Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hledání na trhu práce aneb harakiri po česku

Nejprve malá hádanka na začátek: Všichni poctiví to chtějí, ale v Česku to zoufale chybí-co to je? Práce. A je potřeba rozdělovat práci na normální a nenormální.

Ta dle mého soudu normální je taková, kdy ráno přijdu d práce, udělám nějaký výkon, vyrobím nějakou hodnotu, za kterou jsem poté ohodnocen podle smlouvy, kterou jsem předem podepsal a z toho ohodnocení odvedu sátu normální daň a zaměstnavatel pak z mé mzdy odvede pojištění. Ta nenormální práce je práce, kdy nevím, kolik si vydělám, neodvádím daně a platím si za sebe pojištění. Jistě pochopíte, kam narážím. Pracoval jsem devět let jako vedoucí pobočky sázkové kanceláře a teď z důvodu odlivu sázejících na internet se kamenné pobočky plošně zavírají. Nejinak tomu bylo i u nás. Proto jsem začal hledat na trhu práce. Sféra mého zájmu je hlavně v administrativě, umím obstojně německy a anglicky, zvládá práci s pc a netem, rád komunikuji s lidmi. Hledat si ale normální práci, aniž bych nenaletěl některým inzerátům, zdajícím se jako seriózní, se v podstatě nedá. Zde několik příkladů. Odpověděl jsem například na inzerát firmě, která- jak se později ukázalo, se zabývá přepisováním smluv s elektřinou a aktivním hledáním nových klientů. Samozřejmě se tyto firmy snaží utáhnout člověka na prachy. "Vyděláš si za měsíc i sto tisíc"...za chvíli ale dodají"má to podmínku, musíš pořádně makat". Tak jsem se s nimi vydal na jeden den do terénu. Tito vyškolení pracovníci mají perfektně naučený seznam frází, které používají při oslovení. Jeden typ použijií, když někdo odmítne, druhý použijí když se někdo na ně tváří neurčitě, třetí použijí, když klienta "lapnou". Poté mají za cíl být tak neodbytní, že dokážou"prodat eskymákovi ledničku"(cituji z jednoho inzerátu). Spousta lidí ani pořádně neví, co podepisuje, protože tito vyškolení pracovníci mají perfektně zmáknutou psychologii prodeje a dostanou normálního člověka do takového "deliria", že ten, když se probere, tak častokrát lituje, co podepsal....když jsme onen den v trénu končili, tak skutečně onen školitel měl sepsaných několik smluv, na základě provizí z nich si opravdu velmi slušně vydělal. Pak jsem se ho ale zeptal, jak dlouho je v práci a co doma....odpověděl - "tři týdny jsem doma nebyl a přítelkyně mi sdělila, jestli se to nezlepší, tak ode mě odchází". 

Minulý týden jsem byl v další firmě, jejichž inzerát se jevil seriózně. Už když jsem ale do té firmy vkráčel a na výloze viděl finanční poradenství, reality, pojistky....hned jsem věděl, že to nebude to pravé ořechové. Pán se mě na začátku zeptal, jaký mám smysl života. Odpověděl jsem:"mít zdravou a spokojenou rodinu, zázemí a být šťastný." "A co takhle si postavit třeba velký moderní barák?" zněla další otázka. "Stačí mi normální." "A co třeba bazén u baráku?" "Nepotřebuju." "A co čtyři dovolené ročně v zahraničí u moře?" "Já radši Českou republiku." "Tak to vám budu muset změnit myšlení...." Přišel jsem na schůzi oblečen v černých riflích a v mikině a pán mi říká "A příště prosím Vás v business obleku." Pousmál jsem se, protože jsem věděl, že žádné příště nebude. U mě totiž nejsou prachy "až na prvním místě." Já chci jen tolik peněz, které pak stihnu užít. Chci mít potom čas taky na ženu, děti. Baráky a auta si do hrobu nevezmu...Nebudu tu popisovat, kolik životopisů jsem rozeslal, kolik telefonátů absolvoval, kolik pohovorů zažil...Jenže dneska je poptávka po lidích hamižných, kteří dokážou obalamutit normální lidi. Třikrát denně mi zvoní mobil s novou nabídkou operátorů. Než přejdu město, několikrát mě zastaví pouliční prodejci, jestli si nechci koupit "fantasticky cenově výhodnou voňavku světové značky, kterou jinde neseženu." Nechci. Já chci jen v klidu žít, poctivě pracovat a mít ze svého života fakt dobrý pocit. To ale v dnešní době v Česku asi nepůjde....

