Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Uz nekradu

Aneb, co jsem se naucil v mem prvnim zamestnani.

Asi pred 20ti lety jsem nastoupil do uceni obor kuchar - cisnik. Nechal jsem se zlakat pitomym serialem o kuchari Svatoplukovi Kuratkovi, rodice mi me rozhodnuti marne vymlouvali. Vidina rozmarneho zivota straveneho nekde na vysokohorske chate obklopen svudnymi lyzarkami byla neodolatelna.  Roky uceni uplynuly a me cekal prvni zamestnanecky pomer. Mel jsem spolu s ostatnimi nastoupit do ostravskeho hotelu Atom. Tesil jsem se, hotel byl jeden z mala zarizeni v okoli, kam prijizdeli devizovi cizinci a kde gastronomie nebyla komunisty degradovana na vyrobu hotovych jidel.  Ac durazne varovan, spolu s kolegou Petrem (timto srdecne zdravim) jsem odmitl vstoupit do klubu cs. sovetskeho pratelstvi pri nasem ucnovskem zarizeni. Odmena byla kruta. Pred nastupem do pracovniho pomeru nam bylo oznameno, ze jsme byli pracovne prerazeni do centralni vyrobny jidel. CVJka byla nocni murou pro vsechny z oboru, byla povestna nizkou kvalitou a zastaralym vybaveni. Byla to posledni stace pro kuchare, pracovat na "centralce" bylo cejchem profesniho selhani

Po nastupu jsem nafasoval holinky a sedivy stejnokroj. Teorie o marinovani stejku a protahovani hoveziho naucene ve skole vzaly za sve hned po nastupu.  Zato jsem se naucil michat polevku padlem a varit bujon z magi.  Naucil jsem se, ze kdyz se maly rizek poradne rozklepe a 2x obali, stane se velkym rizkem, ze dobrou sekanou dela strouhanka, ze vejce se da redit vodou, ze margarin spolehlive nahradi maslo atd, atd. Pracoval jsem v socialistickem podniku, ktery mel poskytovat za tezce vydelane penize kvalitni stravu delnikum.

V CVJ se pracovalo na 3 smeny, nocni "vyrabela" az 4000 porci, ranni expedovala, odpoledni fasovala a delala pripravu. Bylo mi zahadou, proc byla mezi presonalem neoblibenejsi nocni smena, kdo by chtel delat v noci? Jak jsem brzy zjistil na nocni se kradlo a ve velkem. O tom, ze se krade se vseobecne vedelo, system byl propracovan do detailu a probihal vcelku hladce ke spokojenosti vsech, jen ne stravniku.  Jidelnicek sestavovalo vedni spolecne se sefkucharem. Skladni dle poctu ojednanych porci vydavaly suroviny hlavnimu kuchari smeny. Pri 3 az 4. tisicich porcich denne to byly obrovska kvanta. Mnozstvi surovin na dodacich listech nikdy neodpovidaly skutecnemu mnozstvi dodaneho zbozi. Vedeni odebiralo z fasovaneho zbozi nejlepsi kusy masa, chybely predevsim drazsi potraviny jako maso, maslo, salamy, olej atd. Objemy zbozi byly nasledovne decimovany na nocni smene. Rozkradani melo prisnou a dodrzovanou hirearchii. Nejkvalitnejsi maso bylo pro kuchare, mene kvalitni pro pomocne kuchare, pomocne sily a uklizecky dostavaly jen maso mlete, vsichni pak maslo, salamy, olej, vejce atd. Bezne suroviny jako mouka, lusteniny, zelenina, koreni byly prakticky "volne" k dostani.  V dobe jarnich praci se ze skladu odvazely brambory na sadbu. Rozkradani bylo zalozeno na jednoduchem principu, cast potravin se rozkradla, cast byla nahrazena mene kvalitnimi. Konecny zakaznik tezko poznal resp. dokazal, zda jeho zaplacena porce obsahuje to, co dle normy ma.

