Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsme se oblékali

Mami, co to máš na těch (černobílých) fotkách na sobě? To mi babička přešila ze svých šatů do plesu. Jak přešila? No tehdy se přešívalo…

Nesu na ramínku ze skříně (jako důkaz) jiné šatičky, hedvábné zelenkavé s bílými puntíky, které schovávám z nostalgie, jako vzpomínku. V původní verzi je už znám jenom z alba fotografií. Moje maminka v nich sedí na lavičce a široká plisovaná sukně jí sahá skoro ke kotníkům. Byla tehdy „pěkná“. Pak začala chodit do Sokola, držela bodovou a holyvůdskou dietu, vařila si tukožroutskou polévku, nevečeřela… Švadlena jí na novou štíhlou postavu šaty upravila, ale plisé se už přestalo nosit. Nový model má špičatý límeček, rozepíná se vpředu na krátký zip a sukně je hladká, áčková. Vždycky, když jsem si šaty oblékala, maminka spráskla ruce a říkala, tak taková jsem taky byla… Většinu let ale byla spíš sošná, dobře stavěná.

Dnešní mladší generace se diví. Je zvyklá obnošené věci házet do kontejneru na textil, případně je prodat nebo darovat. Dětské věci ne, ty se dědí i dnes, a podle ekonomického vývoje to vypadá, že budou ti mladší nosit „hadry po ségře či bráchovi“ i nadále.

Nepamatuju válečné a poválečné přešívání, kdy se nevyhodilo vůbec nic a dětské oblečení se šilo většinou z oblečení po dospělých. Kus oděvu se rozpáral, rozžehlil, odstranily se prodřené nebo roztržené části a na zbytek se položil střih na dětský oděv. Děti nosívaly zmenšené oblečení dospělých, košile, kalhoty, sáčka, vestičky, šatičky a sukýnky, ve kterých se chodilo ve všední den i ve svátek, až do roztrhání. Na kolena a lokty se našívaly záplaty!

Vzpomínám na přešívání šatů, když vyšly z módy, nebo na úpravy délky sukně, zapínání… A na to přešívání, když dáma změnila hmotnost. Zakulatila- li se, švadlenka „popouštěla“ (rozpáraly se švy a pokud byla v látce rezerva, chytla se látka jen za krajíček a znovu se šev sešil). Pokud zhubla, „zabíralo se“, aby na ní oblečení neviselo. Šilo se z kvalitních látek, a tak muselo vydržet dlouhá léta. 

Přešívaly se dokonce i polštáře, cíchy, prostěradla, utěrky a ručníky. Babička odstřihla ztenčenou prosvítající část a ze dvou dobrých půlek ručníků vznikl jeden celý. Nebo se froté ručníky rozstříhaly na žínky. Ví dneska někdo, že žínka nebyla jen lesní divoženka? Byl to jakýsi uzavřený tunýlek, co se navlékl na ruku, namydlilo se to, namočilo do lavórku s ohřátou vodou a člověk se vydrhl. Pak se voda vyměnila a mýdlo se z těla žínkou setřelo.

Ponožky se „štupovaly“, to se do nich navlékl dřevěný hříbek a díra se zašila drobounkou bavlnkovou mřížkou. Babička měla plný kufříček pečlivě srovnaných štupovaček, seřazených podle odstínů barev.

A také se přeplétalo! Svetr měl třeba odřené rukávy, tak se „zdravá“ část rozpárala a namotala na opěradlo židle. Vlna byla od spletených oček ale kudrnatá, proto se přadeno svázalo,  vypralo a usušilo. Tak se vlna, ano, žádný polyester, ale vlna z ovečky nebo angorského králíka, zase narovnala. Namotala se do klubíčka a byla připravená na další pletení. Když bylo vlny málo, přidaly se proužky jiné barvy. Někdy se pletlo i ze zbytků, kde jedno klubko skončilo, začalo se plést z dalšího. Když měla pletařka talent a cit pro barvu, vznikaly hezké originální výrobky. Při prohlížení fotek se pak vzpomínalo, z čeho všeho vznikl dětský svetřík, čepička nebo šála…

Mé svatební šaty se přešívaly zatím dvakrát. Z velikosti třetího měsíce těhotenství na štíhlou sestru a pak se zase trochu popustily na sestřenici. Ne, že by v rodině nebylo na šaty nové, ale ty moje byly tak zajímavě řešené, měli jsme šikovnou švadlenu, že je obě nevěsty chtěly půjčit. Šaty stále čekají ve skříni…

 

Autor: Olga Medová | sobota 11.2.2023 23:04 | karma článku: 33,09 | přečteno: 943x
  • Další články autora

Olga Medová

Proměna dokonalá

VIP osoby, významní profesoři, lékaři, politici, drsní rockeři i motorkáři, ředitelé, velitelé, manažeři, boxeři, zápasníci, umělci... Vážní i vážení občané.

12.9.2023 v 23:16 | Karma: 15,07 | Přečteno: 272x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Uplyne léto i žabka

Jako dítě jsem celé léto lítala v gumových žabkách, také se jim říkalo „vietnamky“. První Vietnamky u nás se poznaly nejen podle očí, ale i podle toho, že měly na nohou vietnamky.

30.8.2023 v 22:56 | Karma: 13,80 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Nomen omen

Příjmení přišla do našich zemí z Benátek, a šla zatraceně dlouho, z italských to k těm nad Jizerou trvalo skoro půl tisíciletí. Jejich povinné používání u nás zavedla stejná panovnice jako školní docházku.

24.8.2023 v 8:13 | Karma: 21,84 | Přečteno: 465x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

Šifry týmu Hopsahejsa

Hru nám loni přinesl Ježíšek. Do týmu se přihlásilo osm rodinných příslušníků. Začátek se povedl, na jaře jsme našli společný termín. Jeden člen se na poslední chvíli omluvil. V týmu byli vysokoškoláci, středoškoláci a předškolák.

11.8.2023 v 22:57 | Karma: 13,93 | Přečteno: 245x | Diskuse| Ostatní

Olga Medová

"Okurka"

Léto je kousek za polovinou. Prázdniny se také přehouply do druhé půle, ale děti jdou letos do školy až čtvrtého září, tak jsou ještě v klidu. Stejně tak zatím neplatí „Jeřabiny tmavnou, učitelky blednou“. Ač ty jdou o týden dřív.

10.8.2023 v 9:33 | Karma: 13,52 | Přečteno: 280x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 167
  • Celková karma 14,53
  • Průměrná čtenost 529x
Mám ráda kočky, plavání a dlouhé pěší procházky, dobrou kávu a suchá červená vína z Moravy i od Mělníka.

Seznam rubrik