Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Windows 10 – první dojmy (soukromí)

První díl miniseriálu o prvních zkušenostech s novými Windows 10. Začneme s tím asi nejdůležitějším - soukromím.

Na to, že každá druhá aplikace v našem chytrém telefonu po nás chce přístup k našim údajům (a my jim to vždy ochotně schválíme), jsme si tak nějak zvykli. Že si neumíme zabezpečit náš Facebook a jeho aplikacím povolujeme kde co (a pak vše ještě veřejně sdílíme), s tím jsme se smířili taktéž. Z tohoto úhlu pohledu nám tedy Win 10 nepřinese nic nového.

Předem se přiznám, že nevím, jak to bylo u Win 8.1, protože tohle píšu jako uživatel, který (jako většina) používá (používal) Win 7 (případně XP) pro jiné uživatele, kteří jsou na tom podobně. Tedy jako někdo, kdo nemá s „moderním“ desktopem žádné zkušenosti. Pojďme se tedy podívat, co nám kluci z Redmondu přichystali.

Hned po instalaci na mě vyskočila obrazovka žádající potvrzení výchozího obecného nastavení soukromí, kterým Microsoftu svěřujete své veškeré údaje o tom, co píšete a děláte (viz foto). To se ovšem dozvíte až poté, co kliknete na malinkatý nápis „customize settings“, kde to vše naštěstí můžete povypínat (nebo si to aspoň myslíte :)). Nastavení se dá sice pochopitelně změnit později, ale ruku na srdce, běžný uživateli, vzpomeneš si na to?

Pojďme dál. Kromě toho, že chce z různých důvodů údaje o vás sbírat Microsoft, tak se na tuto možnost třesou hlavně zástupy obchodníků, kteří z vás budou chtít vytáhnout vaše data prostřednictvím aplikací. Když se podíváme do nastavení soukromí, tak vidíme, že Windows ve výchozím nastavení povolují aplikacím třetích stran získávat data o vašem účtu (foto, jméno atd.), z vašeho kalendáře, SMS, kontaktů a tak dále. Kromě toho je povolen aplikacím přístup k vaší webkameře, bluetooth, mikrofonu, údaji o vaší poloze. A perlička nakonec: posílání nějakých dat Microsoftu se nevyhnete, protože nastavení posílání „diagnostických“ dat (co to přesně jsou za data, zatím nevíme) nejde vypnout úplně, maximálně můžeme zvolit úroveň „basic“ (viz obrázek). Hezké, že?

Dostali jste strach? Ano, možná to všechno zní paranoidně, a tak dovolte, abych vás na závěr trochu uklidnil. Jak jsem předeslal v úvodu článku, do světa internetu prostřednictvím chytrých telefonů a sociálních sítí už teď pouštíte tolik informací takové důvěrnosti, že by se vaše vlastní manželka divila. S masivním nástupem Win 10 (který vzhledem ke končící podpoře Win 7 během několika let nutně nastane) těch informací navíc už tolik nebude.

No, dobře to možná uklidňující moc není. Nicméně další věcí stran zabezpečení soukromí je fakt, že s nastavením soukromí jak smartphonů, tak Facebooku i Win 10 si lze celkem dobře „pohrát“. Pokud není běžný uživatel líný, tak si vygooglí návod, jak si zabezpečit Facebook nebo svůj operační systém. Vaše soukromí je stále ještě pořád v našich rukou… nebo si to alespoň myslíme :) Je zkrátka třeba být opatrný v tom, co které aplikaci povolujeme.

V dnešním světě asi neunikneme tomu, aby od nás ten který výrobce získával data. Většinou mu to ale musíme povolit. Microsoft však v nemožnosti zakázat posílání „diagnostických“ dat udělal další krok k tomu, že se naše soukromí, chování, to, jak mluvíme nebo píšeme, stane součástí veřejného (a obchodovatelného) prostoru. Stejně jako se prostřednictvím Facebooku staly veřejné naše osobní a politické názory, náš vkus nebo jídelníček. A nikomu to, zdá se, nevadí.
EDIT: Mnozí uživatelé si stěžují, že se jim u WIN 7 nezobrazuje ikonka umožňující bezplatný upgrade. Není jí však třeba. W10 je možné stáhnout pomocí Microsoftího instalátoru.
 

EDIT2: Vyměněn duplicitní obrázek. A tady přidávám návod, jak si diagnostiku vypnout úplně.

Autor: Martin Tomeš | čtvrtek 30.7.2015 11:34 | karma článku: 33,10 | přečteno: 9827x
  • Další články autora

Martin Tomeš

Windows 10 - první dojmy (prostředí)

Druhý díl miniseriálu mých prvních subjektivních dojmů. V minulém článku jsem se pokusil představit problematiku ochrany soukromí ve WIN 10. Dnes se podíváme na systém, resp. prostředí jako takové.

31.7.2015 v 14:41 | Karma: 13,16 | Přečteno: 1884x | Diskuse| Ostatní

Martin Tomeš

Islámské šátky do škol? O ty ale přece nejde.

Vážení Češi. Přiznejte si to narovinu. Nevadí vám, že ty holky měly nějaký šátek, ale to, že byly muslimky. „Muslimáky“ tady přece žádný slušný Čech nechce, ale protože to nemůže říct nahlas, svázán „politickou korektností“ (sice moc neví, co to je, neumí to definovat, ale používá to jako univerzální argument) se uchyluje k obraně národa trapně průhlednou argumentací stylu „my jsme tady doma“ a „školní řád se musí dodržovat“. Do diskuse přispěl svou moudrostí i Václav Klaus mladší. Pojďme si rozebrat Mistrovy myšlenky pěkně popořadě.

6.10.2014 v 16:40 | Karma: 14,31 | Přečteno: 1817x | Diskuse| Společnost

Martin Tomeš

Řezník má právo sedět!

Tohle si asi jednoho rána řekla advokátka Klára Samková a podala žalobu na rappera, o kterém, kromě komunity jeho internetových fanoušků, donedávna většina lidí nikdy neslyšela. Po demonstrativním odstoupení Tomáše Kluse ze soutěže Zlatý slavík a ještě demonstrativnějším vrácení Zlatého slavíka Matějem Ruppertem (a následujícím Matějově zklamání, že nikdy Zlatého slavíka vlastně ani nedostal), se Řezník dostal do hledáčku mainstreamu. A problém byl na světě.

5.12.2013 v 16:30 | Karma: 18,89 | Přečteno: 1642x | Diskuse| Ostatní

Martin Tomeš

Cedník na hlavě? Proč ne?

Kauza „prvního českého pastafariána“ mi nedala, abych si tady po dlouhé době neublognul. MVČR vydalo prohlášení, že vyfotit se na občanku je nepřípustné a že občanka „by neměla být znevažována recesistickými výstřelky.“ Jelikož jsem se svého času v rámci své dizertace zabýval fikčními a parodickými náboženstvími,rozhodl jsem se napsat o tom pár slov.

6.8.2013 v 11:10 | Karma: 18,21 | Přečteno: 829x | Diskuse| Ostatní

Martin Tomeš

Causa Megaupload. Kde soudruzi antipiráti udělali chybu?

Před několika dny byl z rozhodnutí amerických úřadů zakázán jeden z největších sdílecích portálů Megaupload. Kromě pošlapání svobody internetu je tento zákaz ve své podstatě nesmyslný.

23.1.2012 v 19:05 | Karma: 19,29 | Přečteno: 879x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2241x
Jsem počítačový nadšenec zajímající se o všechno v digitálním online světě. Vystudoval jsem Fakultu informatiky Masarykovy univerzity v Brně.

Krom počítačů jsem milovníkem piva, vína a ragby.