Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ZMĚNA STYLU POLITIKY JE NEVYHNUTELNÁ

           To co se v současné době děje v našem státě, je jen důsledek naprosté degradace politiky. Pletichaření, kupování si loajality výměnou za peníze či posty, povýšení stranických a osobních zájmů nad zájem obecný se stalo běžnou normou politických stran napříč sněmovnou.

         Je komické, když souzený Bárta hřímá o protizákonnosti. Když Sobotka, přistižený při „žonglování“ s náhradami, káže o morálce a slušnosti. Když Dolejš, natočený reportéry při snaze přijmout „odměnu“ za podpoření zákona, mluví o poctivosti. Když Nečas (a s ním i jiní politici) hájí přidělování „trafik“ ve státních podnicích jako běžnou politickou praxi.

         To vše je jen dokladem o naprosté odtrženosti politiků od obyčejných lidí. Od lidí, jejichž jménem se všichni zaklínají a za jejichž „vůli“ se tak často schovávají. To co se v posledních dnech děje na naší politické scéně je jen výsledkem amorálnosti některých politiků a zvrácenosti systému.

         Teď to „odnesla“ ODS. Strana, která zřejmě už překročila i tu nejzazší hranici. Otázkou je, která partaj bude další. Jen doufám, že policie a státní zastupitelství, které konečně mohou svobodně pracovat, nedostanou po volbách od nové vládnoucí elity znovu náhubek. Protože jako občan si přeju, aby se pod stejný tlak zákona dostaly strany všechny. Teprve pak totiž všichni politici pochopí, že nejsou nedotknutelní a nad zákonem. Až budou mít strach se nezákonně chovat. Pak teprve se snad politika změní.

         ODS má dnes paradoxně náskok. Padla až na samé dno a teď už může jen stoupat. Tedy, pokud se nerozhodne v tom bahně zůstat. Škoda jen, že pražské špičky nenaslouchaly svým organizacím včas. Třeba sokolovská oblast, navrhovala předčasné volby již zhruba před rokem a půl a nebyla sama. Vysloužila si pokárání a nálepku potížisty. Kdyby tenkrát nepřevážil mocenský zájem nad zdravým rozumem, nestalo by se zřejmě to, co se stalo. Volební preference nebyly tenkrát zdaleka tak mizivé, jako budou teď a strana se mohla vnitřně očistit od kmotrů, prospěchářů a parazitů. Mohla změnit svůj styl. Vrátit se ke svým kořenům a nabídnou pravicovému voliči to, co chce. Moderní konzervativní stranu, která v prvé řadě prosazuje pravicový program. Která se nenechává zatáhnout do podivných obchodů s mocí, prospěchem a politikařením. To je totiž to, co ji teď dostihlo.

         Budoucnost ODS má vlastně pouze dvě varianty. Buďto se zbaví všeho, co jí poškozuje, nebo se stane minulostí. Musí nabídnout nové tváře. Tváře nespjaté s žádným ze skandálů, s lobbisty, kmotry, podivnými podnikateli a zmanipulovanými zakázkami, nebo ji čeká postupný a potupný zánik. Kde takové lidi vzít? Stačí se dívat v členské základně. Nesnažit se vybírat podle toho kdo koho zná, jak je kdo využitelný, či jak se kdo dá ovládat. Vybírat je třeba na základě přízně obyvatel a výsledků práce. Je spousta velmi schopných starostů, poctivých podnikatelů a slušných lidí, kteří výsledky mají. Ti se ale do současného politického bahna zatáhnout nedají, protože je jim přednější sebeúcta než bezpracné vyjídání státního rozpočtu.

         K tomu je ale potřeba zásadní změna politiky. Změna zásadní, ale potřebná. Politik totiž musí získat zpět pokoru, empatii, schopnost naslouchat a vědomí, že slouží svým voličům. Pak nebude politik nadávka, ale slušné povolání.

