Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ČSSD zase slibuje důstojné stáří, dá vám ale leda tak almužnu...

Ve včerejším novinovém rozhovoru mě zase pobavil prof. Potůček, jakýsi důchodový "mozek" socialistů. Opět nám po tisící zopakoval, že je třeba zvýšit státní výdaje na důchodový systém, protože pořád zaostáváme za tou západní Evropou. Postěžoval si, že teď je politicky v kurzu držet státní výdaje na uzdě, což jeho důchodové fantazie hrozně omezuje v rozletu...

Kupodivu pan Potůček uznal, že pokud by se nějakým zázrakem nezačalo rodit víc dětí, tak se důchodový systém za nějakých 15 let dostane do průšvihu, ale to prý vyřeší 3. pilíř. A taky bude třeba trochu víc odrbat OSVČ, protože jejich odvody jsou moc nízké. Jelikož ale podle jeho odhadů má do důchodů jít místo 7% HDP v budoucnu víc než 12%, tak bude muset odrbat mnohem víc lidí.

Budoucnost nevypadá vůbec růžově. Pár let se demografové radovali z "populační exploze", jenže ta už je pryč a jsme zase v poklesu. Silné ročníky už "odrodily", takže v budoucnu se obrat už moc očekávat nedá. Dnešní medicína dokáže zázraky, takže se budeme dožívat stále vyššího věku. To nebude znamenat jen větší nároky na důchodový systém jako takový, ale bude třeba víc peněz na lékařskou péči, na hospice a stacionáře, na sociální služby. Kde na to všechno chce Potůček vzít peníze?

Klasický postup socialistů by byl zadlužit se, ale to už v budoucnu nebude tak jednoduché. Sobotka sice odmítl, aby ho Kalousek "bičoval" povinným snižováním strukturálního deficitu, ale sám se hodlá přivázat k Fiskálnímu paktu, který má státnímu rozhazování přistřihnout křídla. Sice se bude moct uplatnit, až budeme mít euro, ale to socialisté také milují, takže ho budou chtít zavést co nejdřív.

Pokud to nejde dluhem, bude to muset jít před daně a odvody. Jenže snaha vyždímat podnikatele a firmy má taky svoje hranice. Pokud naše ekonomika ztratí konkurenceschopnost, tak to s důchodovým účtem půjde od desíti k nule. V budoucnu bude poměr těch, co do systému přispívají, a těch, co z něj čerpají, stále nevýhodnější. Já se sice můžu snažit ve třetím pilíři naspořit si něco na stáří, ale ze svých odvodů už dva důchodce prostě neuživím. A zvyšovat dobu odchodu do důchodu taky nejde donekonečna. Dovedete si představit, že by vás operoval sedmdesátiletý chirurg?

Pokud má někdo pocit, že součané důchody jsou žebrácké a stát by je měl zvyšovat, co to jde, tak mám obavu, že v budoucnu nebude stát schopen nejen důchody neustále zvyšovat, ale sotva je bude mocen držet na stávající úrovni. Pokud má sociální demokracie pocit, že ekonomika rok co rok poroste desetiprocentním tempem, tak ji čeká drsné vystřízlivění.

Vláda se slavnostně usnesla, že zvýší důchody průměrně o dvě stovky, kteréžto zlepšení málokdo výrazně pocítí, ale kasu to přijde na 7 miliard. Pokud by politici chtěli důchody zvýšit o skutečně významnou částku, tak si sami dokážete představit, kolik peněz by to stálo. A pokud mě má zachránit třetí pilíř, musí mi milostivý stát taky nechat v kapse dost peněz, abych měl z čeho spořit. Jenže stát potřebuje z občana vydolovat každou korunu, protože z čeho bychom ten sociální systém jinak zaplatili?

ČSSD se ohledně budoucnosti vždy chovala po pštrosím způsobu. Musela by svým voličům přiznat, že budoucnost není růžová a stát všemocný, takže jim za patnáct let už dokáže na stáří zajistit jen minimum, protože průběžný systém už nebude mít sílu to dál táhnout. Populační pyramidu by ČSSD mohla dořešit jen dovozem cizinců, ale rizika takového přístupu všichni známe.

Až jednou (možná) budu do důchodu odcházet já, třeba se dozvím, že holt sliby kdysi nebyly zasazeny do reálného rámce...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oldřich Mazal | čtvrtek 26.6.2014 10:15 | karma článku: 28,60 | přečteno: 957x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.