Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zimbabwe se vrací

Jednou z nejkrásnějších a nejbohatších zemí Afriky a možná i světa je Zimbabwe. Dnes je tato země pořád ještě nemocná, ale nejspíš se blíží její uzdravení.
Děkujeme Zimbabwe

Bílý člověk přinesl do Afriky mnoho dobrého, ale v některých zemích si vyzkoušel mnoho špatného. Výborným příkladem obojího je Zimbabwe. Výborné klimatické podmínky, kvalitní půda a pracovití lidé, k tomu přičtěme přírodní krásy, množství všemožné pro tuto část typickou africkou zvířenu a vzdělání otevřené a nakloněné lidi a máme Zimbabwe. Respektive jižní část bývalé Rhodesie. 

Rasistický přístup některých našich bílých předchůdců byl zrůdný a tak není divu, že se větší část bílých osadníků Zimbabwe rozhodla ve všeobecné diskusi v roce 1975 podpořit snahu tehdejšího premiéra Iana Smithe o zrovnoprávnění všech obyvatel země, tehdy ještě vystupující pod názvem Rhodesie. Tato snaha pochopitelně vyvolala kontroverze a nesouhlas některých bílých osadníků, kteří si na otrokářský způsob života zvykli a nechtěli se ho vzdát. A tak se pár farmářů v okolí města Bulawayo rozhodlo na protest proti politice Iana Smithe a jeho snaze o diskusi s představiteli černých a tedy méněcenných lidí nevyplácet mzdu svým černým zaměstnancům. Tito většinou velmi jednoduší rolníci z kmene Matabele nedokázali ve své jednoduchosti na vzniklou situaci reagovat jinak než pomstou. A pomsta v těchto několika případech byla krutá a bolestná. Několik farmářských rodin zaplatilo životem. Toto vraždění však nemělo politické motivy, bylo vyprovokováno pouze a jen mstou.

Krvavé události z okolí Bulawaya však byly využity a zneužity v politickém boji. Na jedné straně se radikalizovali bílí osadníci a na straně druhé skupina radikálů kolem charismatického učitele Roberta Mugabeho zejména z kmene Šona, který obývá zejména severní a východní oblasti Zimbabwe včetně hlavního města Harare, tehdy nazývaného Salisbury. Bílí lidé si logicky našli rychle spojence zejména v zemích svých nejvýznamnějších obchodních partnerů, kterými byli Velká Británie a Jihoafrická republika. Obě země byli bez výhrad na straně apartheidu a tak není divu, že se lidé kolem Mugabeho poohlédli po partnerech jinde. Jejich přátelé z exilového Afrického národního kongresu vedeného v zastoupení uvězněného Nelsona Mandely zejména Oliverem Tambem jim poradili tehdejší Sovětský svaz. A tam v té době vládl válkami posedlý šílenec Leonid Brežněv a ten Mugabemu slíbil pomoc s tím, že rozpoutá občanskou válku. Mugabe neměl na výběr a přišel tak o jakoukoliv možnost získat rozumné partnery a přátele kdekoliv jinde.

Mugabemu se za pomoci Sovětského svazu podařilo Rhodesii dobýt a vyhlásit nezávislé (pochopitelně na všech kromě Brežněva) Zimbabwe. A protože Mugabe sám byl učitel věnoval se po svém nástupu pouze své profesi. A tak i dnes přestože je Zimbabwe dávno za hranicí myslitelného bankrotu, disponuje tato země výborným vzdělávacím systémem a obyvatelé Zimbabwe patří k nejvzdělanějším lidem v Africe vůbec. Poměrně fungující je dosud i zdravotnictví a tak je ekonomická situace nebýt nesmyslnému chaosu kolem tamní měny velmi podobná Kubě. Se stejnými bolestmi, které obě země trápí po rozpadu Sovětského svazu a ochladnutí zájmu ze strany Putinovského Ruska na ovládnutí těchto zemí.