 

Autor: Milan Menčík | středa 26.9.2012 19:00 | karma článku: 24,13 | přečteno: 1029x
  • Další články autora

Milan Menčík

Bouře Sandy z trochu jiného pohledu

Bouře která dostala tak romantické jméno Sandy bezcitně pustoší Ameriku jen pouhých několik dní před startem prezidentských voleb, ve kterých se ukáže, kdo „motor světa“ povede v dalších letech, jestli Barack Obama, nebo Mitt Romey. Je to jistě strašná věc. Bouře už napáchala a ještě napáchá ohromné škody, bude mít spoustu obětí na životech, donese lidem spoustu žalu, smutku a utrpení. Proto i mě osobně je to, co se děje v Americe velmi líto. Taky se ptám, proč tyto katastrofy vůbec jsou, proč jsou války a jestli můžou sebou přinést taky něco dobrého, při tom všem zlém.

30.10.2012 v 18:58 | Karma: 16,27 | Přečteno: 1257x | Diskuse| Ostatní

Milan Menčík

Zvedněte oponu, Take That se vracejí!

Jedna z nejslavnějších britských chlapeckých kapel Take That, se začala zaobírat myšlenkou, že v následujícím roce 2013 udělá radost svým fanouškům. A jak se sluší a patří, rovnou pořádnou. Nejenže by natočila nové album (poslední deska Progressed vyšla loni), ale samozřejmě by přidala i koncertní turné, které by tuto desku propagovalo. Informaci přinesl bulvární deník The Sun. Fungování kapely by neohrozily ani případné sólové aktivity jednotlivých členů kapely. Gary Barlow momentálně vystupuje v show televize ITV jako poradce (něco podobného dělali Dara Rolins, Michal David, Josef Vojtek a Rytmus v soutěži Hlas Československa), ale touží, stejně jako ostatní členové kapely, vrátit Take That zpět na výsluní.Mark Owen právě dokončil své sólové turné a Jason Howard nedělá vůbec nic. Patrně největší ikona kapely Robbie Williams právě vydává album Take the crown, ale nehodlá své sólové aktivity křížit s kariérou kapely. Ba naopak je chce skloubit tak, aby všechny strany byly spokojeny.

12.10.2012 v 17:23 | Karma: 6,28 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ostatní

Milan Menčík

Jak nám málem zastřelili prezidenta

Vzhledem k tomu, že jsem v posledních dnech nebyl "on-line", tak jsem si dnes prošel zprávy všech 4 dní nazpátek a zjistil jsem, že toto je zpráva, která mě zaujala nejvíc. Proč?

1.10.2012 v 14:46 | Karma: 16,18 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní

Milan Menčík

Proč je pro mě důležité věřit v Boha

K sepsání následujícího textu mě vedla nedávná kontroverze s mými dobrými známými z Vídně. Začalo to docela nevinně mým dotazem, jak se oni ze zahraničí dívají na církevní restituce a co si o tom myslí. Naprosto je smetli ze stolu a naše debata se pomalu ale jistě sklouzla do míst, kde jsem si vůbec nepřál, aby byla.

24.9.2012 v 13:51 | Karma: 19,45 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Ostatní

Milan Menčík

Proč se zase nechci dívat na televizi

Dlouho jsem přemýšlel, jakému tématu se budu věnovat v mém dalším blogu po tak dlouhé odmlce. Žádné téma mi nepřipadalo dost "třaskavé" na to, aby kvůli tomu stálo za to napsat zase po pár letech článek na internet. Včera jsem si po delší době zapnul "normální vysílání" v televizi. Normální proto, že já jinak sleduji téměř výhradně sportovní kanály a programy kde dávají hudbu 60.-90.let. Včera mě zaujalo to, že si Jiřina Bohdalová do své ještě relativně nové talk show pozvala jednu ze stálic naší hudby Hanu Zagorovou, která patří k té plejádě mnou oblíbených interpretů, kteří něco dokázali a jejichž tvorbu prověřil čas.

22.9.2012 v 14:46 | Karma: 14,21 | Přečteno: 1314x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1481x
Člověk, který nesleduje dění doma a ve světě, jako by nebyl....

Seznam rubrik