Kaddáfí - hořký konec jednoho plukovníka

Muammar Kaddáfí ještě dýchá, jí a pije, chodí a mluví, ale již je mrtvý. Bylo o něm rozhodnuto a jeho naprostý konec je jenom otázkou času - USA a EU mají zájem o ropu a už jasně daly najevo,  čí straně stojí.

Muammar nakupuje

Bělorusko je země, která nemá morální problémy zásobovat Kaddáfího čímkoliv co potřebuje. Vzhledem k tomu, že má jenom málo věrných a spoustu žoldáků a taky spustu peněz, je asi jasné, co si pořídil. Zběhové disponují velkým množstvím obrněné techniky takže protitankové zbraně. Kromě toho - jeho jednotky útočí v noci, takže to asi bylo i hodně beden s noktovizory.

Média kopou hrob

Jedna zpáva za druhou o tom, jak krásně je na osvobozeném území a jak vyhánějí plukovníkovi věrné odevšad. Boj v Tripolisu se chystá už asi týden a přístavy na pobřeží nefungují. Počet měst v rukou vzbouřenců se ustálil a po hrdinné obraně odraážejí zuřivé útoky. Podle toho, co je ale mezi řádky se spíše než o útok většinou jednalo o palebnou přípravu s cílem demoralizovat a oslabit obránce města. A vyhnat z něj všechny, kdo se "nechtějí prát". Žoldáci nejsou zase tak hloupí, aby se chtěli nechat zbytečně zabít. A místní potom až to všechno skončí, zase budou muset s těmi co přežili, zkusit nějak žít. Ale média to vidí jinak ...

Takže tu máme hrdinné obránce a zákeřné útočníky způsobující humanitární katastrofu. A ještě pořád je sklad s Yperitem, který Kaddáfí určitě použije, až mu poteče do bot.

Armády chystají úder

SAS a další speciální jednotky už operují na území Libye. Zorganizovali evakuaci cizinců a teď v poklidu monitorují situaci, shromážděn jednotek, důležité objekty. Až bude veřejnost dostatečně zpracována o masakrech, prováděných armádou a žoldáky, nastoupí fáze "bezletová zóna". Američané ještě něměli šanci vyzkoušet si nové Raptory a Ligthing II v boji. V rámci vymáhání bezletové zóny dojde k prudké eskalaci situace a bude nutno urychleně zasáhnout proti možnosti použití ZHN. A kromě toho je potřeba chránit ropné zařízení, takže kolaps bude muset být rychlý. A Kaddáfí už brzo bude mít namířeno pod zem, nebo do Haagu.

Libye po Kaddáfím

Libiye je spolek kmenů, které mají mezi sebou odvěkou historii vzájemné nenávist a krevní msty. Uvidíme, jestli už si všimli, že e 21. století, anebo se bude opakovat scénař z rozpadu Jugoslávie. Obvzláště když se dá čekat, že americké a evropské společnosti svedou ostrý boj všemi prostředky o lukrativní ropná pole. Možná by Italové měli začít stavět na jižním pobřeží stanová městečka pro uprchlíky ve velkém....

Jak říkají Číňané - vítejte v zajímavých časech

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Tuma | úterý 1.3.2011 14:49 | karma článku: 12,76 | přečteno: 1299x