za tuto lokalitu, v níž černá skládka vznikla, zodpovídá. Doufala jsem, že zájem médií tuto rok od roku rostoucí skládku pomůže zastavit, popřípadě se najde způsob, jak to tady vyčistit. A přestože naprosto čisto tady dnes, po roce a dvou měsících od loňské článku, není, tak alespoň něco málo se opravdu změnilo...

8.9.2013 v 17:30 | Karma: 11,77 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Michaela Navrátilová

ATC Merkur Pasohlávky: něco nového, něco starého

Sportovní vyžití v jednom z největších kempů v České republice bylo vždycky velké. Šlo to tady s dobou, a lidí sem rok od roku jezdí více a více, vždyť proč také ne, když je tady tak krásně? Jenomže kemp Merkur není jen o koupání. Je potřeba lidi také nějak zabavit. Ale takový Paintball, windsurfing, mini golf, plážový volejbal, projížďka na člunu nebo šlapadle, tenis nebo ping pong je už trochu ohraný. Pro letošek to chtělo něco nového, trošku netradičního na naše české poměry, a tak v ATC od jara funguje Wake park.

1.9.2013 v 13:45 | Karma: 8,71 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Sport

Michaela Navrátilová

Grand Prix Brno 2013 - velká cena, velký zážitek

Musím se přiznat, že k velkým fanouškům motocyklových závodů nepatřím. Několikrát sem Velkou cenu viděla v televizi, většinou ne celý závod, spíše útržkovitě, no ale už nyní mohu říci, že vidět tuto strhující událost na vlastní oči, se přenosu v televizi nevyrovná.

26.8.2013 v 17:45 | Karma: 13,72 | Přečteno: 796x | Diskuse| Sport

Michaela Navrátilová

Mikulovský zámek pod peřinou... Krásný je i v zimě.

Mikulovský zámek zřejmě není třeba představovat. Krásná barokní stavba se tyčí na skále nad městem a je jednou z jeho nejkrásnějších dominant. Ze zámecké zahrady, zvláště z Vyhlídky, se Vám naskytne výhled na celé široké okolí, dohlédnete až do Rakouska. A když je vše zakryté sněhobílou peřinou, máte pocit, jakoby všechno spalo. Žádné davy lidí korzující zámeckou zahradou, jen pusto a klid. A všude kolem sníh. V létě je Mikulov a jeho zámecká dominanta nádherná, ale v zimě získává vše tajuplné kouzlo...

23.2.2013 v 15:50 | Karma: 13,38 | Přečteno: 456x | Diskuse| Fotoblogy

Michaela Navrátilová

Ztracené kouzlo Vánoc...

Myslete si co chcete, ale v posledních letech se z Vánoc stává jediné: komerční honba na dárkama, soutěž o to, kdo utratí více peněz za naprosto nesmyslné dárky, šílená tlačenice v přecpaných nákupních centrech, která se už většinou na konci října obléknou do vánoční výzdoby, výlohy obchodů jsou plné balíčků v lesklých papírech a všude, kam se podíváte, jsou naprosto nesmyslní Santa Clausové a sobi, a co je nejhorší, malé děti jsou už natolik popletené, že znají většinou jen Santa Clause a Ježíšek už jim mnohdy nic neříká. Tak taková je dnešní realita Vánoc.

20.12.2012 v 11:32 | Karma: 11,65 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1063x
Píšu, protože mě to prostě baví a snad moje práce někoho zaujme...

Seznam rubrik