Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tradiční rodina je prý v nebezpečí. Státe, zasáhni!

Čas od času se vynoří nějaký prorok, který vyhlásí smutek nad úpadkem "tradičního modelu rodiny", jenž dle něj vede celou západní civilizaci do propasti. Bohužel přicházejí s křížkem asi tak 60 let po funuse, jelikož změny, které nás dovedly k dnešnímu stavu, odstartovaly někdy po druhé světové válce. A pokud katastrofisté chtějí být opravdu vtipní, tak se všem snaží namluvit, že krizi manželství nemá na svědomí zhruba 40% rozvodovost, ale jakýsi pochod Prague pride... 

Otázkou vůbec je, jaký má být onen "tradiční model rodiny". Dějinám dlouhodobě vévodilo uspořádání muž-živitel, žena-u plotny. S postupující emancipací žen, nástupem antikoncepce a možnostmi věnovat se vzdělání a kariéře, začalo tomuto "tradičnímu modelu" postupně odzvánět, ačkoliv se rozhodně nedá říct, že by byl zcela vymýcen. Důsledkem rostoucí samostatnosti žen byl pochopitelně nárůst rozvodovosti. Tomu napomohla i postupná změna společenského klimatu, kdy status "rozvedený" přestal být stigmatem. Svůj podíl na tom měla i rostoucí sekularizace společnosti, jelikož církev je obecně k rozvodům nepřátelská.

Vysoká rozvodovost nám jakýkoli "model rodiny" spolehlivě rozvrátí, ale co s tím? Zakázat rozvody? Snažit se lidi přesvědčit, aby drželi i nefunkční vztahy pohromadě? Prudký nárůst rozvodovosti může být důsledkem toho, že lidé jsou k nedostatkům svých partnerů méně tolerantní než dřív, stejně tak ale můžou být indikátorem toho, že "stabilita" partnerských vztahů byla v minulosti spíš iluzí. Která se rozplynula ve chvíli, kdy lidé dostali více svobody.

Právě nárůst individuální svobody má za následek výrazné změny v chápaní instituce rodiny. Kariérní možnosti vedou k tomu, že si rodiče pořizují méně dětí a odkládají rodičovství do stále vyššího věku. Stejně tak se do vyššího věku odkládá datum svatby. V době viktoriánské morálky by mladá svobodná žena, která udržuje milostný poměr s mužem, byla společností považována téměř za prostitutku. Dnes žádný společenský nátlak na uzavření manželství není. Pár zkrátka do chomoutu vstoupí tehdy, až se rozhodne, že nastal správný čas. Život na hromádce není nijak společensky ostrakizován, takže logicky není důvod nikam pospíchat.

Oblíbené tvrzení praví, že "rodina je základ státu". Tato teze ovšem lehce svádí k názoru, že rodina je jakýmsi státním majetkem, který stát svou blahovůlí následně udílí občanům v užívání. Tady máte kulaté razítko a teď jste rodina. V tomto pojetí se "rodina" mění ve státem zřízenou ekonomicko-byrokratickou instituci, o kterou svobodomyslní občané přestávají mít zájem.

Pokud by chtěl stát nějak výrazně tento trend obrátit, měl by k tomu v zásadě dvě možnosti. Buď by musel nějak radikálně okleštit individuální svobody - jakousi "povinnost" uzavřít manželství si ale lze představit jen v silně totalitním režimu. Nebo by musel jít cestou dramatického finančního zvýhodňování sezdaných - čímž by bezděčně manželství přetvářel v instituci založenou čistě na ekonomické kalkulaci. Že by takovéto pojetí nějak výrazně přispívalo k jeho stabilitě, o tom nejsem přesvědčen.

Boj o záchranu tradičních rodinných modelů je něco jako boj za záchranu dinousaurů, kteří už dávno vymřeli. Současný stav je důsledkem postupující liberalizace společenských poměrů, kdy se manželství uzavírá v důsledku individuálního rozhodnutí, nikoli společenské objednávky. Pokud o návrat do minulosti má minimální šanci na úspěch. Lidé by nepřijali diktát státu ohledně toho, jaké vztahy jim nařídí uzavírat.

Netvrdím, že všechny změny v "modelu" manželství musejí být nutně k lepšímu. Ale sotva je možné nějak vynalézt jakýsi "ideál rodiny" a ten plošně zavést. Rodina nepatří státu ale občanům. Pokud se tedy chápání rodiny ve společnosti mění, bude to stát dříve či později muset akceptovat. Když dinosouři jednou vymřou, ani Jurský park je už obvykle nezachrání...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oldřich Mazal | čtvrtek 7.8.2014 16:02 | karma článku: 15,37 | přečteno: 828x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Odvolat se nemá smysl, algoritmus přijímaček zafungoval, říká šéf Cermatu

17. května 2024  9:12

Podcast První kolo přijímacího řízení na střední školy se uzavřelo ve středu 15. května. Uspěli v něm skoro...

Hasiči vraceli na kola převrácený návěs. Předtím museli vyložit náklad coca-coly

17. května 2024  9:01

Ve čtvrtek večer zasahovali hasiči v Praze u nehody kamionu, kterému se převrátil návěs. Ten byl...

Partneři z Francie vsadili každý sám podobná čísla, miliony vyhráli oba

17. května 2024  8:25

Jako o mimořádně vzácném případu hovoří experti o výhře ve francouzské loterii, ve které uspěli muž...

Vypadá to jako plakát k hororu. Brity vyděsil rudý portrét Karla III.

17. května 2024  8:16

Značnou pozornost vzbudil portrét, který si nechal vyrobit britský panovník Karel III. Dílo malíře...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.