Vegani a ti druzí
Ono to veganství ale není jen způsob stravování založený na odmítání masa (a všech živočišných produktů, třeba i medu). Jedná se o celkový životní styl, který je často prezentován jako zdravější. Jenže sestavit kvalitní jídelníček pouze z rostlin je poměrně složité. Hranolky s kečupem, buchtičky se šodó, švestkové knedlíky a buchty sice maso neobsahují, ale pravý vegan vaří podle jiných kuchařských knih. Snazší to má laktoovovegetarián, který si dá i vajíčka a mléčné výrobky.
Bezmasé stravování u nás už více než 30 let propaguje jedna rodinná firma. Patřila jsem k jejich prvním zákazníkům. Pro (v té době) nové a netradiční suroviny jsme začátkem devadesátých let jezdili do Melantrichovy ulice a do skladů v Suchdole, později do Nenačovic. Doma jsem pak mlela pšenici na mouku, pekla celozrnnou vánočku i cukroví, vyráběla seitan, mandlové a ovesné „mléko“, zkoušela lebedu na způsob špenátu, vařila přírodní rýži a tehdy módní sójové „maso“... Jídla jsem předkládala své rodině a fotila ruským fotoaparátem Smena s českým bleskem. V malé středočeské vesnici, opravdu v „polních“ podmínkách jsem pěstovala (já, původně panelákové dítě) rozličné druhy zeleniny. Každý rok v lednu jsem jela do Prahy do Sempry nakoupit semínka, a pak už jsem v kelímkách, pařenišťátku, na zahrádce a na poli měla skoro všechno z knihy Zelenina na zahrádce. Práce to byla ruční, těžká, ale přinesla i úsměvné situace.
První rok jsem z neznalosti způsobu pěstování rajčat zasadila asi sto keříků na plochu několika metrů čtverečních. Přišlo ale velmi horké a suché léto, žádná plíseň, tak mi ta minidžungle plodila až do konce října. Zbylá zelená rajčátka nám dozrávala ještě v listopadu doma na okně.
Další rok byla megaúroda cuket a dýní, nechtěli to ani v ZOO, uložili jsme tedy část plodů do sklepa, tam to shnilo, tak jsme to vynášeli na kompost (maminka ale uchovala několik obřích cuket v panelákové spíži až do května).
Jiný rok se mě ptal soused, co to na tom záhonu vlastně mám?
Čínské zelí. Ty největší hlávky vážily i 7 kg!
A proč čínské???
Za pár let ho měli na poli všichni a jezdili s ním "do trhu".
Na přelomu osmdesátek a devadesátek jsem studovala pedagogickou fakultu a tématem mé diplomové práce bylo stravování dětí předškolního věku. Recepty pro děti jsem vytvářela zhola amatérsky „selským rozumem“, ale s radostí. Vařit podle nich měly odvahu kuchařky v několika školách, školkách a jeslích. Díky nim vznikla praktická část mé diplomky. Učila jsem ve školce a s dětmi jsme připravovali různé pomazánky, pekli perníky a bábovky s celozrnnou moukou. Co si děti samy zamíchaly, ozdobily, nakrájely, to také v pohodě jedly, i když se to trochu lišilo od běžné stravy v rodinách. Vesnice, to bylo „vepřoknedlo“, řízek, sádlo, máslové dorty. Ale všechno pravé, poctivé, bez éček. Zelenina se pěstovala spíš na prodej "pro Pražáci".
Pro rodiče dětí jsem připravovala ochutnávky a nástěnky, přednášela jsem na konferenci Společnosti pro výživu v Pardubicích.
Byly to krásné roky, moje vlastní děti byly malé, zvykaly si na zdravé stravování. Dnes jsou synové dospělí, umí si uvařit, pečou chléb z kvásku, dělají domácí šunku, rajskou z rajčat, zavaří okurky, poradí si s rybami. Už několik let všichni žijeme a pracujeme ve městě, snažíme se potraviny kupovat v racioprodejně, regionální zeleninu, ovoce, vejce a mléčné výrobky na farmách, ale není to vždy snadné.
A jak se za čtvrt století změnilo stravování dětí? O tom někdy příště…
Olga Medová
Mluno, električina, síla blesková
Green Deal. Obnovitelné zdroje. Fotovoltaika. Elektromobilita. Udržitelnost. Blackout. Náklady za energii. Úsporná opatření.
Olga Medová
Co nemám, nepotřebuji?
Vystupuji z auta a beru si ze zadního sedadla batoh..., ale skoro se orosím. Kde mám proboha svou bundu?
Olga Medová
Nicholas
Dvě hodiny pevně věříte, že se opravdu díváte na zestárlého Nikiho, jen v jeho očích „mlčí jehňátka“.
Olga Medová
Spála spala
Jenže už se zase probudila... Covid její výskyt utlumil, ale v posledních letech je opět na vzestupu.
Olga Medová
EM HÁ DÉ
Na Hradě. Davy turistů se valí od stanice tramvaje. Víkendové sluníčko a příjemné zimní klima kolem nuly přilákalo všechny věkové kategorie, jednotlivce, páry, rodiny, skupiny s průvodcem s deštníčkem i bez.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce
Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka
Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....
Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii
Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ sttáy, které nevítají...
„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás
„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...
Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy
V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...
- Počet článků 167
- Celková karma 14,57
- Průměrná čtenost 529x