Hra na volby

Zkusili jste si někdy spočítat jak dopadnou letošní parlamentní volby? Já jsem si s těmi čísly pohrál a tady je pár závěrů a poznámek k nim.

Začnu optimistickou variantou (Model A). Řekněme, že české voličky a voličky skutečně vyjádří svou nespokojenost se současným systémem a nejvíc poražení budou ČSSD a ODS. V tom případě se do poslanecké sněmovny dostane nejspíš větší množství stran než bylo zvykem. Já jsem v tomto modelu předpokládal, že to bude kromě ČSSD a ODS, ještě KSČM, TOP09, VV, KDU-ČSL, BJB, SPOZ a DSSS. Po přepočítání odhadu volebních výsledků na jednotlivá procenta a mandáty by to potom vypadalo takto:

A sestavitelné koalice by byli následující: ČSSD + ODS 102 mandátů, ČSSD + KSČM + KDU-ČSL + BJB + SPOZ 108 mandátů, ODS + TOP09 + VV + KDU-ČSL +BJB 106 mandátů, případně i se SPOZ 116 mandátů, ČSSD + TOP09 + VV +KDU-ČSL + BJB + SPOZ 118 mandátů, ČSSD + VV + KDU-ČSL + BJB + SPOZ (s podporou KSČM) 122 mandátů. Ostatní koalice jsou jen velmi těžko představitelné.Další komplikací by bylo, kdyby se kromě uvedených stran dostala do sněmovny ještě například i Strana zelených. Potom by bylo sestavování koalice velmi těžko představitelné. Jako nejpravděpodobnější a nejjednodušeji sestavitelná se v tomto modelu jeví koalice ČSSD a ODS, která de facto už funguje i nyní. Takže žádná změna.Pokud dojde k tomu, že díky masivním investicím do předvolební kampaně uspějí současné strany Národní fronty (Model B) a výsledky budou zhruba odpovídat tomu, co nám servíruje Česká televize a jiné nástroje dnešních mocných, tak bude parlament vypadat zhruba takhle:

A v takovém případě budou povolební varianty koalic vypadat takto: ČSSD + ODS 125 mandátů (ústavní většina), ČSSD + KSČM 101 mandátů, ČSSD + TOP09 + VV 102 mandátů. Žádná jiná koalice s většinou sestavitelná není.Výsledkem bude jistá účast ČSSD ve vládě a jako nejpravděpodobnější se jeví i v tomto případě nějaká forma povolební spolupráce mezi ČSSD a ODS, to znamená, že ani tato varianta volebního výsledku nepřináší žádnou změn u oproti stávajícímu stavu.Co s tím? Já jsem odpůrce stylu vlád Národní fronty, a proto je pro mě naprosto nepředstavitelné pokračování stávajícího stavu. A vzhledem k tomu, že Model B pro mě neskýtá žádnou smysluplnou variantu, budu jednoznačně apelovat na volbu malých stran tak, aby sehráli výraznou roli v Modelu A. Volba DSSS (to je ta nová Dělnická strana, která má svých 5 procent díky rozhodnutí Nejvyššího správního soudu jistých) je pro mě nepřijatelná. Stejně tak volba ODS, ČSSD a KSČM.  TOP09 pro mě osobně žádnou změnu nepřináší a s lobisty se dokážu vypořádat i jinak, a proto budu všem svým známým doporučovat volbu zbývajících malých stran. Třeba se mezi ně vklíní i nějaká Jiná strana. Ale změnu si naše krásná země rozhodně zaslouží.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Matuška | pátek 19.2.2010 16:35 | karma článku: 16,10 | přečteno: 1468x