Jak vařili šípkový čaj (nejen v Pařezové chaloupce)

Ať právě ležíte s chřipkou pod peřinou, nebo virům zatím úspěšně čelíte, můžete zkusit něco osvědčeného ze „zelené lékárny“. I když se jedná o ryze přírodní prostředky, nejsou vhodné úplně pro každého.

Česnekové máslo

U česneku (pozor na žlučník) je třeba dodržovat radu kamarádčiny babičky (dožila se stovky, k lékaři nikdy nechodila a žádné léky neužívala), že se musí „schovat v másle“. Už mnoho let dělám česnekové máslo podle jejího jednoduchého receptu (1 dávka): do dvou lžic změklého másla vetřete prolisovaný česnek, „kolik snesete“. Pomazánku lze trochu přisolit a mazat na pečivo nebo suchou topinku. Vytvořila jsem i další variantu – z česneku, jedné lžíce másla a jedné lžíce olivového oleje. Olej s máslem se prošlehá vidličkou a směs se také dá na cokoli namazat. Zcela bez cholesterolu je drcený česnek s olejem, do kterého se kousky pečiva máčí na vidličce. Nedávno jsem se od českého pěstitele z Podkrkonoší dověděla, že existuje odrůda BJETIN, vyšlechtěná Ing. Kozákem, kterou bez obav mohou i žlučníkáři :-).

Medové máslo

Z másla a medu připravuji medovou pomazánku. Je dobrá na žitném chlebu, ale i na rohlíku nebo plátku vánočky. Med mohou i diabetici, jen si musí hlídat množství.

Bylinkové čaje

Při nachlazení, únavě a jako prevence proti infekcím se pije především čaj šípkový. Nejlepší je z vlastnoručně natrhaných drcených šípků, ale když se zima ptá, co jsme dělali v létě, a my na stráni netrhali, tak musíme sáhnout po sáčkovém, nejlépe českém a bez ibišku, který dokáže překyselit žaludek. Návod je na krabičce. Šípkový čaj má výhodu, že ho lze pít dlouhodobě. 

Z receptáře našich babiček je i dnes trochu opomíjený čaj lipový. U chřipky a nachlazení oceníme schopnost vyvolávat pocení, snížit horečku a při kašli usnadnit vykašlávání.

Chuť bylinkových čajů zlepšuje med, přidává se do čaje v okamžiku, kdy už ho lze pít, aby se zachovaly medové léčivé vlastnosti.

Horký zázvorový nápoj

Vymačkanou šťávu z jemně nastrouhaného kořene zázvoru (přecedit přes sítko) smíchejte s čerstvou citronovou šťávou a medem a nalijte do horké (ne vroucí) vody. Nápoj prohřeje celé tělo a podpoří jeho obranné schopnosti. Pije se maximálně třikrát denně a množství šťávy nesmí být velké, aby nedráždilo zažívací ústrojí.

A co ještě zaručeně pomůže? Prohřát se sluníčkem. Když nesvítí venku, tak s nějakou knížkou, jejímž autorem je Peter Mayle nebo Frances Mayesová, pozvou vás do slunné oblasti Provance a Toskánska. Pro děti doporučuji klasiku, jak vařil Křemílek s Vochomůrkou v Pařezové chaloupce šípkový čaj.

A pokud jste si po přečtení řekli Nic nového pod sluncem, všechno vím, všechno znám, pak je to správně :-).

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Olga Medová | neděle 4.2.2018 17:04 | karma článku: 9,55 | přečteno: 278x
  • Další články autora

Olga Medová

Po letech

19.5.2024 v 22:57 | Karma: 17,91

Olga Medová

Aj tak sú stále frajeri

3.5.2024 v 23:40 | Karma: 19,10

Olga Medová

Jeden čáp jaro nedělá

28.4.2024 v 13:07 | Karma: 11,01

Olga Medová

Zahalená a odhalená

7.4.2024 v 8:46 | Karma: 14,36

Olga Medová

Čas. Zimní i letní…

31.3.2024 v 21:36 | Karma: 20,04