         Možná jsem idealistou, ale myslím si, že takto to cítí většina obyvatel v tomto státě. ODS dostala bolestivou výzvu ke změně. Je jen na ní, jak s ní naloží a zda chce být první stranou, která přerodem projde. Nejbližší dny ukážou, jakou cestu si vybrala. Zatím mám ale pocit, že to znovu nikdo nepochopil. Napadáním a obviňováním vyšetřujících orgánů. Tvrdošíjné hájení pochybných činů a kontroverzních osob. Snaha o pouhé „škatulata hejbejte se“. Navrhování diskutabilních jmen do vrcholných funkcí (Kuba premiér). To je pro mě signálem, že se změny nechystají. Snad opravdu musí ODS zapadnout do bahna nevolitelnosti, aby příslušní lidé pochopili, že to o co se teď snaží, není to, co očekává pravicový volič. Škoda. Nezbývá než věřit ve zdravý rozum. Třeba se do naší politiky jednou vrátí a snad se toho dožiju.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Volný | pondělí 17.6.2013 16:39 | karma článku: 14,77 | přečteno: 708x
  • Další články autora

Martin Volný

Asi tolik k tomu, co se děje

Když vidím a sleduji to, co se teď děje, jsem smutný. Neumím zásadně pomoci. Umím jen poslat peníze a potraviny. Taky se asi potřebuju i vypovídat a sdělit své pocity. Tímto to dělám. Myslím si, že to ale nejsou jen mé pocity.

7.3.2022 v 16:03 | Karma: 12,74 | Přečteno: 298x | Diskuse| Politika

Martin Volný

Jsou komunální volby stranické?

Tato otázka je věčná, jako volby samy. Není na ní jednoznačná odpověď a jsou na ni různé názory.

9.10.2014 v 16:44 | Karma: 6,90 | Přečteno: 128x | Diskuse| Ostatní

Martin Volný

Nadační fond Hrajeme o život zahajuje činnost!

Před několika měsíci jsem na blogu kritizoval neschopnost zdravotních pojišťoven uhradit protonovou léčbu kamaráda a divadelníka Františka Zborníka. Jeden z diskutujících mě "setřel", že prý co jsem pro to udělal já sám. Nemělo cenu diskutovat a tak jsou zde činy. Spolu s uzdraveným Františkem jsme připravili projekt nadačního fondu. Můžu s radostí, zde na tomto místě, prohlásit, že Nadační fond Hrajeme o život zahájí svou činnost v sobotu 27. září 2014 v 1900 před večerním představení letošní přehlídky Sokolovská čurda.

9.9.2014 v 14:02 | Karma: 8,50 | Přečteno: 278x | Diskuse| Ostatní

Martin Volný

To je teda síla!

Zcela náhodou jsem dneska našel v novinách tento článek. Je důkazem, že naši politici na krajské úrovni nás stoji taky pěkný kačky. Je to až zrůdně nemorální a jeden tomu ani nechce věřit. No, posuďte sami: http://sokolovsky.denik.cz/z-regionu/nasi-drazi-krajsti-politici-20140116-6apk.html nebo níže je článek též.

16.1.2014 v 16:02 | Karma: 31,74 | Přečteno: 1436x | Diskuse| Ostatní

Martin Volný

Otevřený dopis

Dobrý den, vážený pane premiére, členové vlády, poslanci, senátoři a řediteli VZP. Dovoluji si Vám napsat ke konci roku, popřát Vám krásné svátky a požádat Vás o vysvětlení něčeho, čemu nerozumím. Prosím, vysvětlete mi, jako malému dítěti, proč je u nás nedostupná nejmodernější zdravotní péče? Proč nelze léčit nemocné, obyčejné lidi v Protonovém centru ze zdravotního pojištění, které si všichni platíme? K otázce mě vede případ nejen mého, a mnoha dalších, velkého kamaráda, Františka Zborníka. Ten má diagnostikován zhoubný neoperovatelný nádor, který lze léčit pouze výše uvedenou metodou. Tu však VZP nechce, nebo možná neumí, proplatit. PTÁM SE PROČ? Jak je to možné, že nelze někomu, kdo si celý život zdravotní péči platí, moderní léčbu zajistit?

23.12.2013 v 9:32 | Karma: 43,78 | Přečteno: 6088x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Americký voják dezertoval za láskou do Ruska, po pár týdnech skončil ve vazbě

9. května 2024  21:09

Soud v ruském Vladivostoku poslal v úterý do vazby amerického vojáka, který čelí obvinění z...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  20:25

Marek Ženíšek má být podle TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválilo to širší...

Čína je pilířem nového světového řádu, řekl Orbán a kývl na její mírový plán

9. května 2024  20:05

Čína je jedním z pilířů nového světového řádu a Maďarsko podporuje její mírový plán pro Ukrajinu,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1452x
jsem občan tohoto státu co si připadá jak Alenka v říši divů.

Seznam rubrik