Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odešel nám pán

Pred dvema lety se mi ozvala pani, ze na me dostala kontakt od kamaradky a jestli bych pro ni neudelal nejake upravy v dome. Zpozornel jsem se, kdyz mi diktovala adresu. Jednalo se o jednu z nejdrazsich "adres" v Americe vubec.

Pani byla mila a pohledna zenska neco po tricitce. Zila v dome s manzelem a dvema detmi. Chteli zrekonstruovat koupelny, polozit parkety, oblozit krb a spoustu jinych praci. Cena se jim zdala primerena a tak jsme si placli. Dum byl obrovsky a vybaveny, mel 5 koupelen, posilovnu, dum zvlast pro hosty, 4 garaze, velky bazen a rozlehlou zahradu. Prace byla slusne placena a vyhovovala mi. Mohl jsem prichazet, kdy jsem potreboval a ja si tak plnil volne dny mezi vetsimi ksefty. Pracoval jsem v dome s prestavkami 2 roky.

Pani se venovala vychove deti a castecne se starala o chod domacnosti. Pan delal do penez a vetsinu casu travil doma na telefonu. Jak mi pani pozdeji rekla, oba pochazeli z beznych pomeru, vypracovali se od nuly.  Postupem casu jsme se stali prateli, oni meli jistotu ze kvalitne udelam co potrebovali, ja dostaval pravidelne zaplaceno. Pan s oblibou sledoval zapasy anglicke fotbalove ligy, obcas me pozval at se divam s nim. Smal se, ze jsem jediny fanousek kopane na svete, ktery za sledovani dostava zaplaceno. Nikdy jsem si to moc neuzil, nejak jsem se necitil.  V dome byl porad frmol,  pravidelne prichazeli uklizecky, udrzbari, zahradnici, udrzba bazenu, maliri atd., na dome bylo porad co delat. Nejzajimavejsi figurkou byl David, pochazel ze Skotska a zivil se malirinou. Pani domaci ty jeho flekate malby na stenach videla u kamaradky, bylo to "hot" a tak to musela mit taky. A tak se malovalo, chlap to byl strasne dulezity. Vzpominam si, jak se urazil, kdyz jsem ho poprve potkal a optal se jej, jestli on je TEN malir.  Rozcilil se, ze on neni zadny zasrany malir, ze on je umelec. Umelec to fakt byl, vytahnout z nekoho $70 na hod. za malovani je umeni.  Domacimu to bylo jasne, rikal, ze by tomu podvodnikovi dal max. $7, ale mel svou pani rad a chtel mit klid. David maloval pomalu, vedel proc. Pan domaci na nej mel pifku, vedel, ze ho okrada a sel po nem. Snazil se najit tu sebemensi chybu a pokazde, kdyz nejakou nasel, daval mu to s chuti sezrat.  Kdyz byl David s kseftem skoro hotovy a videl ze brzy prijde o pravidelny prijem, zpomalil na rychlosti tak vyrazne, ze pan domaci bez ohledu na lasku ke sve zene rekl Davidovi od plic, co si o jeho patlani mysli. Umelec se strasne urazil a pak uz jsem ho nevidel.  Dalsim byl udrzbar bazenu Jim z Korei (asiate si v americe bezne davaji mistni jmena), toho meli vsichni radi. Mel uzasny dar byt vesely, smal se porad a vsemu.  Jednou se me ptal, jestli sem ve zpravach slysel o velkem zemetreseni, ktere brzy Kalifornii postihne a strasne se tomu rehnil. Rikal, ze to bude bezva, ze vsechny bazeny popraskaji a bude spousta prace a ze se nemam bat, ze taky spadne spousta baraku a ja budu mit taky prace dost....

