Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dívčí válka

Podle názoru ředitele Občanského institutu Romana Jocha kvóty pro ženy porušují lidskou svobodu, zaznělo hned na začátku v diskuzi o kvótách moderovaném Danielou Drtinovou (DV TV). Argumentuje, že ve svobodné společnosti si lidé mohou do stran či hnutí sami zvolit koho svobodně chtějí. Pokud si to volič žádá, může být na kandidátce klidně i 100% žen. Proč by nám ale měl někdo předem diktovat, jaké zastoupení mužů a žen v politice má ve výsledku být? Jak mohou být volby svobodné, když má být předem zaručen “žádoucí” výsledek?

Úvodní názor Romana Jocha zazněl dostatečně jasně, bohužel stejně jasné odpovědi jsme od druhé strany diskuze, Marcely Adamusové z Fóra 50%, nedočkali. Paní Adamusová z neziskové organizace Fórum 50% vystupuje, na rozdíl od Jocha, na podporu zavedení kvót pro ženy v politice. Název neziskové organizace Fórum 50% odkazuje na ženskou půlku společnosti a může tak podsouvat dojem, jako by organizace byla mluvčím všech žen, ačkoli takový mandát doopravdy nemá.
Pokud paní Adamusová tvrdí, že je naše společnost mužská a pro muže, pomíjí skutečnost, že muž a žena se jako rozdílní tvorové realizují sobě vlastním způsobem. A zároveň podceňuje fakt, že například děti rodí a primárně vychovávají ženy a tím i zásadně formují budoucí generace. Ostatně o tom, jak ona domnělá mužská nadvláda často vypadá, jsme se mohli zcela nedávno přesvědčit v případě expremiéra Petra Nečase. Jak se ukázalo, bez ohledu na kvóty, ústavu či přání voličů, řídila premiéra i tuto zemi blonďatá amazonka s dominantními sklony.
Argumenty paní Adamusové, kterými dokládá nerovné příležitosti žen v politice jsou někdy oprávněné, někdy jí zase uniká fakt, že nejde pouze o specificky ženské problémy. Například politické funkce okupují strany, které brání ve vstupu do politiky komukoli, kdo není členem bratrstva černé pracky, nikoli jen ženám. Není třeba hned za vším hledat démona patriarchátu.
Koneckonců ve společnosti najdeme více příkladů nerovnosti, například sociální. Z jakého důvodu bychom měli takto pomáhat jedné diskriminované skupině a jiným zase ne? Takové chování by bylo diskriminační vůči těm, kterým se nedostalo stejné pozornosti.
Ženy, které se již prosadily pak prodělají hned dvakrát. Jednak se jiné ženy dostanou díky kvótám na stejné pozice bez práce a zároveň na ty schopnější dopadne stín podezření: “Ta se tam stejně dostala nejspíš jen díky kvótám!”
Marcela Adamusová by ráda “prolomila bariéry”, které prý brání ženám v přístupu do politiky. Jaké bariéry chce ale prolamovat, když tu žádné legální bariéry nejsou, jak trefně vystihl podstatu problému Roman Joch? Ženy i muži si jsou před zákonem rovni. Pokud tady nějaké bariéry jsou, jsou to bariéry zvykové, ale ty přeci z principu nelze prolamovat právní normou! Pouze právní bariéry lze prolamovat právní normou, zvykové bariéry nelze prolomit jinak než tím, že staré zvyky společnost postupně nahradí zvyky novými. K tomu mohou napomáhat osvětou organizace jako Fórum 50%, problém je, že je to práce dlohodobá a nevděčná. Prosazovat své názory na úkor občanských svobod se v takové situaci jeví jako sice lákavá, ale nebezpečná zkratka.

Autor: Martin Vaněk | úterý 5.8.2014 8:00 | karma článku: 16,14 | přečteno: 552x
  • Další články autora

Martin Vaněk

Tomáši Halíkovi jen schází smysl pro humor

Nemohu se zbavit dojmu, že celá epizoda kolem kritiky Charlie Hebdo Tomášem Halíkem není ničím jiným, než bouří ve sklenici vody, v níž nejde o žádné velké ideje, ale pouze o fakt, že Tomáš Halík jednoduše nerozumí tomu, co to je humor.

29.1.2015 v 10:05 | Karma: 14,22 | Přečteno: 707x | Diskuse| Společnost

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Boží bojovníci proti islamistům

Jako kajícný důkaz opravdovosti svého obrácení na víru havlismu, přislíbil Bohuslav Sobotka americkému Kongresu aktivní účast Česka v boji proti terorismu na Blízkém východě.

18.12.2014 v 8:00 | Karma: 22,70 | Přečteno: 880x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Pražská kavárna na kolenou

Miloš Zeman dostál své pověsti geniálního stratéga a zákulisními machinacemi dosáhl toho, že se káva dostala na seznam zakázaných látek. Pražské kávarně tím zasadil nečekaný úder.

15.12.2014 v 9:06 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Úniky na Lince důvěry

Z českých policejních složek, známých svou informační inkontinencí, unikly další zneklidňující podrobnosti ohledně prezidentova návratu z Číny.

11.12.2014 v 9:00 | Karma: 7,77 | Přečteno: 428x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Další případ diskriminace

Českou zdravotní školou, neblaze proslulou diskriminací dvou muslimských dívek, otřásá další skandál. Tentokrát je stěžovatelem párek lidojedů, kterým bylo hrubě upřeno lidské právo na teplý oběd.

8.12.2014 v 8:00 | Karma: 30,02 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2647x
Skeptik.