Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dan Landa opět rozhýbe dění v českém popu

Již velmi brzy se chystá hladiny čeké popmusic rozvířit osobnost, která prakticky nikoho nenechává chladným. Daniel Landa. Vydává novou desku s názvem Nigredo a již tento název z velké části odhaluje nejen materiál, který na desce bude, ale i samotného interpreta.

Nemá totiž jedno konkrétní vysvětlení. Nigredo je alchymistický termín pro černou hmotu, která měla být předstupněm kamene mudrců. Tento termín byl ale známým psychologem Carlem Jungem alegoricky využíván pro stav naprostého zoufalství, který předchází rychlým posunům v osobnostním vývoji. I samotná osoba Daniela Landy se dá vidět několikatery způsoby. Na hudební scéně prorazil po sametové revoluci se skinheadskou kapelou Orlík, kterou založil společně se svým kamarádem Davidem Matáskem (hrál v roli Kendyho ve známé filmové pentalogii o básnících). Kapela psala hodně rasistických, provokativních textů, prakticky každá jejich píseň byla více či méně kontroverzní. Největší „slávu“ co se týče koncertů zažila sice již před revolucí, ale obě alba – Oi i Demisi – vydala po revoluci a album Demise znamenalo i definitivní konec této nechvalně proslulé kapely.

 

Někdy v té době se setkává se svojí budoucí ženou Mirjam a jeho životní i profesní dráha začíná nabírat správnější směr. V roce 1993 vydal album Valčík, kterým prorazil na české hudební scéně coby sólový zpěvák. Textově začal jít mnohem více do hloubky, nebyl už tak prvoplánově kontroverzní (pokud ano, tak to dokázal vždycky šikovně zašifrovat) a začal sypat z rukávu hity. Na výše jmenovaném albu se objevily nejméně 3 – titulní píseň, dále Jó, ulice a Přízraky a jako specialitu Dan přidal svoji verzi husitské hymny Ktož sú Boží bojovníci. Definitivně prorazil o 2 roky později deskou Chcíply dobrý víly a kabát sólového zpěváka mu začínal být úzký. Chopil se tedy projektu Krysař, na jehož základě potom později udělal i muzikál, dalším jeho projektem byl Smrtihlav a mezitím nadále sypal sólové nahrávky – Pozdrav z fronty, Konec a 9 mm argumentů. Tímto albem prorazil definitivně i do českého éteru, tuzemské komerční stanice si oblíbily hlavně písně Šance a Tajemství (napsal i scénář ke stejnojmennému filmu) a Danova (ne)popularita nadále stoupala. Jeho turné Vltava tour navštívily desetitisíce fanoušků a vzešlo z něj i první koncertní CD a DVD se stejným názvem. Následující deska Neofolk dovolím si tvrdit mírně zapadla, ale vše si vynahradil ještě v témže roce dalším velmi kontroverzním projektem. Na koncertě Vltava tour zazpíval jednu písničku jako dárek člověku, kterému poděkoval při té příležitosti za to, že nadále zpívá a hraje, protože je pro něj velkou inspirací – Karlovi Krylovi. Píseň nesla název Morituri te salutant a stala se obrovským hitem. Jistě, Krylovi fanoušci se z toho hrozně ošívali, leckteří tvrdili, že sám Karel by si nikdy nepřál takové pompézní a hutné předvedení písně, on byl vždy spíše komornějším zpěvákem, ale i sebezarytější odpůrci Landy z řad Krylových fanoušků museli uznat jednu věc – ta píseň vynesla na piedestal popularity nejen samotného Dana, ale i samotného autora. Dan na to konto uspořádal v roce 2004 na podzim charitativní koncert v Basilice Minor sv. Petra a Pavla kde zazpíval Krylovy největší hity za doprovodu Deylova sboru a ve velmi hezkých úpravách a spousta lidí si nejenom koupila tuto desku, ale – hlavně ti mladší – se začali zajímat o to, kdo to vlastně Karel Kryl je, jakou má filosofii, začali si shánět jeho nahrávky…..

V mezidobí mezi předposlední a poslední deskou ještě Dan odjel koncertní miniturné Bouře a v současné době je na dalším miniaturné s názvem Československo, na kterém už zazněly některé písně, které budou k nalezení právě na novém disku. Bude nesmírně zajímavé sledovat, jak nová deska nakonec dopadne, zpěvák samotný ovšem může být docela klidný, mimo povolání zpěváka je hlavně autor, scénárista, příležitostný motoristický jezdec…..zkrátka s muzikou jeho život rozhodně nestojí a nepadá. A na závěr se pokusím odpovědět na velmi zapeklitou otázku, kterou si pokládá spousta jeho přívrženců i odpůrců:

 

Proč je Dan natolik populární?

