Můj vztah k Islámu

Mám mít strach z toho, že nějaké ženy někde nosí zahalenou tvář? Mám mít strach z toho, že na celém světě existuje 2 miliardy lidí, kteří se k tomuto světonázoru hlásí? Nebo mám nějak změnit chování sebe a svého okolí?

Frank Benson flickr.com

Naše civilizace je civilizací úpadku. Svým vlastním křesťanským (židovským, helénistickým...) tradicím se vysmíváme a muslimským tradicím se podvědomě bráníme. Strašíme sami sebe něčím, co vlastně vůbec neznáme. Zatímco biblické příběhy jsme se téměř bez výhrad naučili chápat jako podobenství a pohádky, z podobných příběhů v Koránu máme strach. A přitom v případě jednoho i druhého jde zřejmě především o sdělení o nutnosti lásky a nástin systému pro fungování té které firmy.

Musíme si sebekriticky přiznat, že naše křesťanská firma nefunguje. Zatímco ta konkurenční firma muslimská se rozrůstá. Naše moderní civilizace změnila své hodnoty tak absurdně, že vymírá. Naproti tomu z našeho pohledu středověká civilizace stále klade na vrchol hodnotové žebříčku pojmy jako rodina, děti a výchova. Výsledkem je to, že islámská firma roste. A přestože roste, je stále ještě schopná sama sebe uživit. Naše křesťanská firma nefunguje, vymírá a navíc přestává mít schopnost sama sebe uživit. Někde jsme zkrátka udělali chybu.

Já osobně tu chybu vnímám v opuštění tradičních křesťanských hodnot. Místo toho, aby jsme na sebe nechali některá mystéria prostě jen působit, pořád nad něčím dumáme. Místo toho, abychom navštěvovali kostely pro ten pocit sounáležitosti a toho jemného mrazení ducha, hledáme alternativy v teoriích, kterým nerozumíme. Místo toho, abychom léčili depresi zpovědí, hledáme útěchu u komerčních psychoanalytiků. A místo toho, abychom se společně smáli, tak se v osamění vztekáme a užíráme. A protože jsme pouze jednoduší lidé, hledáme řešení v bubácích. A nejlepšími bubáky jsou takové jevy, které skoro nikdo nezná.

Pro mnohé z nás je to islám. Protože není sice pravda, že každý muslim by byl teroristou, ale je pravda v tom, že skoro každý mediálně známý terorista byl a nebo je muslim. A nic jiného na tom není. Běžní muslimové svým životem nikoho nemuslimského neohrožují ani neomezují. Prostě jen žijí a dodržují podstatnou část zásad a tradic. A právě ony tradice jsou jejich konkurenční výhodou.

Naše křesťanská firma potřebuje reinženýrink. Jinak ten zápas prohrajeme. A nebude za to moci Islám. Ale především my sami.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Matuška | neděle 14.2.2010 16:30 | karma článku: 19,32 | přečteno: 1723x