Mugabe neměl historicky žádné jiné spojence a proto se pragmaticky spojil s Číňany a slíbil jim a částečně prodal podstatnou část dnešního Zimbabwe, některá odvětví víckrát. V minulosti se sice na krátký čas na scéně objevla opozice reprezentovaná Morganem Tsvangiareiem, ale ten se po krátké mediální šarvátce Mugabem dohodl a spojil a působil dokonce ve funkci premiéra. Dnes je tento muž tak vážně nemocný, že i téměř stoletý Robert Mugabe vedle něho vypadá jako zdravý mladík.

Jedinou nadějí a bohatstvím Zimbabwe tak zůstávají mladí lidé. Ty jsou vzdělaní, lační po výdobytcích moderního světa a cestování. Mladí lidé v Zimbabwe chtějí žít jako jejich vrstevníci kdekoliv jinde na světě. A pokud jim vládnoucí politici včele s Mugabem vypnou Facebook a Whatsap, revoluce je na spadnutí. Včera proběhla v Zimbabwe velmi úspěšná akce s názvem “Vypnětě Zimbabwe” a podobné akce budou nejspíš pokračovat. Robert Mugabe se v současnosti nemůže spolehnout ani na pomoc svého kamaráda Jacoba Zumy toho času prezidenta sousední Jihoafrické republiky, který má sám mraky práce s odvrácením blížící se volební katastrofy v nadcházejících regionálních a obecních volbách, které předvídají téměř poloviční ztrátu hlasů vládnoucímu Africkému národnímu kongresu, a tak zlstal na všechno sám.

Učitel Mugabe nikdy nepodcenil vzdělání svého národa a právě tato jeho slabost tak nejspíš nakonec způsobí jeho pád. Budoucnost má totiž Zimbabwe, nikoliv Mugabe a jemu podobní.

Zimbabwe je hodně nemocná země, ale její uzdravení je za dvěřmi.

Autor: Ladislav Matuška | čtvrtek 7.7.2016 14:54 | karma článku: 16,03 | přečteno: 482x
  • Další články autora

Ladislav Matuška

Největší problémy dnešního světa mají kořeny v Islámu

Celý svět je víceméně ve válce. Není to viditelná válka konvenčních zbraní, ale obě strany konfliktu jsou zřejmé. Síly středověku se snaží porazit síly současnosti a ovládnout budoucnost.

15.8.2017 v 10:32 | Karma: 37,45 | Přečteno: 1648x | Diskuse| Politika

Ladislav Matuška

Jsme připraveni na miliony nových euroafričanů?

Do Itálie a následně dále do Evropy připlouvá za pomoci neziskových organizací typu Lékaři bez hranic a Jugend rettet tisíce nelegálních imigrantů. Tito lidé nejsou oběti války, nejsou chudí a nejsou vůbec v tísni.

8.8.2017 v 16:39 | Karma: 43,39 | Přečteno: 2854x | Diskuse| Politika

Ladislav Matuška

V Číně zemřel člověk

Je smutné, když zemře někdo známý a blízký. A když zemře někdo vzdálený, dá se jeho skon vždy nějak využít. A tak to bylo a je i v případě úmrtí čínského nositele Nobelovy ceny míru minulý týden.

16.7.2017 v 9:31 | Karma: 25,57 | Přečteno: 903x | Diskuse| Společnost

Ladislav Matuška

Kdo nesmrdí, není Čech?

Každé ráno. Na každém rohu v jakémkoliv městě v Česku je v okruhu minimálně jeden smrdící člověk. Celoročně. Tohle je fenomén.

11.7.2017 v 14:48 | Karma: 26,99 | Přečteno: 1647x | Diskuse| Společnost

Ladislav Matuška

Je to válka náboženská?

Dnes v noci v Londýně, nejbezpečnějším městě světa podle tamního starosty, zase vraždil zuřivý automobil. Svět jak jsme ho znali, je ve válce. Je potřeba si to přiznat.

19.6.2017 v 10:07 | Karma: 33,32 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 885
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Svět je nejlepší místo k životu. A já rád žiji.