 

Především proto, že má charisma.

Především proto, že nenechává nikoho chladným. Buďto je obdivován, nebo nenáviděn. Nic mezi. Sám dobře ví, že v životě udělal spousty chyb hlavně období s Orlíkem ho mohlo svést na velmi šikmou plochu, ze které ho svedla až tehdy budoucí manželka Mirjam.

Především proto, že jeho texty mají v sobě skrytu ohromnou hloubku a sílu a nutí člověka přemýšlet. Nezpívá o tom, jak je život krásný a všechno na světě je o.k. Naopak. Zpívá o bolesti, pýše, zradě, o válce, vraždách, nenávisti a podává to vše sice naprosto bez obalu, ale zároveň tak, aby to bylo stravitelné a srozumitelné.

 

Autor: Milan Menčík | pátek 12.9.2008 21:12 | karma článku: 24,56 | přečteno: 3020x
  • Další články autora

Milan Menčík

Bouře Sandy z trochu jiného pohledu

Bouře která dostala tak romantické jméno Sandy bezcitně pustoší Ameriku jen pouhých několik dní před startem prezidentských voleb, ve kterých se ukáže, kdo „motor světa“ povede v dalších letech, jestli Barack Obama, nebo Mitt Romey. Je to jistě strašná věc. Bouře už napáchala a ještě napáchá ohromné škody, bude mít spoustu obětí na životech, donese lidem spoustu žalu, smutku a utrpení. Proto i mě osobně je to, co se děje v Americe velmi líto. Taky se ptám, proč tyto katastrofy vůbec jsou, proč jsou války a jestli můžou sebou přinést taky něco dobrého, při tom všem zlém.

30.10.2012 v 18:58 | Karma: 16,27 | Přečteno: 1257x | Diskuse| Ostatní

Milan Menčík

Zvedněte oponu, Take That se vracejí!

Jedna z nejslavnějších britských chlapeckých kapel Take That, se začala zaobírat myšlenkou, že v následujícím roce 2013 udělá radost svým fanouškům. A jak se sluší a patří, rovnou pořádnou. Nejenže by natočila nové album (poslední deska Progressed vyšla loni), ale samozřejmě by přidala i koncertní turné, které by tuto desku propagovalo. Informaci přinesl bulvární deník The Sun. Fungování kapely by neohrozily ani případné sólové aktivity jednotlivých členů kapely. Gary Barlow momentálně vystupuje v show televize ITV jako poradce (něco podobného dělali Dara Rolins, Michal David, Josef Vojtek a Rytmus v soutěži Hlas Československa), ale touží, stejně jako ostatní členové kapely, vrátit Take That zpět na výsluní.Mark Owen právě dokončil své sólové turné a Jason Howard nedělá vůbec nic. Patrně největší ikona kapely Robbie Williams právě vydává album Take the crown, ale nehodlá své sólové aktivity křížit s kariérou kapely. Ba naopak je chce skloubit tak, aby všechny strany byly spokojeny.

12.10.2012 v 17:23 | Karma: 6,28 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ostatní

Milan Menčík

Jak nám málem zastřelili prezidenta

Vzhledem k tomu, že jsem v posledních dnech nebyl "on-line", tak jsem si dnes prošel zprávy všech 4 dní nazpátek a zjistil jsem, že toto je zpráva, která mě zaujala nejvíc. Proč?

1.10.2012 v 14:46 | Karma: 16,18 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní

Milan Menčík

Hledání na trhu práce aneb harakiri po česku

Nejprve malá hádanka na začátek: Všichni poctiví to chtějí, ale v Česku to zoufale chybí-co to je? Práce. A je potřeba rozdělovat práci na normální a nenormální.

26.9.2012 v 19:00 | Karma: 24,13 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Ostatní

Milan Menčík

Proč je pro mě důležité věřit v Boha

K sepsání následujícího textu mě vedla nedávná kontroverze s mými dobrými známými z Vídně. Začalo to docela nevinně mým dotazem, jak se oni ze zahraničí dívají na církevní restituce a co si o tom myslí. Naprosto je smetli ze stolu a naše debata se pomalu ale jistě sklouzla do míst, kde jsem si vůbec nepřál, aby byla.

24.9.2012 v 13:51 | Karma: 19,45 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1481x
Člověk, který nesleduje dění doma a ve světě, jako by nebyl....

Seznam rubrik