Globální oteplování vína

Bílé víno chlazené, červené v pokojové teplotě (a pivo ze sedmého schodu)… Dáte si ale v létě svařák?

Ano, vím, že se bílé víno obecně podává při nižší teplotě než to červené. Bílým se má dopřát 7 až 12 stupňů, červená vína servírovat při 15 až 18 stupních, lehčí červená dokonce při 10 až 13°C. Na venkovních akcích ale bývá teplota láhví s červeným mokem výrazně vyšší.

Letní košt vín z České vinařské oblasti, láhve s bílým mokem si hoví v ledu, červené postává na pultech prodejních stánků, ve stínu je 36 stupňů, na láhve praží slunce. Tohle už je skoro svařák! V dochuti pálí, prodavači, často to ani nejsou vinaři, se diví, červené přece do lednice nepatří! Většinou slýchám klišé, že se podává při pokojové teplotě. Jenže takové doporučení pochází z dob minulých, kdy běžná teplota v obytných místnostech bývala kolem 15 – 17°C, v hradních sálech často i nižší, což má dnes v bytě málokdo (ale podle “předpovědí” se prý podobné teploty do našich domovů opět vrátí).

U přechlazeného vína nevynikne chuť, v teplém nad ostatními složkami převládne ta alkoholová, může “pálit”. A nikdy se nemá do vína dávat led, to prý utrpí šok a zbledne. Výjimečně jsem o ten led na náměstí požádala, jinak bych utrpěla šok já.

Na koštech mi chybí ještě něco. Nápoje pro děti, dnes je zvykem, že na vinařské akce chodí celé rodiny. Proč nenabídnout dětem hroznový mošt a všechno, co réva nabízí, hrozny, hrozinky, džem? Jako součást výchovy pro zdraví, alkohol prostě až od 18. A mošt a víno bez alkoholu i pro řidiče a těhotné, vidět mladou dámu s bříškem popíjející víno mi přijde divné, nepatřičné.

Se změnou počasí možná bude potřeba změnit i naše zvyky. Káva se také dříve pila hlavně teplá, horká. V jižních teplých zemích si oblíbili kávu na ledu, frappé, ledové capuccino.  Ledová káva i káva se zmrzlinou už je na všech nápojových lístcích devíti z deseti kaváren i u nás. A víno má velký potenciál, kromě střiku s ledem mě napadá vinná ledová tříšť, vínová zmrzlina, chlazené nebo mražené hrozny…

Z lednice nám dvoudecku chlazeného červeného prodali jen ve vinotéce v Lednici, a to náhodou, byl to zbytek z předešlého dne, tak tam skončil s tím bílým… A ve Valticích mají burčákovou zmrzlinu.

Pálava i letos „dostála“ svému jménu a i ten burčák je prostě dřív, ochutnali jsme pravý jihomoravský z odrůdy Irsai Oliver.

Jsem jen poučený laik a milovník hroznového nápoje, ale vím, že nejlépe se v létě víno pije ve sklepě u dobrého vinaře. Vlastně po celý rok...

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Olga Medová | středa 17.8.2022 17:48 | karma článku: 18,33 | přečteno: 258x
  • Další články autora

Olga Medová

Po letech

19.5.2024 v 22:57 | Karma: 17,93

Olga Medová

Aj tak sú stále frajeri

3.5.2024 v 23:40 | Karma: 19,10

Olga Medová

Jeden čáp jaro nedělá

28.4.2024 v 13:07 | Karma: 11,01

Olga Medová

Zahalená a odhalená

7.4.2024 v 8:46 | Karma: 14,36

Olga Medová

Čas. Zimní i letní…

31.3.2024 v 21:36 | Karma: 20,04