Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdrcující vymývání mozků každý rok 11. září

Když zemře člověk nepřirozenou smrtí, je to smutné. Když jich zemře mnoho, je to velmi smutné. Když jich zemřou tisíce velmi rafinovaně připravenou smrtí, je to tragédie. Děje se to ale na celém světě. Denně. A většinou díky našemu apatickému terorismu. Zemřou hlady, žízní, z nedostatku léků. Je pokrytecké a účelové si připomínat smrt mnoha lidí na jednom místě, když je tolik smrti ve světě, která nás nezajímá.

Těžce podvyživené somálské dítě na vázefoto: Reuters

Jestli je nebo není pravda to, co se událo v New Yorku v roce 2001, není podstatné. Podstatné je, že od roku 2001 do současnosti zemřelo velmi málo tisíc lidí díky teroristickým útokům. Z tohoto pohledu je ona přetřásaná Al-Kaida nejneúspěšnějším projektem islámských radikálů, CIA, kohokoli. A přeci kvůli této organizaci bylo rozpoutáno mnoho válek nebo válečných operací, díky nichž zemřelo mnoho lidí. Ne vojáků, ne civilistů, ale lidí. Lidských osob.

A ty samé země a vlády, které mají na svých reklamních programech hlavní bod boje proti terorismu, jen nečinně přihlížejí, jak denně umírají lidé, zejména slabé děti a staří, na hlad, na obyčejné nemoci. I naše země se počítá mezi ty pokrytecky humanistické. Důležité je říct, že naše prostředky mohou udělat takové dobro, aby již nikdo neumřel hlady nebo žízní nebo na obyčejnou nemoc. Ano, my můžeme.

Místo toho je naše svědomí po celý rok zatlačováno do kouta pod strachem ze zcela neúčinného terorismu a jen několikrát do roka je oživeno koncerty, DMSkami, či jinými skutky lásky k druhému člověku. A po zbytek roku ticho po pěšině. Hlavně, že můžeme jet dvakrát do roka na dovolenou, koupit si třetí auto a ostříhat psíka podle poslední módy.

Není to trochu divné a špatné a pokrytecké, farizejské, ohavné a přímo nelidské, že můžeme zastavit hlad, žízeň, smrt na obyčejné nemoci, dětskou práci, prostituci, obchod s otroky a další ohavnosti a smutné události a přesto to není ten nejhlavnější bod v programech všech vlád a institucí? Je to divné, špatné, pokrytecké, farizejské, ohavné a plné zloby. Ano, je. Je to přímo ďábelské.

Útočím na svědomí každého člověka, aby ho měl neustále činné. Aby přes každodenní rozpory, hádky, obtíže a křivdy měl na paměti, že lidský život je jedinečný a je vrchol zla, když se může zachránit a vědomě se na to kašle. Nevím, jak vyburcovat vlády, nevím, jak vyburcovat obyčejné lidi, aby řekli dost. A ani to nemusím vědět. Co vím ale je, že se snažím chránit lidský život, jak jenom mohu. Protože mám svědomí.

Máte svědomí? Máme svědomí? Pokud nemáte nebo ho po většinu roku nevyužíváte, odvádíte daleko zrůdnější práci než celá Al-Kaida. Protože díky Vaší apatii, že nechcete udělat něco pro lidi okolo sebe, ale i pro lidi na jiných kontinentech, umírají lidské osoby, co mají srdce a duši.

 

* Poznámka autora

Jelikož se mi v komentářích přemnožili lidé, kteří absolutně nepochopili smysl tohoto článku, tak připojuji ještě jeden dovětek:

Neříkám, jakým způsobem pomoci a už vůbec netvrdím, že například humanitární pomoc, kterých je mimochodem stále velmi málo i když se tvrdí, že jich je dost, jsou tím nejlepším řešením. Nedávám žádný recept. Tento článek měl pouze vzbudit Vaše svědomí a mozek, aby spolu s Vaším srdcem začal přemýšlet nad tím, co se to tu na Zemi děje za hrůzy. A zde se dostávám k další sortě komentujících pod článkem, kteří svá svědomí úspěšně potlačují zřejmě již řadu let a mají na to své mechanismy jako výmluvy ohledně přelidnění a ještě nějaké povídání o krysách. Co říci o takových lidech? Snad jen "vyhněme se jim obloukem, protože se považují za krysy. A krysy koušou."

Autor: Martin Václav Lorenc | neděle 11.9.2011 17:33 | karma článku: 19,72 | přečteno: 1714x
  • Další články autora

Martin Václav Lorenc

Napravo, nalevo, na východ, na západ aneb hrajeme si na kočku a myš

Ve skutečnosti je tento článek pro Vás nestravitelný. Pokud si hovíte ve svém umělém klídečku, jednou za pár let jdete k volbičkám a zbytek času u píva nadáváte, co jste to provedli, aby se poté kruh znovu uzavřel, tak přeskočte rovnou na zprávy o počasí a ignorujte tenhle článek. Pokud ale máte mozek, může být pro Vás těchto pár dalších odstavců inspirativních.

12.3.2014 v 7:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 365x | Diskuse| Politika

Martin Václav Lorenc

Okrádat mrtvé je hanebnost

Krádeží se rozumí tajné odnětí cizího majetku proti rozumné vůli majetníkově. Tak nás vyučuje katolický katechismus [1].

8.3.2014 v 21:55 | Karma: 8,58 | Přečteno: 879x | Diskuse| Kultura

Martin Václav Lorenc

Literární odkaz Václava Havla aneb Nobelova cena za literaturu!

Téměř grafoman, autor mnoha podružných divadelních her, neúnavný podpisátor a petičník. Co však jeho největší literární dílo - jeho samotný život? Pro ty z Vás, kteří trochu znáte životopis nedávno zesnulého exprezidenta a nebojíte se myslet i trochu kriticky proti proudu jsem připravil malý životopisný rébus Václava Havla, za který by mohl být bez ostychu navržen posmrtně na Nobelovu cenu. Nikoli míru, jak si tak moc přál, nýbrž za literaturu, jelikož je jeho život jednou velikou divadelní hrou.

20.12.2011 v 21:21 | Karma: 13,64 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Kultura

Martin Václav Lorenc

Václav Havel: Bez víry však nelze líbiti se Bohu - zbavme se kultu

Původně jsem neměl vůbec v úmyslu cokoli psát o zesnulém Václavu Havlovi. Nehodí se psát kritiku právě v okamžiku, kdy je jeho rodina zasažena, dovolím si tvrdit, tragédií. Nicméně včerejší okolnosti, kdy byl de facto introizován na všech mediálních scénách Václav Havel jako novodobý svatý Václav, mě přiměly k tomu, abych napsal asi to nejdůležitější, co lze o tomto zemřelém politikovi napsat.

19.12.2011 v 17:18 | Karma: 15,39 | Přečteno: 1847x | Diskuse| Kultura

Martin Václav Lorenc

Vlk v rouše beránčím aneb Halík v rouchu Vlka

Je to jen další informační bublina, která nám otravuje život? Je to jen mediální masáž vlivných osobností? Má pro nás kauza okolo údajného kněze Halíka nějaké hlubší poselství, anebo nás má celá záležitost jen zabavit a odpoutat naši pozornost od jiných důležitějších věcí, které se dotýkají našeho každodenního života? A je vůbec pravda, co nám nabízejí velká média?

12.12.2011 v 12:33 | Karma: 29,59 | Přečteno: 2034x | Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....