- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Ono to veganství ale není jen způsob stravování založený na odmítání masa (a všech živočišných produktů, třeba i medu). Jedná se o celkový životní styl, který je často prezentován jako zdravější. Jenže sestavit kvalitní jídelníček pouze z rostlin je poměrně složité. Hranolky s kečupem, buchtičky se šodó, švestkové knedlíky a buchty sice maso neobsahují, ale pravý vegan vaří podle jiných kuchařských knih. Snazší to má laktoovovegetarián, který si dá i vajíčka a mléčné výrobky.
Bezmasé stravování u nás už více než 30 let propaguje jedna rodinná firma. Patřila jsem k jejich prvním zákazníkům. Pro (v té době) nové a netradiční suroviny jsme začátkem devadesátých let jezdili do Melantrichovy ulice a do skladů v Suchdole, později do Nenačovic. Doma jsem pak mlela pšenici na mouku, pekla celozrnnou vánočku i cukroví, vyráběla seitan, mandlové a ovesné „mléko“, zkoušela lebedu na způsob špenátu, vařila přírodní rýži a tehdy módní sójové „maso“... Jídla jsem předkládala své rodině a fotila ruským fotoaparátem Smena s českým bleskem. V malé středočeské vesnici, opravdu v „polních“ podmínkách jsem pěstovala (já, původně panelákové dítě) rozličné druhy zeleniny. Každý rok v lednu jsem jela do Prahy do Sempry nakoupit semínka, a pak už jsem v kelímkách, pařenišťátku, na zahrádce a na poli měla skoro všechno z knihy Zelenina na zahrádce. Práce to byla ruční, těžká, ale přinesla i úsměvné situace.
První rok jsem z neznalosti způsobu pěstování rajčat zasadila asi sto keříků na plochu několika metrů čtverečních. Přišlo ale velmi horké a suché léto, žádná plíseň, tak mi ta minidžungle plodila až do konce října. Zbylá zelená rajčátka nám dozrávala ještě v listopadu doma na okně.
Další rok byla megaúroda cuket a dýní, nechtěli to ani v ZOO, uložili jsme tedy část plodů do sklepa, tam to shnilo, tak jsme to vynášeli na kompost (maminka ale uchovala několik obřích cuket v panelákové spíži až do května).
Jiný rok se mě ptal soused, co to na tom záhonu vlastně mám?
Čínské zelí. Ty největší hlávky vážily i 7 kg!
A proč čínské???
Za pár let ho měli na poli všichni a jezdili s ním "do trhu".
Na přelomu osmdesátek a devadesátek jsem studovala pedagogickou fakultu a tématem mé diplomové práce bylo stravování dětí předškolního věku. Recepty pro děti jsem vytvářela zhola amatérsky „selským rozumem“, ale s radostí. Vařit podle nich měly odvahu kuchařky v několika školách, školkách a jeslích. Díky nim vznikla praktická část mé diplomky. Učila jsem ve školce a s dětmi jsme připravovali různé pomazánky, pekli perníky a bábovky s celozrnnou moukou. Co si děti samy zamíchaly, ozdobily, nakrájely, to také v pohodě jedly, i když se to trochu lišilo od běžné stravy v rodinách. Vesnice, to bylo „vepřoknedlo“, řízek, sádlo, máslové dorty. Ale všechno pravé, poctivé, bez éček. Zelenina se pěstovala spíš na prodej "pro Pražáci".
Pro rodiče dětí jsem připravovala ochutnávky a nástěnky, přednášela jsem na konferenci Společnosti pro výživu v Pardubicích.
Byly to krásné roky, moje vlastní děti byly malé, zvykaly si na zdravé stravování. Dnes jsou synové dospělí, umí si uvařit, pečou chléb z kvásku, dělají domácí šunku, rajskou z rajčat, zavaří okurky, poradí si s rybami. Už několik let všichni žijeme a pracujeme ve městě, snažíme se potraviny kupovat v racioprodejně, regionální zeleninu, ovoce, vejce a mléčné výrobky na farmách, ale není to vždy snadné.
A jak se za čtvrt století změnilo stravování dětí? O tom někdy příště…
Další články autora |
Újezd pod Troskami - Hrdoňovice, okres Jičín
2 290 000 Kč