Stěhování národů není žádný problém

V současnosti se po Evropě toulá hodně lidí, kteří tu původně nebyli, nenarodili se tu a nejsou mnohdy na život zde připraveni. To ale neznamená, že do Evropy nepatří. Zřetelně uvádím, že se jedná pouze o úvahu.

Legální pohyb osob po Evropě je regulován takzvaným Schengenem. Nelegální pohyb osob po Evropě nereguluje nikdo. Není téměř žádný problém koupit si v Izmiru nebo v Tripolisu nafukovací člun a plovací vestu a vyplout. Buď Vás někdo vyloví, nebo doplavete a nebo se utopíte.

Proč ti lidé tak riskují? Protože hledají jiné místo k životu. Nic víc. Nechtějí nikoho dobýt. Nechtějí nikoho přivést na tu správnou víru. Nechtějí nikoho zabít. Chtějí prostě jen žít jinak a jinde. A to proto, že to tam, kde žili dříve, přestali mít rádi. Buď je nebavilo prodávat své dcery v uprchlických táborech na sex jen kvůli tomu, aby neumřeli hlady. Nebo je nebavilo žít v bunkru a místo hudby poslouchat zvuk doprovázející střelbu a detonaci. Nebo je nebavilo pohřbívat dvakrát týdně své rodiče, sourozence, děti a kamarády. Nebo je nebavilo trávit své nejlepší studijní léta nabíjením samopalů a děl. Nebo je nebavilo žíznit a hladovět. Zkrátka to tam přestali mít rádi.

A tak se vydali tam, kde to podle vyprávění a obrázků může být lepší. Zkusit to jinak a jinde. Není to lehké rozhodnutí. Ale každý mám právo vybrat si své místo k životu. Tak jako všichni ostatní starousedlíci v Evropě. Zejména ve střední Evropě všichni odněkud přišli. Všichni jsou potomci migrantů do té míry, že to mají i ve svých pověstech a bájích, na kterých paradoxně budují teorii nenávisti proti nově příchozím. Tak jen pro pořádek. Praotec Čech neexistoval a pokud nějací rytíři v Blaníku spí, tak jsou to Němci. Ale zpět k tématu.

Stěhování národů je přirozeným vývojem a nikoho neohrožuje. Dnešní pohyb osob není žádným problémem náboženským a už vůbec ne bezpečnostním. Jedná se pouze o problém ekonomický, sociální a ekologický. Je potřeba to vzít na vědomí a řešit to. Místa v Evropě je dost pro všechny příchozí a to bez diskuse. Náklady spojené s integrací se dají velmi dobře pokrýt z budoucích výnosů z takto integrovaných nových spoluobčanů a sociální problematika je také řešitelná. A náboženství? To je přeci soukromá věc každého a sekulární pojetí státu a potažmo Evropy je fakt, se kterým každý příchozí počítá.

Evropa je prostorem, který by měl lidi spojovat a nikoliv rozdělovat. Evropa není prostorem extrémů, přestože se tu extrémy objevují. Vraťme do hospody (a internet, Facebook a zejména blogy nejsou ničím jiným než hospodou) témata, která se k pivu a utopencům hodí líp. Máme krásné ženy, zdravé děti, hezkou zahrádku a hodné sousedy, se kterými je prima o víkendu grilovat.

Současné stěhování národů problém není. Vůbec.

Autor: Ladislav Matuška | pondělí 7.3.2016 9:04 | karma článku: 14,73 | přečteno: 1208x