Pragmatická volba presidenta

Když jsem v druhém kole vybíral svého kandidáta na presidenta, váhal jsem, zda vůbec jít volit. Rozhodl jsem se vcelku rychle podle jednoduchého pravidla..

V prvním kole volby presidenta jsem volil jiného - neúspěšného kandidáta a tak jsem z výsledků voleb úplně nadšený nebyl. Dva bývalí komunisté, tomu říkám pravý výběr, co jsme to my Češi za národ, když se neobejdeme i 34 let po revoluci bez bývalých komunistů? Přece jenom – do 23-let jsem žil v totalitě a oba vítězní kandidáti jsou pro mě vlastně morálně rovnocenní – oba se svezli s režimem, čerpali ve straně výhody, které pak využili ke kariéře a ta by se bez pomoci strany po revoluci u obou  neodpíchla k tak zářivým úspěchům. A ke generálově tíži se navíc musí přičíst, že jsem byl dva roky na vojně a neoblíbených důstojníků z povolání, jak my záklaďáci říkali lampasáků nebo gum, jsem si užil dost a dost. Pavlovu reflexi a uznání chyb mládí z doby komunistického režimu jsem také nebral nijak vážně, i mě nemálo vojáků z povolání přemlouvalo, abych podepsal a zůstal na vojně, výhodám režimu se přece dalo odolat.

Nejprve jsem tedy přemýšlel, že vůbec nepůjdu volit. Pak jsem si uvědomil, že jsem v jádru zodpovědný člověk a vždy v minulosti jsem své volební právo volit využil. Dlouho jsem tedy přemýšlel, zvažoval pro a proti, až jsem se nakonec  rozhodl jít k volbám. Takže k volbám nakonec půjdu a koho z těchto bývalých komunistů v druhém kole voleb vybrat?

Vybíral jsem podle jednoduchého pravidla – snažil jsem si představit oba kandidáty v roli presidenta. U bývalého generála mi ta představa nedělala velký problém, - jeho aristokratická tvář s výraznou bradkou, klidné a srozumitelné vyjadřování, reprezentativní postava hodící se do masarykovské a havlovské prezidentské linie . Horší již byla situace u slovenského populisty, toho jsem si ani při nejlepší vůli v roli prezidenta představit nemohl, jeho urputně sevřená tvář připomínající opičku makaka, jednoduché často až nesrozumitelné věty, agresivní výrazně negativní volební kampaň plná lží , žádná reflexe pouze samolibost, takový člověk se prostě nehodí k reprezentativní úloze prezidenta. A osobu, která svými neomalenými a ž přisprostlými výroky dělala ostudu, už jsme tady měli, chce to změnu.. A tak to u mě nakonec vyhrál generál. Když už tedy komunistu, tak aspoň slušného, ať tedy čest a řád zvítězí nad lží  a nenávistí!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Vlasák | středa 25.1.2023 18:50 | karma článku: 13,83 | přečteno: 312x