Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Povinná očkování dětí nejsou žádným smrtícím útokem na něčí svobodu

V posledních letech se nám hezky rozmohly nejrůznější soudní pře, při nichž se rodiče domáhají, aby bylo povinné očkování prohlášeno za protiústavní. Prý to omezuje jejich svobodu. Rodiče by měli sami rozhodovat, jestli nechají své dítě očkovat nebo ne. Stát nemá komu co nakazovat apod. V žádném případě se nepovažuju za nějakého fanouška státních zásahů, zejména pokud jde o tak citlivou oblast, jako je rodina, ale takovéto argumenty mi znějí velmi nepřesvědčivě.

V obecné rovině je samozřejmě pravda, že povinné očkování omezuje svobodu. Jenže naše svoboda je beztak omezována tisícem a jedním nařízením. Dovedeno ad absurdum - omezením vaší svobody je i povinnost koupit si lístek na vlak. Klíčové je, zda je dané opatření důvodné a přiměřené. Povinnost nosit každé úterý zelený klobouk by asi těžko obstálo. Je ale povinné očkování skutečně tak zásadní příkoří?

Narodíl od bezpočtu jiných nesmyslů je očkování především otázkou odbornou. Těžko bude někdo zpochybňovat, že tetanus nebo černý kašel atd. jsou dost závažné nemoci. Tetanospasmin je jedním z nejúčinnějších neurotoxinů, který má až 40% mortalitu. Stejně tak hemofilová epiglotitida může skončit smrtí. Z tohoto pohledu je celkem jasné, že prevence je mnohem účinnější než hasit požár poté, co vypukl. Navíc řada nákaz, proti kterým se očkuje, je způsobovaná viry, a na ty antibiotika nezabírají.

Samozřejmě že očkování není bez rizika. Atenuovaná vakcína se může "probrat" a nadělat vám v těle paseku. Jenže co je bez rizika? Vakcína je cizorodá látka, na kterou tělo nemusí dobře reagovat, ale antibiotika mají taky vedlejší účinky a někdy dost zásadní. A alergickou reakci můžete mít i na penicilin. Očkováním podstupujete určité menší riziko, abyste se v budoucnu vyhnuli většímu riziku. Pro určité jedince může být samozřejmě očkování nevhodné. Rozhodovat o tom má ale lékař, nikoliv rodiče.

Musíme vzít v úvahu jedno - imunitní systém malých dětí není na boj s těžkými infekcemi připraven. Musí se nějaký čas cvičit na běžných "rýmičkách" a "kašlíkách", aby byl v budoucnu připraven bojovat s "těžkými váhami". Očkování mu pomáhá překlenout tuhle kritickou periodu, proto se také provádí. Motivem tedy rozhodně není šikanovat rodiče, ale chránit děti před vážnými hrozbami.

Celá věc má ale ještě další důležitý rozměr - nejde jen o ochranu jedince, ale populace jako takové. V našich zeměpisných šířkách žijí lidé hlava na hlavě a infekční choroby mají pré. Populační proočkovanost má tudíž kritický význam pro omezení šíření nebezpečných nemocí. Když se konečně podařilo vymýtit tuberkulózu, tak se zrušilo povinné očkování - aby se snížila "zátěž" organismu. Výsledek se brzy dostavil - tuberkulóza nám vesele migruje zpátky a počet nakažených každý rok roste. Bakterie se na nějaký "Schengen" nikoho neptají.

"Povinnost nechat se očkovat" je tudíž dána nejen zodpovědností vůči sobě, ale také zodpovědností vůči ostatním. Tento důvod ostatně zmínil i Ústavní soud, když ve svých nálezech předchozí stížnosti na očkování zamítal. Stát má zkrátka povinnost dbát o veřejné zdraví a určitá povinná očkování jsou legitimním nástrojem, jak toho dosáhnout. Nebude vám nutit chřipku, klíšťovku, papillomaviry, pneumokoka nebo meningokoka, ale určité minimum požadovat může.

Ačkoliv jindy bych občanskou "vzpouru" proti státu podpořil, tady k ní dochází na nesprávném místě. Myslím, že je rozhodně lepší důvošřovat prevenci, než se pak smiřovat s následky. Povinné očkování rozhodně není břemeno, které by rodiny nedokázaly unést. Dostatečná proočkovanost přece v konečném důsledku pomáhá nám všem...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oldřich Mazal | čtvrtek 10.7.2014 10:09 | karma článku: 34,71 | přečteno: 2578x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.