Po dvou letech mi pani zavolala, ze se stehuji do Irska. Panovi ruplo v kouli a chtel zacit ucit ekonomiku na univerzite v Dublinu. Pani nadsena nebyla, ale mela manzela rada.  Pan domaci pro vsechny, ktere zamestnaval usporadal party na rozloucenou. Nechal na zahrade postavit sapito a objednal kuchare z drahe mexicke restaurace. Kuchari grilovalil, cisnici nalevali, byla i kapela. Na konci pan pronesl rec, vsem nam dekoval, ze na nas nikdy nezapomene, ze jsme pracovali dobre a byl dojat. Dojati jsme byli vsichni, zahradnik mel mokre oci. Byl uz to starsi chlap puvodem z Mexika, delal tam nekolik let, domaci zivil jeho pocetnou rodinu. Pan se vzdycky ke vsem choval ferove a tak nam bylo smutno. 

A tak me napadlo, jak by asi koukal cesky komunista, kdyby videl placici slouhy a pohunky loucici se s burzoaznim kapitalistickym vydriduchem.  A jak by to asi vypadalo, kdyby to bylo v r. 48. Komuniste by pana povesili, nebo zavreli. Vybaveni by rozkradli. Z domu by udelali JZD a ten by jim zacas spadnul na hlavu a toho malire Davida by v tom JZD mozna udelali reditelem.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Triska | sobota 10.1.2009 22:55 | karma článku: 23,84 | přečteno: 1014x
  • Další články autora

Michal Triska

Přátelé, děkuji Vám

Po hladkém průjezdu amerického konvoje Pobaltím a Polskem přišla na řadu Česká republika. Prokremelská propaganda zdatně podporovaná místními bolševiky a pátou kolonou vytvořila iluzi, že se snad budou muset američané českými hájí a lukami prostřílet. Že se matky pluku budou vrhat vlastními těly pod kola obrněných vozů a za každým kandelábrem se bude schovávat Vyvadil s molotovým koktejlem.

30.3.2015 v 2:15 | Karma: 25,67 | Přečteno: 697x | Diskuse| Ostatní

Michal Triska

Že vám není hanba

Pan ministr obrany Martin Stropnický na dnešní tiskové konferenci u příležitosti průjezdu americké armády Českou republikou mimo jiné uvedl: "Jedná se o velice důležitý symbol. Symbol našeho spojenectví, členství v alianci. Otázka sounáležitosti a jednoty s touto obrannou aliancí".

27.3.2015 v 23:30 | Karma: 24,51 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní

Michal Triska

Americká armáda projede ČR na motocyklech

Hejtman Judr. Hašek svou geopolitickou orientaci nezapře - vyslovil obavy, že přesun americké armády způsobí na silnicích zácpy. Přitom před časem vyslovil svou plnou podporu silničním motocyklovým závodům v Brně.

21.3.2015 v 22:42 | Karma: 15,73 | Přečteno: 434x | Diskuse| Ostatní

Michal Triska

Chystal Zeman proruský puč?

26. října 2013 se pokusil prezident Zeman provést v ČSSD vnitrostranický puč. Za zády předsedy Bohuslava Sobotky svolal tajnou schůzku v Lánech, kde pověřil Haška, Tejce, Chovance, Škromacha a Zimolu odstraněním Sobotky z funkce. Puč se Zemanovi nepovedl. Je otázkou, co by se stalo, pokud by Zeman uspěl.

11.3.2015 v 21:32 | Karma: 27,01 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Michal Triska

chystal Zeman proruský puč?

26. října 2013 se pokusil prezident Zeman provést v ČSSD vnitrostranický puč. Za zády předsedy Bohuslava Sobotky svolal tajnou schůzku v Lánech, kde pověřil Haška, Tejce, Chovance, Škromacha a Zimolu odstraněním Sobotky z funkce. Puč se Zemanovi nepovedl. Je otázkou, co by se stalo, pokud by Zeman uspěl.

27.12.2014 v 20:50 | Karma: 0 | Přečteno: 45x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Elektrokolo

11. května 2021  8:39,  aktualizováno  21.5 9:19

Elektrické kolo je jízdní kolo, které pohání elektrická energie. Může se s ním jako s běžným kolem...

Petr Pavel jel do Explosie, navštíví děti v léčebně i podebatuje ve Vysokém Mýtě

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  9:16

Poslední kraj, který v roli prezidenta České republiky Petr Pavel dosud oficiálně nenavštívil, byl...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1968x
zakonzervovany konzervativec

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy