Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tři ekonomické zločiny krále Dluhoslava

Vybrat si něco znamená něčeho se vzdát. Tuhle větu vám bude tlouci do hlavy jakákoliv publikace související s ekonomií už na střední škole. Není vyloučeno, že současný kabinet o ní slyšel, i když se nechce věřit, že by ji nepochopil, však má minimálně jednoho člena tak brilantního, že dokázal vystudovat bakalářský obor už za tři měsíce.

Jistě jsou ve vládě dobrosrdeční lidé, myslí úplně na každého, chtějí tu dostavět úplně všechno a dokonce nám sníží daně. Je to vláda originální v tom, že zatímco jiné vlády mají problém s plněním svých slibů, tato vláda plní už i to, co žádná ze stran neslíbila a ani nechtěla.

Dluhoslav Sobotka si svoji přezdívku naprosto zasloužil za své ministrování v době až 7% hospodářského růstu, kdy dokázal kupit jeden schodek za druhým, růst nerůst. Možná někdo doufal, že Babiš na ministerstvu financí socialistickou rozhazovačnost zkrotí, nyní musí být zklamán.

Socialistické myšlení nějak předpokládá, že stát prostě utrácí peníze všech daňových poplatníků ve prospěch některých daňových poplatníků, jejichž blaho nazývají veřejným. Občas dokonce navrhnou smysluplný výdaj (v takovém množství návrhů na utracení cizích peněz statisticky musíte trefit i něco rozumného). Následující tři prohřešky jsou ale bláznivé i na socialisty a je třeba je důsledně omlacet o jejich hlavy, kdykoliv bude třeba hledat zdroje na platy učitelů angličtiny, na dálnice nebo dorovnání nejnižších důchodů.

1) Zelená nafta - Samotný ministr zemědělství ji údajně na své farmě nevyužívá, protože je administrativně příliš složitá. Ze stejného důvodu ji využívá jen část farmářů. Takový nástroj podpory je k ničemu, nahrává daňovým únikům, je nesystémový a nespravedlivý. Ministr tvrdí, že chudáci zemědělci nepoužívají silnice, na jejichž údržbu je prý daň určena. No já bych řekl, že spotřební daně uvalujeme také na kompenzaci negativních externalit, zejména ekologických, o to směšněji zelená nafta zní. Navíc zemědělci se svými dieselovými SUV, ale i stroji jezdí i po těch silnicích. Trvám na tom, že zemědělci mají platit stejnou spotřební daň na pohonné hmoty jako kdokoliv jiný, protože tak je to fér jak vůči všem občanům, tak vůči zemědělcům navzájem. Rovné prostředí by mělo být prvořadý cíl, o příjmech rozpočtu ani netřeba hovořit. 

2) Tři sazby DPH - Žádná vláda v historii ČR se ještě nevytasila s takovou bláznivinou. Navíc při tom ještě tvrdí, že bude bojovat proti daňovým únikům. Rozšíření počtu sazeb exponenciálně navyšuje příležitosti k daňovým únikům. Nezapomínejme do toho připomínat variabilitu zahraničí. Dlouhodobým cílem členských zemí Evropské unie je sbližování sazeb DPH a likvidace výjimek, jednak z toho důvodu, že existence různých sazeb DPH křiví společný trh, jednak proto, že různé daňové režimy umožňují jak legální, tak nelegální daňové optimalizace pro normální firmy i pro firmy, jejichž jediným účelem je právě DPH podvod. Kde je ta Babišova racionalita? Na konci období se občanům omluví za to, že je špatný politik a lidé ho za to znovu budou milovat?

3) Zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví - Koaliční smlouva musela být uzavírána na nějakém divokém mejdanu, protože žádná strana neměla v programu, že zruší veškeré poplatky, přesto to v koaliční smlouvě je, ANO se tomu diví a socialisté přišli na to, že to tak chtějí. Naopak tam není, čím se výpadek příjmů nahradí. Aby bylo jasno, já nemám nic proti zrušení poplatků, bude-li zavedena jiná forma spoluúčasti pacientů, která umožní odvětví zdravý rozvoj a ne pouhé přežití. Pokud bude přežívat jako dosud, tak to nepřežijeme my. Já bych zde rád byl dlouho a předpokládám, že vy také. K čemu je zdravotnictví zdarma, pokud vás nedokáže vyléčit?

Minulá vláda šla tvrdě do proškrtání výdajů a snížení strukturálního deficitu téměř k nule. Miroslav Kalousek je nenáviděn často dost neoprávněně, navzdory tomu, že mnohé bych udělal úplně jinak, celkový směr byl správný. Lze pochopit, že pro socialistickou vládu nebude vyrovnaný rozpočet až taková priorita, ale aby se to dalo na 4 roky zkousnout, musely by ty kroky alespoň dávat nějaký smysl. To, co jsem dnes popsal, nemá smysl žádný. Jedná se o tři naprosto nesmyslná opatření, která nemají oporu ve zdravém rozumu a protiřečí dokonce i tomu, co vládní strany naslibovaly před volbami.

My přitom zoufale potřebujeme ty vládní výdaje směrovat úplně jinam. Kéž Dluhoslav dříve než posledně prozře, že současné hýření není zasazeno do reálného rozpočtového rámce a alespoň ty největší nesmysly z plánů vlády vyřadí. Ve světě jsou důležitější výzvy a my se tu pořád motáme v provinčních populistických blábolech.

 Jsou-li vám mé články a názory sympatické, je možné se mnou být ve spojení přes facebook skrze "to se mi líbí" stránku: www.facebook.com/martinprochazka007 

Autor: Martin Procházka | neděle 22.6.2014 20:07 | karma článku: 27,27 | přečteno: 1382x
  • Další články autora

Martin Procházka

Marshallův plán proti bolševické devastaci krajiny i hodnot

TOP 09 a KDU-ČSL jde v jižních Čechách do voleb s programem nazvaným Marshallův plán pro jižní Čechy. Historické reminiscence jsou platné i dnes. Pojďme si ho představit.

27.9.2020 v 10:07 | Karma: 15,18 | Přečteno: 589x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Nákup důchodců za peníze jejich dětí a vnuků

Kdysi si socialisté alespoň dávali tu práci s nějakým sofistikovaným zdůvodněním. Masky, kterými se v minulosti socialisté z ČSSD snažili podprahově sdělit, že v ekonomii nejsou úplní mimoni, socialisté z ANO bezostyšně zahodili.

25.8.2020 v 16:39 | Karma: 44,49 | Přečteno: 9342x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Neumírejme za bezplatné zdravotnictví

Nový lídr sociální demokracie v OVM svojí ultralevicovou rétorikou ukázal, proč má sociální demokracie tak nízké preference, i proč takové zůstanou. Hodlá-li položit život za bezplatné zdravotnictví, jeho potenciální voliči už ne.

2.7.2017 v 20:36 | Karma: 23,99 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Politika

Martin Procházka

Sebevražda sociální demokracie

Bohuslav Sobotka vyhrál v posledním půl roce mnoho bitev. Jeho protivníci v ČSSD byli zadupáni do země. Vyhrál střet s prezidentem, vyhrál střet s Babišem. Takový premiér má při růstu ekonomiky do voleb dobře našlápnuto. A ejhle!

14.6.2017 v 21:54 | Karma: 32,13 | Přečteno: 2163x | Diskuse| Politika

Martin Procházka

TOP09 vrátí občanům 8% jejich peněz, ODS 7% a Andrej je socan!

Nakonec volební programy jednoznačně určí, zda strana přísluší k levice nebo pravici, ať už si její předseda o překonaném rozdělení spektra blábolí co chce. Kdo chce zmenšit roli státu ve společnosti, je pravičák. To Andrej není.

24.4.2017 v 20:10 | Karma: 28,08 | Přečteno: 1648x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007