Co pro mě znamená Islám?

Demografická studie agentury Pew Research Center předpovídá, že v roce 2050 vzroste počet muslimů na 2,8 miliardy a budou tvořit přibližně 1/3 světové populace.

V životě jsem potkal mnoho muslimů. Naprostá většina z nich byli slušní, čistotní, uctiví, pokorní, mírumilovní a solidární lidé. A jejich vystupování. chování a životní styl pro mě reprezentuje Islám. Jedná se o systém, který šíří toleranci a bojuje proti jakékoliv formě závisti a nenávisti.

Tak jako jiné náboženské teorie i Islám vychází z představ, které se dnešnímu člověku zdají jako naivní či hloupé. Ale podstatou nejsou mýtické příběhy a pověsti, ale poselství, které přinášejí.

Někteří lidé mají strach. Strach z neznámého a nebo nepoznaného. Protože žijeme v multimediální době a v tomto světě se mnohem lépe prodávají negativní informace a špatné zprávy, je multimediální obraz světa velmi negativní a strach budící. Takový strach je legitimní a boj s ním je možný pouze vzděláváním a vysvětlováním skutečností. Strachu je nutné čelit pravidelným přísunem pozitivních a dobrých zpráv. Svět není totiž tak zlý, jak se z multimediálního pohledu zdá.

Někteří lidé šíří strach. Jedni tak činí díky neschopnosti řešit svou chudobu a nevzdělanost a tak se uchzlují k brutálním formám závisti a nenávisti a ke kriminálním aktivitám. Zneužití jakékoliv politiky, filozofie či náboženství v tomto případě je pouze zástupné a hlavbí motivací je vždy ekonomický prospěch jednotlivce či skupiny jednotlivců.

Někteří lidé se zálibou šíří strach ze šiřitelů strachu. Svou flastní frustraci a paranoiu se snaží řešit poukazováním, konstruováním a vymýšlením příběhů, které v jejich představách dokumentují toho správného pachatele a nepřítele. Na víc než na hloupé texty, videa a kecy se však většinou nezmohou a po pár pivech či sklenicích vína usnou. Další den se však vzbudí a zase tasí své klávesnice a tablety. Tito lidé nejsou nebezpeční, jsou pouze choří.

Islám, který jsem potkal, je systém řešící každý aspekt života jednotlivce, který věří v Boha. Nikomu nic nenutí, nevyzdvihuje nikoho na úkor jiného a snaží se šířit dobro. Nebýt některých projevů jednotlivců a skupin, kteří bývají nějakým způsobem s Islámem spojováni, není mu co vytknout.

Islám rozhodně ve své podstatě nepředstavuje žádné nebezpečí a buďme rádi, že na světě roste počet slušných příslušníků tohoto náboženství. Svět bude díky tomu bezpečnější a lepší.

V životě jsem potkal mnoho muslimů a všem těmto slušným, čistotným, uctivým, pokorným, mírumilovným a solidárním lidem přeji požehnaný Ramadán. A všem ostatním lidem přeji slušné, čistotné, uctivé, pokorné, mírumilovné a solidární sousedy. Klidně i muslimy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Matuška | pondělí 6.6.2016 10:05 | karma článku: 20,58 | přečteno: 1200x