Lidé bazénoví

Jsem člověk bazénový. Plavu dvakrát třikrát týdně a moc ráda. Ráda vidím na kachlíkové dno, na konec bazénu, věřím čistotě vody a jistotě záchranného kruhu, který visí na zdi.

Potřebuju permanentku, provozní řád bazénu a zázemí. Sprchy, toalety, skříňky, zámky, sušák na vlasy. Než vyrazím na cesty, vyhledám dostupný bazén nebo koupaliště a zkontroluji návštěvní hodiny. V Praze jsem zatím smočila tělo v sedmi krytých bazénech, v ČR mimo Prahu v pětadvaceti, po Evropě asi v deseti. V chlórovém odéru se setkávám s mnoha typy lidí.

Plavec

Nepřichází plavat, ale zaplavat si! Ve vodě je viditelně rád. Před vstupem do bazénu se osprchuje, dodržuje pravidla. Plave tak, aby si to užil on sám i ostatní plaváčci.

Sportovec

Do vody nikdy neleze po schůdkách ani po žebříčku, do bazénu skočí. Plave s brýlemi, které si předem namočí, nejčastěji kraulem, po 45 minutách vyleze a odejde. Dáma sportovkyně plave ve sportovních plavkách a mívá gumovou čepici. Pánové často střídají plavecké způsoby.

Sportovec 2

Před skokem do vody se rozcvičuje, používá různé pomůcky, destičku, ploutve, packy, měří si čas, řídí se tréninkovým plánem, který má položený v plastovém obalu na kraji bazénu, neustále ho kontroluje a popíjí energetické nápoje. Plave pouze ve vyznačené dráze, nikdy by se nesnížil k tomu, aby plaval v prostoru mimo dráhu. Svůj výkon často konzultuje s přítomným plavčíkem.

„Sportovec“

Dlouho a náročně se rozcvičuje na suchu, okem přehlíží, jestli je alespoň někým pozorován, chvíli provádí to, co sportovec 2, pak dlouze odpočívá a brzo odchází.

Nesportovec

Skáče do vody ze stran, podplavává lidi u dna bazénu, střídá místa (dráhy), kudy plave. Ostatní plavci nikdy nevědí, kde se zrovna vynoří. Proto rovněž těkají, aby od něj byli co nejdál.

Plavec na recept

Člověk, kterému je lékařem (fyzioterapeutem, rehabilitačním pracovníkem nebo vlastně kýmkoli) doporučeno plavání ze zdravotních důvodů - po úraze, ke snížení hmotnosti, bolesti, lenosti… Většinou nevydrží dlouho.

Cákač

Je přesvědčen, že plave kraulem, ale každým pohybem ruky vytváří tak mohutný gejzír, kterým zkrápí vše v prostoru od bloku 1 po blok 5.

Sucháč

Sprchy ignoruje, prostorem projde nezasažen jedinou kapkou vody, zachová si neporušený ochranný obal kůže se všemi zbytky veškerých lidských činností a úkonů. Ženy po celou dobu plavání šíří vůni svého parfému, deodorantu a laku na vlasy, při vylézání z vody mají rozmazané rtěnky, oční linky a stíny. Do vody často lezou pomalu a grimasou dávají najevo, jak je studená. Vyzráli na ně v Liberci „nuceným sprchováním“, kterému nelze uniknout!

Chvátal

Přiběhne, skočí do vody, plave dvacet minut a je pryč. Vlasy si nesuší, schnou mu za letu.

Nechvátal

Ve vodě dlí hodiny, ve sprše nechá protékat kubíky vody a u sušáku spotřebuje elektřinu za tři…

Plavec plovárenský

Dámy přicházejí ve dvoudílných plavkách, pánové v modelech s nohavičkou a mívají delší rozpuštěné vlasy, často účes „mladý Jágr“. Chodí často s rodinou nebo ve skupině, moc neplavou, cákají na sebe, postávají u kraje bazénu. Hlučně se baví.

Dvojice

Dámy, co vyměnily znělé za neznělé souhlásky - ve slovech plavat za blafat. Plavou pomalu vedle sebe na „paní radovou“, nevnímají, kde vlastně jsou, a ve vodě (následně i ve sprše a v šatně) vaří, pečou, rodí, rozvádějí se, řeší spletité příbuzenské vztahy a vztahy postav v Ulici nebo v Ordinaci na Nově. Občas jde i o muže, témata jsou podobná.

Znakovci

Ať ženy či muži, vplují do vody, obrátí se okamžitě na znak a absolutně je nezajímá, že je bazén notně naplněný jinými plaváčky, že někdo plave proti nim již 30 minut ve „své“ dráze. Spoléhají na to, že jim uděláme místo. Nakonec jim opravdu všichni uhýbají.

Plavčík utajený

Možná je přítomen, ale právě hraje hru „na schovávanou“. Někdy (si) pouští muziku.

Plavčík s píšťalkou

Bedlivě střeží své mokré hřiště a jeho pravidla, při jejich porušení horlivě píská.

Krásná plavčice

Prochází se a sleduje, je – li sledována. Provoz v bazénu nesleduje. Neprochází – li se, stojí v koutku a sleduje svůj mobil. Platí to někdy i pro pány.

Plavčík kafař

Během jedné plavecké hodiny si jde třikrát do automatu pro kávu ...

Plavčík čtenář a luštitel

O dění v bazénu nemá ponětí, spoléhá na ... Na co vlastně?

Plavčík vítač

Během jedné plavecké hodiny se u něj vystřídá několik návštěv.

Je po půlnoci, řídím si budíka na 5.00, od 6.00 jdu plavat!

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Olga Medová | pátek 4.5.2018 0:38 | karma článku: 16,00 | přečteno: 450x
  • Další články autora

Olga Medová

Po letech

19.5.2024 v 22:57 | Karma: 17,91

Olga Medová

Aj tak sú stále frajeri

3.5.2024 v 23:40 | Karma: 19,10

Olga Medová

Jeden čáp jaro nedělá

28.4.2024 v 13:07 | Karma: 11,01

Olga Medová

Zahalená a odhalená

7.4.2024 v 8:46 | Karma: 14,36

Olga Medová

Čas. Zimní i letní…

31.3.2024 v 21:36 | Karma: 20,04