Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chtěli by jste být romem?

Pracuje se mnou kluk z Mexika. Jmenuje se Christian. Rodiče mu odešli do ameriky za lepším, když byl ještě kluk. Vychovával ho jeho strýc. Do škol nechodil, musel pracovat na farmě. Za rodiči utekl  ve třinácti. Od té doby dělá cokoliv, kuchaře, uklízeče, na stavbách atd.. Ríká, že být chudý v Americe je v porovnání s Mexikem slušný životní standard. Před časem se mě zeptal, kde ta čekoslovakia vlastně je? Já jsem jmenoval sousedící státy, u Hungary mě zastavil. „Ungáros ty znám, ti jsou i u nas. Lidé bez vlajky. Bez vlajky“? No nemají stát, vlajku. Nejsou bílí, vypadají jako my, prišli kdysi z Ungarie. Provozuji pojízdné kina, jezdí od města k městu a kradou slepice“. Svět je malý. Jak jsem později zjistil, v Jižní Americe žije několikatisícová komunita romů.

Většina čechů nemá o romech valné mínění. Každý zná nějakého slušného roma, většinu ale považují za nefachčenky, zneuživající socialní dávky a dělající bordel. Zajímá někoho z čechů, jak se těm slušným romům žije v česku? Jak se cítí malý rom ve škole mezi bílými, jak těžké je i pro slušného roma najít práci, jak “ve vlastní zemi“ se cítí rom, který ve zprávách vidí stovky příslušníků dělnické strany útočící na romy? Kdysi jsem byl v zahraničí vyhozen z obchodu protože jsem byl čech, potencionální zloděj. Pocit hořkosti ve mě zůstal dodnes, jak se s tím asi žije těm slušným romům každý den?  Myslím si, že stát by měl romům pomoci, určitě těm, kteří o to stojí. Romský kluk z Chánova pokud chce uspět musí v životě překonat více překážek než ten bílý odkudkoliv. Rasismus bílé většiny, negativni vliv z romského prostředí, pěstovaná nedůvěra k většině předurčuje i toho sebevíce nadaného roma jít ve šlépějích předků. 

Zároven s pomocí musí stát začít pro všechny tvrdě vyžadovat rovnost před zakonem a jeho přísné dodržování. V případě potřeby zákony nastavit tak, aby na soužití romů a většiny  nepřinášelo problémy. V roce 1994 se stal primátorem města New York Rudy Giuliani. Vyhlásil nulovou toleranci vůči i těm nejmenším trestným činům a přečinům. Během jeho úřadování kriminalita klesla o 60%, výynamně klesl počet lidí závislých na sociálních dávkách. N.Y.  se stal jedním z nejbezpečnějších velkých měst. Nulová tolerance platí i ve zbytku spojených států.Pokusím se srovnat jak to chodi v CR a USA. V reportáži z Janovského sídliště si obyvatelé stěžovali na celonoční mejdany. V městě, ve kterém bydlím platí noční klid, pokud jej poruším,  poprvé napomenutí, pokuta, pak je soud. Zažil jsem jednou, víckrát to neudělám o problémy nestojím.V reportáži rom oslovoval majora policie nepublikovatelným výrazem, pokud bych já oslovil policistu podobným výrazem, jsem zatčen a jdu před soud. V reportáži romové v přítomností policistů vyhrožovali bílé dívce, že ji prodají jako šlapku, sprostě ji uráželi, pravděpodobně bych skončil ve vězení. Policisté koukali jinde a měli strach. Pokud se policisté romů bojí, jak bezpečně se cítí lidé, kteří musí s nepřízpůsobivými žít? Nejsou důležité hesla a nanovo natřené auta, policisté musí začít nekompromisně vyžadovat dodržování zákonů a pokud zákony chybí, legislativa je musí vyrobit. Proč nejsou vypláceny sociální dávky vypláceny formou kuponů vázaných pouze na nákup potravin?  Sociální dávka je pomoc v nouzi, pokud chce někdo alkohol, tabák nebo gamblovat, musí si na to vydělat.  U nás to tak funguje a nikomu to nepřipadá diskriminující.

V oblasti,ve které bydlím žijí lidé všech národností, náboženství a kultur. A přicházeji noví ze zcela jinými životními standardy a návyky. Všichni ale musí a dodržují ty americké,  protože nedodržovat zákony tady se nevyplácí. Samozřejmě existují oblasti, ve kterých se soustředuji lidé, kterým jiná forma životního stylu vyhovuje, ti ale žijí separovaně a většinu neobtěžují.

Jsem pro to, aby stát pomohl těm, kteří o to stojí. Pokud bude více úspěšných romů, určitě ubude těch zoufalých v Chánově, Janově, Přívoze aj.. Jsem pro to, aby stát nekompromisně začal zasahovat proti těm, které nedodržují základní pravidla lidského chování a zákony země.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Triska | neděle 4.1.2009 17:38 | karma článku: 43,76 | přečteno: 7649x
  • Další články autora

Michal Triska

Přátelé, děkuji Vám

Po hladkém průjezdu amerického konvoje Pobaltím a Polskem přišla na řadu Česká republika. Prokremelská propaganda zdatně podporovaná místními bolševiky a pátou kolonou vytvořila iluzi, že se snad budou muset američané českými hájí a lukami prostřílet. Že se matky pluku budou vrhat vlastními těly pod kola obrněných vozů a za každým kandelábrem se bude schovávat Vyvadil s molotovým koktejlem.

30.3.2015 v 2:15 | Karma: 25,67 | Přečteno: 697x | Diskuse| Ostatní

Michal Triska

Že vám není hanba

Pan ministr obrany Martin Stropnický na dnešní tiskové konferenci u příležitosti průjezdu americké armády Českou republikou mimo jiné uvedl: "Jedná se o velice důležitý symbol. Symbol našeho spojenectví, členství v alianci. Otázka sounáležitosti a jednoty s touto obrannou aliancí".

27.3.2015 v 23:30 | Karma: 24,51 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní

Michal Triska

Americká armáda projede ČR na motocyklech

Hejtman Judr. Hašek svou geopolitickou orientaci nezapře - vyslovil obavy, že přesun americké armády způsobí na silnicích zácpy. Přitom před časem vyslovil svou plnou podporu silničním motocyklovým závodům v Brně.

21.3.2015 v 22:42 | Karma: 15,73 | Přečteno: 434x | Diskuse| Ostatní

Michal Triska

Chystal Zeman proruský puč?

26. října 2013 se pokusil prezident Zeman provést v ČSSD vnitrostranický puč. Za zády předsedy Bohuslava Sobotky svolal tajnou schůzku v Lánech, kde pověřil Haška, Tejce, Chovance, Škromacha a Zimolu odstraněním Sobotky z funkce. Puč se Zemanovi nepovedl. Je otázkou, co by se stalo, pokud by Zeman uspěl.

11.3.2015 v 21:32 | Karma: 27,01 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Michal Triska

chystal Zeman proruský puč?

26. října 2013 se pokusil prezident Zeman provést v ČSSD vnitrostranický puč. Za zády předsedy Bohuslava Sobotky svolal tajnou schůzku v Lánech, kde pověřil Haška, Tejce, Chovance, Škromacha a Zimolu odstraněním Sobotky z funkce. Puč se Zemanovi nepovedl. Je otázkou, co by se stalo, pokud by Zeman uspěl.

27.12.2014 v 20:50 | Karma: 0 | Přečteno: 45x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Prezident Pavel navštíví Explosii, děti v léčebně i podebatuje ve Vysokém Mýtě

21. května 2024  7:30

Poslední kraj, který v roli prezidenta České republiky Petr Pavel ještě oficiálně nenavštívil, je...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

Neapolí otřáslo zemětřesení. Bylo nejsilnější za posledních 40 let

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalského města Neapol v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1968x
zakonzervovany konzervativec

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy