Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

chtĕli byste být romem II.

Vzhedem k diskuzi, ktery muj prispevek vyvolal si dovolim pokracovani.       

 Prevzal jsem tento clanek z webovych stranek mesta Cesky Krumlov

Český Krumlov je v rámci České Republiky (i dřívějšího Československa) považován za město s nejpozitivnějšími výsledky v soužití Romů s ostatním obyvatelstvem, kde romská komunita žije již více než dvacet let bez jakýchkoli vnitřních i vnějších konfliktů, v dobrém sociálně - společenském postavení, jehož důsledkem je zde navíc i nejvyšší procento smíšených romsko - českých manželství. Přitom se ale naprostá většina Romů hlásí k romské etnicitě (romipen, gypsyhood) a příslušnost k ní nepovažuje za zahanbující, což je dobré a správné. Český Krumlov se stal tedy jedním z příkladů té skutečnosti, že pozitivní vzájemné soužití většinového a menšinového - romského obyvatelstva možné skutečně je. Romové představují již po třicet let nejpočetnější minoritu v rámci všech národnostních a etnických skupin, žijících na Českokrumlovsku i v samotném městě Českém Krumlově, hned po majoritní české národnosti.

Jak je zrejme z clanku, romove jsou schopni zit ve shode s bilou vetsinou, vzdelavat se, pracovat a zit dustojne.  Temer tretinu sveho zivota ziji v USA, pokusim se porovnat, jak se s problemem mensin vyrovnava CR a USA.  Americane bojuji s rasismem desitky let, s castecnymi uspechy. Predevsim afroamerickou komunitu stale trapi problemy podobne romske  - vysoka kriminalita a nezamestnanost.  I pres znacne problemy maji afroamericane znacnou vyhodu pred romy. Zatimco americane povazuji otazku mensiny za problem cele spolecnosti a aktivne jej resi, pro cechy je "romska otazka" problemem romu samotnych.  Americane pozaduji afroamericany za cast spolecnosti, ktera potrebuje pomoct,  pro vetsinu bilych cechu jsou romove privandrovalci, bez kterych by bylo lepe. Bezny american nevnima afroamericana jako prislusnika problemove mensiny, ale jako cloveka.  Pokud kdokoliv zastava jiny nazor, nechava si jej pro sebe, verejna prezentace rasismu je znamkou socialni zaostalosti.  Zpusob, jakym se bezne o romech vyjadruji cesi je v americke spolecnosti naprosto neprijatelne. Pokud by kdokoliv prezentoval verejne nazory, ktere se objevili pod mym prvnim clankem, byl by oznacen za extremniho rasistu. Vseobecna akceptace latentniho rasismu a to i mezi vzdelanou casti verejnosti je podle mene jednou z nejvetsich prekazek ke zlepseni vztahu mezi romy a bilymi.   Americane svoji protirasistickou politikou, zakony a programy o pozitivni diskriminaci mensinam pomahaji a zaroven uspesne bojuji proti rasismu ve spolecnosti. Dnes je velka cast afroamericanu pravoplatnymi cleny, zastavaji vyznamne funkce. Afroamerican zijici v podobnych podminkach neprizpusobivych romu v CR ma daleko vetsi sanci se zaclenit do "normalni" spolecnosti, nez rom v CR.

Vztah cechu a romu bych nazval chronickym napetim, bohuzel nelecenym. Udalosti v Janove byli logickym vyustenim neschopnosti a neochoty statu, resp. politiku problem resit.  Pomoct znamena financni protredky pro romy a na to prumerny cesky volic neslysi.  Od CSSD, jejiz politika je zalozena na pruzkumech verejneho mineni tezko ocekavat cokoliv snizujici volebni preference, resp. pristup k moci. Pro pravici by to znamenalo dalsi volebni propad. Je ale mozne, ze se casem vynori politik/politicka strana, ktera nabidne "jednoduchy a ucinny recept", na ktery frustrovana vetsina uslysi.  Rostouci popularita DS je toho dukazem.  Pritom primarnim zajmem cele ceske spolecnosti by melo byt zlepseni vzajemnych vztahu a zacleneni mensiny.   Romska populace roste a je logicke, ze stat potrebuje romskou populaci aktivne prispivajici na chod statu a ne ghetta plna neprizpusobivych obcanu prezivajicich na socialnich davkach.  Romove nejsou zjevne schopni sami sobe pomoci, vzhledem k jejich postaveni, nizke urovni vzdelanosti, vlivu tradic, rasismu vetsiny je to pro ne obtizne.  A cesi jsou jedini, kteri pomoct muzou. Policie zasah v Janove zvladla, zvladne ho priste az DS pribude priznivcu? Bude spolecnost vubec schopna vztahy mezi bilymi a romskymi cechy napravit az nekdo zbran skutecne pouzije?

Neverim, ze se nekdy podari vsechny romy presvedcit, ze nas zpusob zivota je ten spravny. Rozhodne by se ale o to stat, resp. spolecnost mela neustale pokouset. Romska popoulace v Ceskem Krumlove je dukazem, ze romove mohou byt  spolecnosti prospesni. V zadnem pripade nejsem pro plosne zvyhodnovani romu.  Jsem pro selektivni pomoc statu predevsim v oblasti vzdelani a zamestnanosti.

Na napeti mezi romy a bilou vetsinou ma podle mne negativni vliv nedostatecna prace policie.  Nechapu, proc stat nedokaze obcanum zajistit tak trivialni zalezitost, jakou je napr. dodrzovani nocniho klidu. Nerad pouzivam populismus, ale pokud ma MV financni prostredky na nakup novych vozu se stribrnou metalizou, melo by mit prostredky treba na zesileni policejnich hlidek v Janove.  K eskalaci nemuselo dojit, pokud by policie dokazala zajistit dodrzovani zakonu. Pokud jsou obcane denne obtezovani lidmi nedodrzujici zakony, pachajici prestupky a zijici jako predci nasich predku,  nedivim se ze extremiste  ziskavaji podporu verejnosti a vzrusta frustace.

Ziji ve meste kde 40% obyvatel je narozenych mimo uzemi spojenych statu, je zde velka komunita indu, pakistancu, arabu, zidu aj. Doma valci, tady musi drzet"hubu a krok". Nerozumim, proc to nelze v CR. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Triska | pondělí 12.1.2009 7:20 | karma článku: 14,78 | přečteno: 1407x
  • Další články autora

Michal Triska

Přátelé, děkuji Vám

Po hladkém průjezdu amerického konvoje Pobaltím a Polskem přišla na řadu Česká republika. Prokremelská propaganda zdatně podporovaná místními bolševiky a pátou kolonou vytvořila iluzi, že se snad budou muset američané českými hájí a lukami prostřílet. Že se matky pluku budou vrhat vlastními těly pod kola obrněných vozů a za každým kandelábrem se bude schovávat Vyvadil s molotovým koktejlem.

30.3.2015 v 2:15 | Karma: 25,67 | Přečteno: 697x | Diskuse| Ostatní

Michal Triska

Že vám není hanba

Pan ministr obrany Martin Stropnický na dnešní tiskové konferenci u příležitosti průjezdu americké armády Českou republikou mimo jiné uvedl: "Jedná se o velice důležitý symbol. Symbol našeho spojenectví, členství v alianci. Otázka sounáležitosti a jednoty s touto obrannou aliancí".

27.3.2015 v 23:30 | Karma: 24,51 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní

Michal Triska

Americká armáda projede ČR na motocyklech

Hejtman Judr. Hašek svou geopolitickou orientaci nezapře - vyslovil obavy, že přesun americké armády způsobí na silnicích zácpy. Přitom před časem vyslovil svou plnou podporu silničním motocyklovým závodům v Brně.

21.3.2015 v 22:42 | Karma: 15,73 | Přečteno: 434x | Diskuse| Ostatní

Michal Triska

Chystal Zeman proruský puč?

26. října 2013 se pokusil prezident Zeman provést v ČSSD vnitrostranický puč. Za zády předsedy Bohuslava Sobotky svolal tajnou schůzku v Lánech, kde pověřil Haška, Tejce, Chovance, Škromacha a Zimolu odstraněním Sobotky z funkce. Puč se Zemanovi nepovedl. Je otázkou, co by se stalo, pokud by Zeman uspěl.

11.3.2015 v 21:32 | Karma: 27,01 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Michal Triska

chystal Zeman proruský puč?

26. října 2013 se pokusil prezident Zeman provést v ČSSD vnitrostranický puč. Za zády předsedy Bohuslava Sobotky svolal tajnou schůzku v Lánech, kde pověřil Haška, Tejce, Chovance, Škromacha a Zimolu odstraněním Sobotky z funkce. Puč se Zemanovi nepovedl. Je otázkou, co by se stalo, pokud by Zeman uspěl.

27.12.2014 v 20:50 | Karma: 0 | Přečteno: 45x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  15:10

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Aktivisté si spletli lodě. Ta s municí pro Česko nakonec ve Španělsku nezakotví

17. května 2024  15:04

Protesty aktivistů a levicových stran proti vylodění lodi Borkum ve španělské Cartageně jsou zřejmě...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33,  aktualizováno  14:57

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

Piráti vytáhli plán proti dezinformacím. Putin má zájem ovlivnit volby, tvrdí

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  14:48

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1968x
zakonzervovany konzervativec

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy