Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Varování: Státní regulace může zabíjet!

Takové varování by mělo být povinně vytištěné na každé láhvi alkoholu, zejména jestli připustíme větší regulaci tohoto odvětví s naivní představou, že ochráníme spotřebitele. Je dobré si říci, že taková "ochrana" ty lidi zabila, protože na volném trhu by se něco takového nestalo. 

Jak je možné, že na chaotickém, neřízeném a moudrým státem nehlídaném volném trhu s alkoholem se dost dobře nelze otrávit metanolem, ale pod státním dozorem se to právě stalo?

Průšvih státní regulace je v omezení nabídky. Na každém svobodném trhu je převis nabídky nad poptávkou prakticky ve všech segmentech, pokud tomu někde tak není, díky volnému vstupu se mezera rychle zaplní. Na regulovaném trhu však může dojít díky omezení nabídky k převisu poptávky nad nabídkou. A vše, co má poptávku, má i svoji nabídku. Pokud kvůli státní regulaci nemůže být uspokojena poptávka legálně, zařídí to černý trh, se všemi důsledky.

A v jakémže segmentu byl převis poptávky nad nabídkou? V segmentu levného alkoholu. Díky státní regulaci alkohol nemůže být tak levný, jak by si někteří spotřebitelé přáli. Tito spotřebitelé chtějí levný alkohol, ke kterému se nemohou oficiálně dostat, jsou ale ochotni podstoupit rizika a opatřit si ho ze zdrojů pochybných. 

Na volném trhu si žádný výrobce nedovolí naservírovat vám metanol, protože by to bylo v rozporu s cílem dosahovat zisku a zvyšovat hodnotu firmy. Proč? Trocha zjednodušené ekonomické teorie snad nikoho nezabije ani neotráví. Volný trh se blíží modelu dokonalé konkurence, což je model ryze teoretický. V tomto teoretickém modelu je dokonalá mobilita zdrojů, informací, homogenita produktů a v důsledku toho nelze dosahovat zisku. Prakticky funguje na volném trhu uspořádání nazývané monopolistická konkurence, protože výrobci chtějí dosahovat zisku a cestou k dosažení zisku je produkt odhomogenizovat, učinit z něj něco výjimečného. Na každou konkrétní značku lze pak aplikovat monopolní model, nicméně s mnoha dokonalými substituty. V okamžiku jakéhokoliv pochybení výrobce jde značka do bankrotu, to je důvodem, proč musí výrobci velmi pečlivě hlídat kvalitu.

Černý trh se nejpodstatněji odlišuje silně omezenou informací. Zatímco výrobci na volném trhu vynakládají značné prostředky k tomu, aby byli vidět, ti z černého trhu naopak vynakládají značné prostředky na zametení stop. Protože prodejce či výrobce formálně neexistuje, neexistuje nespokojenost a tím neexistuje ani kvalita. Produkty nelze reklamovat, není na koho se obrátit, rozhodně nelze nároky vymáhat právně a v mimoprávním vymáhání bývá mafie většinou silnější. Pro subjekty černého trhu je mnohem důležitější vydělat, spotřebitele si získávat ani udržovat nemusí, protože ten nemá možnost volby. Jiný levný alkohol než ten černý prostě nejde sehnat. 

Při honbě za ziskem hledají subjekty černého trhu různé možnosti, jak vydělat více a na rozdíl od subjektů legálních si mohou dovolit své zákazníky bez možnosti volby šidit. Alkohol, nafta, benzín, drogy, všechno se dá ředit. Co se použije jako ředidlo, pak záleží na výrobci. Část zahynuvších narkomanů nemá na svědomí heroin, ale toxické látky z omítek.

Velikost černého trhu je dána následujícími parametry: 

ZISK

Čím vyšší je potenciál zisk, tím větší bude i černý trh. Potenciální zisk je dán navýšením ceny produktu způsobenému státní regulací. Nejjednodušeji pokud jsou výrobní náklady 100 a spotřební daň rovněž 100, je možné 100 vydělat přechodem do ilegality. Někdy černý výrobce vydělá méně než 100 když prostě podstřelí legálně dosažitelnou cenu, někdy mnohem více než 100, pokud důkladně ošidí produkt. Kromě daně, která se nejsnadněji chápe, je třeba počítat efekt razítek, povolení, kolků, hygienických předpisů a obdobné náklady, kterých se jde přechodem do ilegality zbavit.

PRAVDĚPODOBNOST ODHALENÍ

Občas se stane, že to praskne a byznys musí být zavřen. Ztráta z takového odhalení bývá například náklady na vybavení černé výrobny. Ale dá se pořídit nová, jinde.

PRAVDĚPODOBNOST DOPADENÍ

Občas se stává, že kromě černé výrobny najdou policisté i pachatele, ale zas tak často ne.

VÝŠE TRESTU

Pobyt ve vězení trochu hatí plány, navíc může být nalezen a zabaven majetek.

Aby k trestu vůbec došlo, musí být pachatel odhalen, dopaden a usvědčen. Že každý z těchto kroků vyjde, má nějakou pravděpodobnost. Mezi jednotlivými kroky máme podmínku "a zároveň", což mezi sebou pravděpodobnosti násobí. Buďme optimisté a počítejme s tím, že je to vždy 50:50. Při třech fázích - odhalení, dopadení a usvědčení - 0,5x0,5x0,5=0,125. A to se vyplatí.

Černý trh má samozřejmě dostatek možností k tomu, aby tak nízká rizika minimalizoval ještě více. Drogové gangy využívají dealery s nízkým množstvím drogy, kteří podstupují nejvyšší rizika, ale trestní sazba je nízká, natolik, že se jim to s přihlédnutím ke všem pravděpodobnostem a zisku vyplatí. Šéf drogového gangu by mohl očekávat vysoký trest, ale protože k němu vede mnoho mezičlánků, pravděpodobnost jeho odhalení je horší než u jackpotu.

Tolik k tomu, jak to funguje, a následují názorné ukázky na chystaných opatřeních:

1) Zvýšení spotřební daně na alkohol, zavedení spotřební daně na methanol

Zvýšení spotřební daně na alkohol zvedne ziskový potenciál černého trhu. Zavedení spotřební daně na methanol sníží zisk při šizení alkoholu methanolem a zvýší potenciální zisk při šizení methanolu. Pokud protože se methanol a alkohol liší jen o jeden uhlovodík, bude pravděpodobné, že je budou šidit jedni a ti samí lidé, v jednom a tom samém skladě a třeba vezmou špatný barel. Takže to je evidentně vzaté za špatný konec.

2) Zvýšení trestů

Proč ne... jenomže když se tohle bude dělat po každé takové aféře je vysoce pravděpodobné, že zlikvidujeme proporcionalitu trestů. Jinak řečeno má svůj důvod, že za loupežné přepadení je nižší sazba, než za vraždu. Kdyby v tom rozdíl nebyl, je vysoce pravděpodobné, že při loupežných přepadeních by lupiči neváhali zabíjet. Takto se snaží nikoho nezabít. Na tomto případě se to dá dobře pochopit a tak to musí platit pro celý trestní řád. Dosáhnout správné proporcionality je obtížné a kdykoliv přijde takováto hysterická reakce na podobnou událost od politiků, kteří v 95 % vědí o trestním řádu jen to, že existuje, jen kroutím hlavou a říkám si "nehrabte na to, pitomci!"

3) Navýšení rozpočtu a počtu pracovníků v policejních týmech bojujících s černým trhem

Za tímto krokem je snaha navýšit nepříznivé pravděpodobnosti, která je sice pochopitelná, ale dle mého názoru naprosto neúčinná. Vliv tohoto parametru v rovnici černého trhu je malý a k poklesu černého trhu tak dochází za relativně nejvyšší cenu ve srovnání s jinými parametry. A to ještě za předpokladu, že úspěch policie a státního zastupitelství je přímo úměrný množství lidí a peněz. Jsme rekordmani v počtu policistů na obyvatele, a přesto se tu nepáchá méně kriminality než ve zbytku Evropy, vlastně spíš více.

Když víme, co nefunguje, pojďme si říci, co funguje:

1) Snížit spotřební daň na alkohol na minimální úroveň požadovanou v rámci EU. Je to pár desítek korun na litr, ale razantně to snižuje potenciál zisku černého trhu proti legálnímu podnikání.

2) Usnadněme legální výrobu lihu, zrychleme administraci a zrušme zbytečná razítka. Opět potenciální zisk černého trhu klesne.

3) Snižme ostatní daně, např. DPH. Zvýší se kupní síla obyvatel, klesne poptávka po extrémně levném a podezřelém alkoholu z černého trhu a jeho zisky se opět sníží. Zlepšeme podnikatelské prostředí v ČR, legálně musí jít cokoliv lépe, než nelegálně a ČR musí být tou zemí, kde je dobré vyvíjet nějaké aktivity. Ještě razantnější efekt do životní úrovně a ještě razantnější oslabení produktů černého trhu.

A jaký je dopad těchto opatření na rozpočet? Do dvou let kladný, jak na spotřební dani, tak na růstu HDP v důsledku zlevnění zboží a přílivu turistů.

Jaký je dopad na bezpečnost alkoholu? Rovněž pozitivní, viz výše.

Pokud necháme stát řešit problémy, které sám způsobil, tak se na těch daních nedoplatíme. Tam, kde stát selhal, je nejúčinnější znovu osvobodit trh.

Tento článek vyjadřuje vlastní postoj autora a není oficiálním stanoviskem ProtiAltu.

http://www.protialt.eu/ Stránky ProtiAltu

http://www.facebook.com/ProtiAlt Fanouškovská stránka ProtiAltu na Facebooku

Co je ProtiAlt? ProtiAlt je občanské sdružení lidí sdílejících pravicové hodnoty. Svoboda jednotlivce je pro nás hodnotou nejvyšší. Jsme konzervativci, nacionální i kosmopolitní liberálové. To co nás spojuje, je úcta ke svobodě jednotlivce a snaha o posílení osobní odpovědnosti za svůj osud namísto závislosti na státu. Vidíte-li to stejně, staňte se členy pomocí stránek www.protialt.eu

Jde vám z toho, co se děje v ekonomice i společnosti hlava kolem? Nebo myslíte, že tomu rozumíte a chcete se o svůj názor podělit? Nadávali jste odborářům, že blokují dopravu? Nebo jste šli s nimi v průvodu, protože nemáte rádi vládu, ale odboráře také ne? Přijďte si o tom podiskutovat, jak na stránkách www.protialt.eu, tak na fanouškovské stránce na facebooku.

Autor: Martin Procházka | neděle 28.10.2012 20:21 | karma článku: 19,01 | přečteno: 1212x
  • Další články autora

Martin Procházka

Krutost trhu není jeho selháním

Selhání trhu je při současných vysokých cenách nejčastěji nadužívaným pojmem, který ovšem nemá žádnou oporu v realitě. Energetické trhy fungují velmi dobře a přesně tak, jak mají.

18.9.2022 v 21:46 | Karma: 13,09 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

ČEZ musí vydělávat a investovat

ČEZ může velmi dobře fungovat jako nástroj k zajištění strategických cílů energetické bezpečnosti, aniž by tím utrpěla jeho pozice efektivně řízené společnosti. Existují i snazší cesty k prosazení zájmů státu, ale žádná funkční.

4.7.2022 v 20:20 | Karma: 9,95 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Znásilňované na ulici stačí říct „Fandíme Ti“?

Díváme se na agresi totalitní mocnosti vůči demokratickému státu, vyjadřujeme mu podporu všemožnými způsoby, ale přímou pomoc odmítáme. Přitom víme, že přes všechnu statečnost se Ukrajina dlouhodobě neubrání.

3.3.2022 v 20:29 | Karma: 16,71 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Lépe nosit svetr než neprůstřelnou vestu

3. světová válka v podstatě už začala, nemá smysl si nalhávat, že tomu tak není a nemá smysl odkládat odstřižení Ruské federace od civilizovaného světa.

26.2.2022 v 22:17 | Karma: 14,18 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

NATO se musí s Ruskem utkat o Ukrajinu, jinak se s ním utká o Pobaltí

Sankce nepomohou, i kdyby prošlo odstřižení od SWIFT. Putin tohle plánoval dlouho dopředu, tudíž s nimi počítá a je na ně připraven. Proti hrubé síle funguje jen hrubá síla a my nesmíme váhat ji použít.

24.2.2022 v 22:33 | Karma: 19,85 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Noc dlouhých nožů zbavila Hitlera opozice. Uteklo od té doby už 90 let

30. června 2024  3:05

Jen rok poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem, nechal zlikvidovat své poslední odpůrce ve...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007