V dobe, kdy jsem na CVJ nastoupil dosluhoval sefkuchar, byl to slusny clovek ze stare skoly, bohuzel proti komunisticke svoloci z kancelare vedeni nemel sanci. Vsichni jsme s napetim ocekavali, kdo bude na jeho misto jmenovan. K vseobecnemu prekvapeni se sefem stal nenapravitelny alkoholik, jehoz jedinym umenim byla schopnost nakrajet z 10 kg masa 120 porci (pri vaze 100 g na porci). Symbioza byla dokonala, vedeni drzelo nad ochmelkou ochrannou ruku a tolerovalo jeho chlastani,  on jim na oplatku plnil kazde prani resp. nakupni kosik.  Ja s Petrem jsme jej radi sledovali pri sekani kotlet, pri dostatecne hladine alkoholu v krvi byl velice zrucny a sekal precizne jako stroj. Pri ubytku mu zacal do sekery foukat bocni vitr a on musel  pod zaminkou nasvtevy WC napravovat vychylenou musku dvanactkou v chladicim boxu. To se opakovalo kazdych 20 min.

Knihu prani a stiznosti denne plnily zapisy o nechutnych jidlech, malych porcich a nizke kvalite. Obcasne kontrolni navstevy z vedeni VZSKG probihaly pokazde bez zavad a ke spokojenosti vedeni CVJ i kontrolnich organu. Ty odjizdeli z auty plnymi nakradeneho zbozi. Vzpominam si, jak jednou sefkuchar prohlasil, ze ho "stara prosila at uz nic nenosi, ze se chce taky jednou podivat do obchodu".

Prisel listopad 1989, zamestnanci zalozili Obcanske Forum a sepsali petici za odvolani vedeni. Vedouci petici precetla a prohlasila, ze klidne pujde. Ale at si vsichni uvedomi, ze pokud prijde nekdo novy, uz si neodnesou ani mrkev. Petice byla nasledne roztrhana a vedouci zustala ve funkci. Ja jsem odesel po nekolika mesicich, konecne jsem se naucil varit a postupne jsem se naucil nekrast. Trvalo mi to nekolik let.  Naucil jsem se, ze zlodeje nedela prilezistost, ale charakter. A ze kdo okrada jine, aby neokradal rodinu okrada sam sebe.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Triska | úterý 27.1.2009 7:23 | karma článku: 15,14 | přečteno: 893x
  • Další články autora

Michal Triska

Přátelé, děkuji Vám

Po hladkém průjezdu amerického konvoje Pobaltím a Polskem přišla na řadu Česká republika. Prokremelská propaganda zdatně podporovaná místními bolševiky a pátou kolonou vytvořila iluzi, že se snad budou muset američané českými hájí a lukami prostřílet. Že se matky pluku budou vrhat vlastními těly pod kola obrněných vozů a za každým kandelábrem se bude schovávat Vyvadil s molotovým koktejlem.

30.3.2015 v 2:15 | Karma: 25,67 | Přečteno: 697x | Diskuse| Ostatní

Michal Triska

Že vám není hanba

Pan ministr obrany Martin Stropnický na dnešní tiskové konferenci u příležitosti průjezdu americké armády Českou republikou mimo jiné uvedl: "Jedná se o velice důležitý symbol. Symbol našeho spojenectví, členství v alianci. Otázka sounáležitosti a jednoty s touto obrannou aliancí".

27.3.2015 v 23:30 | Karma: 24,51 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní

Michal Triska

Americká armáda projede ČR na motocyklech

Hejtman Judr. Hašek svou geopolitickou orientaci nezapře - vyslovil obavy, že přesun americké armády způsobí na silnicích zácpy. Přitom před časem vyslovil svou plnou podporu silničním motocyklovým závodům v Brně.

21.3.2015 v 22:42 | Karma: 15,73 | Přečteno: 434x | Diskuse| Ostatní

Michal Triska

Chystal Zeman proruský puč?

26. října 2013 se pokusil prezident Zeman provést v ČSSD vnitrostranický puč. Za zády předsedy Bohuslava Sobotky svolal tajnou schůzku v Lánech, kde pověřil Haška, Tejce, Chovance, Škromacha a Zimolu odstraněním Sobotky z funkce. Puč se Zemanovi nepovedl. Je otázkou, co by se stalo, pokud by Zeman uspěl.

11.3.2015 v 21:32 | Karma: 27,01 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Michal Triska

chystal Zeman proruský puč?

26. října 2013 se pokusil prezident Zeman provést v ČSSD vnitrostranický puč. Za zády předsedy Bohuslava Sobotky svolal tajnou schůzku v Lánech, kde pověřil Haška, Tejce, Chovance, Škromacha a Zimolu odstraněním Sobotky z funkce. Puč se Zemanovi nepovedl. Je otázkou, co by se stalo, pokud by Zeman uspěl.

27.12.2014 v 20:50 | Karma: 0 | Přečteno: 45x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1968x
zakonzervovany konzervativec

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy